Vaccinul impotriva AH1N1: de unde-l poti lua, cat costa, cat de sigur e?

Ultima actualizare: 04-11-2012 20:51

De gripa noua trebuie sa ne pazim singuri deocamdata. Vaccinarea incepe abia la sfarsitul lunii si nu va fi obligatorie. Vaccinul nu se va gasi in farmacii, iar cine si-l cumpara din Ungaria, de exemplu, o face pe propria raspundere.


Ministerul Sanatatii a anuntat ca Romania va demara campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1 la sfarsitul lunii noiembrie. Totusi, multi se intreaba ce fel de doze vom folosi si, mai ales, cat de sigure sunt.

Uniunea Europeana a aprobat, pana acum, trei feluri de vaccin impotriva infectiei cu AH1N1: FOCETRIA, produs de Novartis, PANDEMRIX, produs de GSK si CELVAPAN, produs de Baxter International

Cine va produce vaccinul in Romania?

In Romania, Institutul Cantacuzino va produce pana la sfarsitul anului un lot de aproximativ cinci milioane de doze de vaccin - Cantgrip, urmand ca de anul viitor productia sa se desfasoare cu o cadenta de aproximativ un milion de doze pe luna.

Totodata, pentru ca fabricarea unor doze pentru copii ar presupune prelungirea deadline-ului pana in ianuarie 2010, statul roman va achizitiona 500.000 de doze.

Unde poti gasi vaccinul in Romania?

Vaccinul Cantgrip va fi distribuit numai in retea inchisa, in cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii, campanie care va debuta in luna decembrie.

Intre timp, poti merge in tarile in care s-a inceput deja vaccinarea - Ungaria este una dintre ele. Vaccinul se gaseste deja in farmacii, unde costa doar 7 euro, adica 30 de lei, si poate fi luat cu o reteta de la medic, fie el si din Romania.

Teoria conspiratiei

In Germania, in randul populatiei exista anumite temeri: oamenii de rand primesc alt vaccin decat politicienii si militarii.

Cu 3.000 de bolnavi de gripa porcina in ultimele zile, Germania devine, incet, incet, un punct fierbinte. Totusi, oamenii nu se grabesc sa se vaccineze, iar campania statului s-ar putea dovedi un fiasco de milioane de euro.

De la ce pleaca totul? Vaccinul Celvapan, cel destinat guvernantilor si militarilor, ar fi mai usor de suportat de catre sistemul imunitar.

In timp ce vaccinul destinat populatie, Pandemrix, contine adjuvanti. Care, ce-i drept amplifica efectele substantei active (ceea ce, ca business, inseamna mai multe doze), dar, in acelasi timp, poate genera reactii adverse in special la femei gravide si copii.

Desigur, autoritatile resping acuzatiile aduse, in principal, de presa. Ba chiar, pentru a castiga simpatia populatiei, Angela Merkel a decis sa fie vaccinata cu Pandemrix. Solutia recomandata, de altfel si de OMS, pe principiul "mai multa substanta activa, mai multe doze pentru populatie".

Cat va costa, in general, vaccinul impotriva gripei noi?

Pretul unei doze de vaccin impotriva virusului gripei A H1N1 va fi cuprins intre 2,5 si 20 de dolari, in functie de bogatia tarii care il achizitioneaza, au anuntat oficialii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO