Modifica setarile cookie
Toate categoriile

“100 de ani în 100 de zile”. 1953: Carol al II-lea moare în exil în Portugalia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Continuăm campania Știrilor PRO TV, dedicată centenarului, cu anul 1953. În toată lumea au loc evenimente ale căror repercursiuni le simţim şi astăzi. Uniunea Sovietică îl pierde pe dictatorul Iosef Stalin.

Dej sistează lucrările la Canalul Dunăre - Marea Neagră din cauza lipsei banilor. Este şi anul în care apare primul număr al revistei Playboy.

Pe 1 Martie 1953 Joseph Stalin suferă un atac cerebral. Liderul sovietic paralizează şi moare 5 zile mai târziu. Conducerea partidului şi a Uniunii Sovietice este preluată în acelaşi an de Nikita Hrușciov.

Cortina de Fier rămâne în vigoare. Nato ajunge la graniţele acesteia după ce Grecia şi Turcia intră în alianţă. România, aflată sub influenţa sovietică, protestează considerandu-se ameninţată de proximitatea noilor baze NATO.

În cealaltă parte a lumii se încheie armistițiul dintre cele două Corei. În consecinţă, nordul ramene comunist, iar sudul capitalist.

Citește și
centenar 1951
"100 de ani în 100 de zile". 1951: Au loc cele mai mari deportări ale regimului comunist

Între timp, în Iran, CIA-ul dă jos guvernul condus de Mohammad Mosaddegh, care voia să naţionalizeze resursele de petrol şi îl aduce la putere pe Şahul Mohammad Reza Pahlavi, un lider pro-occidental.

În România, oamenii ies pe stradă şi îl jelesc pe Stalin. În partid continuă lupta internă pentru putere. Comuniştii o arestează pe Ana Pauker, dar o eliberează la scurt timp după moartea lui Stalin. Se spune că Pauker a început să plângă la aflarea veştii despre moartea liderului sovietic.

1953 este anul în care se fac primii paşi timizi către destalinizarea României. Iată mărturia unui deţinut de la Sighet:

"La 1 iulie 1953, dimineaţa, în loc de terci am primit cafea neagră, accentuat dulce; surprindere generală la noi în celulă şi în celelalte. Apoi am văzut că primim marmeladă dublă şi mai mare surpriză, la câteva zile au început să ne dea câte o ceaşcă de lapte, iar noi nu ştiam ce înseamnă această îmbunătăţire după mai bine de trei ani: moartea lui Stalin sau apropierea eliberării".

Pentru prima dată, Dej critică cultul personalităţii şi cere ca resursele statului să fie direcţionate către producerea bunurilor de larg consum destinate populaţiei.

După o vizită la Moscova, Dej opreşte şi lucrările la Canalul Dunăre - Marea Neagră, unde au fost forţaţi să muncească în condiţii groaznice zeci de mii de oameni .

"Canalul acesta nu ne uneşte, ci ne desparte. Este o idee ruşinoasă" i-a spus Nikita Hrușciov lui Dej.

Carol al II-lea moare în exil în Portugalia. Fiul său, Regele Mihai nu participa la înmormântare.

Iar Gheorghe Brătianu, preşedintele PNL şi Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Ţărănesc pier în penitenciarul de la Sighet.

Înapoi pe plan extern, Edmund Hillary şi şerpaşul Tenzing Norgay sunt primii oameni care reuşesc să cucerească vârful Everest.

În 1953 apare primul număr al revistei Playboy, în care pozează nud Marlin Monroe. Este şi anul în care viitorul preşedinte John F Kennedy se căsătoreşte cu Jaquelinne Kennedy

În acelaşi an Ian Flemming publică primul roman din seria James Bond: Casino Royale. Rol care îi va reveni în anii 2000 actorului Daniel Craig.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI.

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult