Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"100 de ani în 100 de zile". 1981: primul român ajunge în spaţiu, în timp ce magazinele se golesc

Your browser doesn't support HTML5 video.

1981 a fost anul în care primul român a zburat în spațiu. În același an începe criza datoriei externe care va fi plătită prin creșterea exporturilor. Și în vreme ce România se adâncea în sărăcie, americanii lansau pe piață primul laptop.

1981 este anul începutului crizei economice care va goli magazinele de alimente şi va raţionaliza tot ce înseamnă consum. România intra în incapacitate de plată. Ţara noastră nu a putut plăti mai multe credite ajunse la scadenţă, aşa că Ceauşescu le-a propus creditorilor reeşalonarea şi termene scurte de plată.

Ca să le achite, au fost reduse investiţiile, se importa numai strictul necesar, iar exporturile au fost împinse către capacitatea maximă. A majorat impozitele şi a scumpit mărfurile, lăsând magazinele goale.

1981 este este marcat şi de călătoria în spaţiu a primului şi singurului roman care avea să facă asta - Dumitru Prunariu. Împreună cu Leonid Popov, care deţinea în acel moment recordul de timp petrecut în spaţiu extraterestru, Prunariu a realizat 22 de experiemente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească cu aparatura fabricată în ţara nastra.

Englezii sunt cuceriţi de noul cuplu princiar: prinţul Charles şi Diana, o fostă educatoare pe care a cerut-o în căsătorie după 12 întâlniri. În acelaşi an, în America se lansează primul laptop. Este de mărimea unei maşini de cusut şi are 11 kg. Şi apar pe piaţa celebrele postit-uri.

Citește și
Centenar
"100 de ani în 100 de zile". 1979: România intră într-o lungă perioadă de austeritate

Tot în 1981, Papa Ioan Paul al II-lea a fost împuşcat de un turc, dar a supravieţuit atentatului.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult