Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„100 de ani în 100 de zile". 1991: minerii, în frunte cu Miron Cozma, vin în Capitală

Your browser doesn't support HTML5 video.

Campania "100 de ani în 100 de zile" ajunge la 1991. Este anul în care vin iarăşi minerii în Capitală, în frunte cu Miron Cozma, și îl determină pe Petre Roman, premierul de la acea vreme, să demisioneze.

Tot atunci, românii merg la referendum și votează pentru constituție. Între timp, în Rusia, Mihail Gorbaciov își dădea demisia din funcția de președinte al URSS.

În 1991, societatea românească primeşte prima Constituţie post-decembristă şi prima bancnotă post revoluţie cu chipul lui Brâncuşi pe ea. Constituţia este aprobată prin referendum naţional şi votata de parlamentarii FSN şi PUNR. Românii aveau aşadar un stat de drept, libertăţi şi pluripartidism. În acelaşi an intră în vigoare Legea fondului funciar care dă startul unei alte revoluţii, aceea a relaţiilor de proprietate.

În plan politic se întâmplă prima schimbare majoră: sub presiunea violentă a minerilor nemulţumiţi că nu le sunt ascultate revendicările salariale, aceştia ajung în Capitală după ce, pe drum devastează gări şi deturnează trenuri contestându-i chiar pe cei care îi sprijiniseră în celalate mineriade. În fruntea ortacilor era Miron Cozma.

Pe fondul acestor tensiuni, premierul Petre Roman îşi dă demisia şi este înlocuit de tehnocratul Teodor Stolojan.

Citește și
centenar
“100 de ani în 100 de zile”. 1988 - Românii reușeau să supraviețuiască prin sistemul PCR - pile, cunoștințe și relații

În aceeaşi perioadă demisionează şi Mihail Gorbaciov din funcţia de preşedinte al URSS care se dizolvă pentru că statele din fostul bloc sovietic, printre care şi Republica Moldova, îşi declară independenţa.

La orizont apare un nou lider politic cu mână forte, Boris Yeltin care devine preşedintele Rusiei.

În America, internetul devine tot mai populat fiind accesat de peste un milion de oameni, în vreme ce românii abia învăţau că pot să comunice liber.

1991 se sfârşeşte cu vestea tragică a morţii lui Freddie Mercury, răpus de SIDA la o zi după ce făcuse public faptul că suferă de aceasta maladie.

Se brevetează AIRBAGUL, invenţie a unui american.

1991 este şi anul în care "Deşteaptă-te române!" devine imnul de stat al României.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult