Gafe ale Guvernului în hotărârea privind restricțiile Covid-19. A uitat de certificatul verde la mall

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a comis mai multe gafe după ce a anunțat că aplică ”măsuri suplimentare” care au drept scop gestionarea riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2.

Prima gafă, descoperită chiar de ministrul Educației, a fost faptul că Executivul a uitat să treacă în hotărârea publicată în Monitorul Oficial prevederea referitoare la închiderea școlilor private, la fel ca cele de stat.

Însă această scăpare legislativă nu este singura.

Din Hotărârea de Guvern care reglementa noile reguli, publicată deja în Monitorul Oficial, lipsea și partea care spune că accesul în centrele comerciale (mall-uri) se face doar cu certificatul verde de vaccinare.

De asemenea, a lipsit măsura care stabilea că accesul în hoteluri și unități de cazare se face doar cu certificat de vaccinare.

Citește și
Scoala
Peste 400 de elevi și profesori din Vâlcea, testați pozitiv cu COVID. 12 școli au trecut integral în online
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Aceste prevederi au fost anunțate deja de secretarul de stat Raed Arafat în 22 octombrie și au fost incluse și în Hotărârea CNSU nr. 91 din 22.10.2021:

Art.4 - (1) Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.” - se arată în hotărârea CNSU de acum câteva zile.

Guvernul a reparat greșelile

 

Ulterior, după ședința de luni, 25 octombrie, CNSU a anunțat că a reparat greșelile printr-o altă Hotărâre, nr. 94 din 25.10.2021:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 25 octombrie 2021, Hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care se propune:

-► accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor;

-► exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

-► exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru:

a) persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;
b) persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.”

De asemenea, Guvernul a venit cu precizări, luni, 25 octombrie, după ce presa a semnalat greșelile.

”Având în vedere trendul ascendent al numărului de cazuri noi, manifestat în ultima perioadă pe teritoriul României, se impune adaptarea măsurilor de restricție pe teritoriul României, indiferent de rata de incidență în vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

În acest context, prin prezentul proiect se stabilesc următoarele măsuri:

1. activitatea cu publicul în centrele și parcurile comerciale va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
Precizez faptul că, pentru serviciile publice comunitare care funcționează în centrele și parcurile comerciale accesul va fi permis și persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.

Mai mult, se va permite accesul în centrele și parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin și numai dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din centrele și parcurile comerciale.

2. activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale, precum și a benzinăriilor.

3. activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

4. se propune suspendarea activității cu prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021 în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară.

5. instituirea și clarificarea categoriilor persoanelor care sunt exceptate de la prezentarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public. Astfel, sunt exceptați angajații, participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale, administrativ-jurisdicționale și a celor administrative din motive de ordine și siguranță publică, a persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, precum și a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin.” - se arată în comunicatul Guvernului.

În 20 octombrie, după o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, președintele României a anunțat noile măsuri pentru oprirea pandemiei. 

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a explicat recent că Hotărârea de Guvern care reglementează intrarea în vacanță a elevilor - valabil de luni, 25 octombrie - nu vizează și școlile private, deși ea a fost trecută în decizia Comitetului pentru Situații de Urgență.

Consiliul Naţional al Elevilor a cerut ca şi şcolile private să beneficieze de vacanţă

 

Consiliul Naţional al Elevilor a cerut modificarea, în regim de urgenţă a hotărârii de guvern şi a ordinului ministrului Educaţiei cu privire la vacanţa din perioada 25 octombrie - 5 noiembrie, astfel încât aceste acte normative să respecte reglementările din hotărârea CNSU nr. 91/2021 şi să includă sub efectele juridice şi şcolile private.

CNE afirmă că, în cazul în care nu se modifică hotărârea de guvern şi ordinul ministrului educaţiei, "autorităţile centrale recunosc faptul că neglijează sănătatea elevilor şi profesorilor din învăţământul particular şi închid ochii la o decizie oficială a autorităţilor sanitare, generând o discriminare fără precedent. Totodată, aducem în vedere faptul că structura anului şcolar ar trebui să fie aceeaşi pentru toate şcolile, fără diferenţiere între cele de stat şi cele private".

CNE precizează că structura anului şcolar "trebui să fie aceeaşi pentru toate şcolile, fără diferenţiere între cele de stat şi cele private".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Gafă de proporții a Guvernului. Școlile private rămân deschise, pentru că a uitat să le includă în HG. Ce spune Cîmpeanu
Gafă de proporții a Guvernului. Școlile private rămân deschise, pentru că a uitat să le includă în HG. Ce spune Cîmpeanu

Restricțiile care intră în vigoare de luni vin cu o eroare. Școlile private își vor putea desfășura activitatea inclusiv fizic, în timp ce unitățile de stat sunt obligate să intre în vacanță.

Peste 400 de elevi și profesori din Vâlcea, testați pozitiv cu COVID. 12 școli au trecut integral în online
Peste 400 de elevi și profesori din Vâlcea, testați pozitiv cu COVID. 12 școli au trecut integral în online

Un număr de 421 de elevi şi angajaţi din învăţământ sunt infectaţi în momentul de faţă cu noul coronavirus, au anunţat luni reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea.

Peste 500.000 de elevi nu au dispozitive sau internet, la un an și jumătate de la debutul pandemiei: Am semnal aici, pe gard
Peste 500.000 de elevi nu au dispozitive sau internet, la un an și jumătate de la debutul pandemiei: Am semnal aici, pe gard

500 de școli sunt închise și încă 3.000 de clase din alte unități de învățământ au și acestea cursurile suspendate.

Toate școlile din Ilfov se vor închide începând de luni, la solicitarea DSP
Toate școlile din Ilfov se vor închide începând de luni, la solicitarea DSP

Şeful DSP Ilfov a cerut Inspectoratului Şcolar Ilfov trecerea în online a tuturor şolilor din judeţ pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.