Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"100 de ani în 100 de zile". 1956: La Timișoara, mii de tineri strigă "Afară cu rușii din țară!"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului cu anul 1956. În Ungaria se întâmplă un lucru de neconceput pentru regimul sovietic. Zeci de mii de oameni ies în stradă împotriva comunismului.

Încep și la noi proteste ale studenților în Timișoara, Cluj și București.

Studenții au curajul să strige "afară cu rușii din țară!", însă revolta este înăbușită repid de Securitate. Peste ocean, cel de al doilea cincinal este monitorizat de CIA.

1956 este un an de cotitură în istoria comunismului. Are loc revoluția anticomunistă din Ungaria. Zeci de mii de oameni protestează pe străzi, ard portretele lui Stalin și steagurile sovietice, un lucru de neconceput până acum.

Armata roșie intervine Ungaria pentru a înăbuși revolta. Momentul este consierat începutul sfârșitului pentru Cortina de Fier.

Citește și
zapada bucuresti 1954
"100 de ani în 100 de zile". 1954: cel mai mare viscol din istoria României. Zăpadă de câţiva metri în Capitală

Tensiunea în universități este însă mult mai mare. Regimul Dej simte pericolul și încearcă să cumpere studenții. Le promite burse, investiți în campusuri și bilete preferențiale la spectacole. În zadar.

Inspirați de ce se întâmplă peste graniță, studenții încep să vorbească deschis despre falsitatea liderilor comuniștii, cenzura în presă și subordonarea țării față de Uniunea Sovietică. La Timișoara, mii de tineri strigă "Afară cu Rușii din țară" și "vrem libertate".

Se cere eliminarea limbii ruse și a marxismului din programa școlară. Armata încercuiește campusul și reține sute de tineri. Informatorii din rândul studenților toarnă totul la Securitate , iar liderii protestelor sunt ridicați unul câte unul de miliție. Regimul reușește cu greu să înăbușeascaă protestele.

Nicolae Ceaușescu cere ca de acum înainte orice student critic regimului să fie exmatriculat.

"Să fie clar înaintea celorlalți ce consecințe are o purtare greșită și că partidul nostru veghează asupra atitudinii lui" spune acesta în plenară partidului.

În Uniunea Sovietică, Nichita Hrușcev denunță cultul personalității lui Stalin, iar Dej face și el același lucru la București.

În 1956, comuniștii, de teamă unei revoluții, eliberează o parte din deținuți și le permit deportaților să se întoarcă la casele lor și să-și redobândească pământurile. Apoi renunta la sistemul de cote și măresc salariile.

Pe plan economic, Uniunea Sovietică se retrage din SovRom Quartz. Compania era de fapt un paravan prin intermediul căruia uraniul extras din România ajungea în Uniunea Sovietică pentru dezvoltarea programului atomic.

În 1956 începe cel de al doilea cincinal, care intră și în vizorul CIA-ului. În arhivele serviciului secret există un raport de peste 130 de pagini despre economia României. Sunt meționate rutele aeriene și orarul curselor, rețeaua de cale ferată, ce și cât produc principalele fabrici.

Tot în raport găsim schițe cu locomotivele și vagoanele utilizate în România. Apare inclusiv inaugurarea podului peste Prut, dar și informații despre primul autobuz românesc, botezat Mao Tze Dung, în cinstea liderului comunist chinez.

La Melbourne începe olimpiada de vară. Pe plan cultural, URSS ne restituie o mică parte din tezaur, printre care și ”Cloșca cu puii de aur”.

Restul aururului se află și acum la Moscova.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult