Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"100 de ani în 100 de zile". 1932: Anul în care Smaranda Brăescu devine campioană mondială la paraşutism

Your browser doesn't support HTML5 video.

Continuăm campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1932.

Atunci, România trecea printr-o instabilitate politică prelungită, accentuată și de criza economică.

Continuă marea criză economică

Marea criză economică continuă în România şi în 1932. Căderea producţiei şi necesitatea achitării datoriilor externe au secătuit bugetul. Funcţionarii erau plătiţi şi cu întârzieri de 6 luni. În acest an se aplică o a doua curbă de sacrificiu - reducerea cu 15% a salariilor.

Citește și
centenar
"100 de ani în 100 de zile". 1930: Carol se întoarce în România, își izolează mama și soția și își aduce amanta alături

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

Începe Holodomorul, foametea ucraineană

Începe foametea ucraineană - Holodomorul - una dintre cele mai mari catastrofe din istoria modernă cu un număr estimat de 7 milioane de victime. Politica agricolă impusă de Stalin, dar şi un context natural nefast, au dus la evenimente nefericite pentru poporul ucrainian. Drama ucraineană a rămas zeci de ani necunoscută europenilor, fiind ascunsă de sovieticii care au impus un program criminal de înfometare.

Hitler pierde preşedinţia Germaniei

Paul von Hindenburg este ales preşedinte al Germaniei cu 53% faţă de 37% cât a câştigat în Parlament Adolf Hitler. Chiar şi cu acest eşec, conducătorul nazist nu renunţă la planurile sale de a prelua puterea.

Smaranda Brăescu devine campioana la paraşutism

1932 este anul în care Smaranda Brăescu devine campioana mondială la paraşutism efectuând un salt cu o paraşută de construcţie românească de la înălţimea de 7400 de metri. Recordul ei va rezista 20 de ani. Smaranda Brăescu este prima femeie pilot din România, prima femeie paraşutist cu brevet din România şi printre primele din lume stabilind nenumărate recorduri.

Carol al II-lea îşi întăreşte controlul asupra guvernului

România trece printr-o mare instabilitate politică adâncită şi de efectele crizei economice şi de intensificarea protestelor angajaţilor. Între 1928 şi 1937 ţară a fost condusă de nu mai puţin de 14 guverne, ceea ce l-au încurajat pe Carol al II-lea să-şi întărească controlul asupra Executivului.

Au loc noi alegeri. Garda de fier are susţinători importanţi

În 1932, guvernul este condus de Nicolae Iorga, care însă demisionează în pragul verii pentru că nu face faţă dificultăţilor economice. Au loc iar alegeri, iar PNŢ le câştigă greu, după ce face un pact extrem controversat de neagresiune electorală cu Garda de fier. Corneliu Zelea Codreanu devine o figură proeminentă a epocii, fiind sprijinit de personalităţi marcante precum scriitorul şi gazetarul Nichifor Crainic sau influentul filozof Nae Ionescu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult