Președintele Iohannis îl propune pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, după consultările cu partidele

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, luni seara, pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

După consultările care au avut loc la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a transmis concluzia. 

"Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, diferite propuneri, așa cum le-au prezentat și opiniei publice. Din toate aceste propuneri am reținut una pe care o voi și pune în practică. Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de premier pe Dacian Cioloș", a transmis președintele. 

Declarațiile liderilor politici au fost transmise în LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor PRO TV!

CITIȚI în acest articol: 

Citește și
Klaus Iohannis, Florin Citu
Ce prevede decizia CCR pe care ar încălca-o Iohannis dacă l-ar numi premier pe Cîțu
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE
-► UDMR a propus un Guvern condus de UDMR timp de 6 luni
-► Simion: Am fost să cerem demisia lui Florin Cîţu din funcţia de prim-ministru interimar
-► PSD nu a propus un premier la consultări
-► George Simion: ”AUR propune un premier independent, care să respecte interesele națiunii române
-► PNL exclude să-l susțină pe Cioloș ca premier
-► USR îl propune ca premier pe Dacian Cioloș, ”în lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL”
-► Cine participă la consultările de la Cotroceni

De o săptămână, cabinetul Cîțu este demis, iar principalele formațiuni trebuie să propună un premier, pentru ca tot acest scandal politic să se încheie.

PSD și PNL nu au propus pe nimeni pentru funcția de premier, în timp ce USR a anunțat că îl susține pe Dacian Cioloș, iar AUR vrea un ”premier independent”.

De asemenea, UDMR s-a oferit să conducă Guvernul României timp de 6 luni.

Șeful statului a avertizat deja, în urmă cu câteva zile, că nu este deloc convins că această primă rundă de consultări va duce la o soluţie. ”De data aceasta nu este aşa simplu”, a spus Iohannis.

Cronologia evenimentelor, luni, 11 octombrie

 

ora 18:10 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare pentru soluţionarea crizei politice, că a decis ca Dacian Cioloş să fie desemnat pentru postul de prim-ministru.

”Partidele au venit cu diferite abordări, propuneri, aşa cum reprezentanţii le-au prezentat şi opiniei ipublice. Din aceste propuneri am reţinut una, pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş”, a declarat preşedintele.

ora 17.45 Președintele UDMR Kelemen Hunor:

- ”Am spus domnului președinte că în acest moment nu este nici cazul, nici timpul să tragem de timp, să căutăm soluții care nu sunt viabile. Aici nu e vorba de un joc de a pune mâna pe putere și de a guverna România în acest moment. E vorba de responsabilitate, e vorba de asumare și e vorba de o soluție prin care reușim să trecem de această perioadă dificilă.” 

- ”Am văzut că a existat o singură propunere, în persoana domnului Dacian Cioloș. PNL nu a propus un premier. De aceea, împreună cu colegii am spus că suntem pregătiți sî oferim o soluție în 2 etape, în 2 etape în sensul de a trece iarna, pentru 6 luni de zile, până în aprilie anul viitor. O înțelegere cu partidele care sunt dispuse la o astfel de înțelegere din Parlamentul României. Mă gândesc la PSD și USR, bineînțeles. Să încercăm să refacem coaliție cu USR, dacă se poate. Dacă nu, atunci un sprijin parlamentar pentru un Guvern condus de un reprezentant al UDMR-ului.”

ora 17.30 Simion: Am fost să cerem demisia lui Florin Cîţu din funcţia de prim-ministru interimar

Deputatul George Simion, copreşedinte AUR, a declarat luni că i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să-i ceară demisia lui Florin Cîţu din funcţia de premier interimar.

"Am fost să cerem preşedintelui Klaus Iohannis să ceară demisia lui Florin Cîţu din funcţia de prim-ministru interimar, pentru că această temporizare nu sună bine, avem impresia că suntem consultaţi de formă. (...) Iohannis, la ora 18,00, dacă este într-adevăr preşedintele acestei ţări, trebuie să nominalizeze un premier care să formeze Guvernul, nu acceptăm nicio altă soluţie. Klaus Iohannis trebuie să-şi ia în serios rolul de mediator. Prima oară să plece Cîţu din Palatul Victoria, că iar mai alocă de la Fondul de Rezervă nişte zeci de milioane", a afirmat Simion, după consultările de la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că delegaţia AUR a avansat o propunere a unui guvern de specialişti.

"Am venit cu o propunere suficient de clară pentru România, să trecem peste iarnă şi poate trecem şi peste primăvară, am venit cu o propunere a unui guvern de specialişti, am avut discuţii şi cu celelalte forţe parlamentare", a precizat Simion.

Liderul AUR a susţinut că Iohannis a spus că nu ştie de vreun nume politic cu numele de Orban, în afară de consilierul lui, Leonard Orban.

"Domnul Iohannis ne-a spus că nu ştie niciun domn Orban, doar pe consilierul lui, pe domnul Leonard Orban. Nu ştie de vreun lider politic cu numele de Orban, dar noi credem într-o variantă de guvern de specialişti, condus de un premier independent, care poate să treacă ţara şi peste iarnă şi peste greutăţi. Aşa că am venit cu soluţii. Mai rămâne să fie deschis preşedintele Iohannis la aceste soluţii şi primul semn că este bine intenţionat şi vrea să rezolve această criză parlamentară este să-i ceară demisia de urgenţă lui Florin Cîţu, pentru că atâta timp cât Florin Cîţu rămâne ca premier interimar la Palatul Victoria, ţara este în pericol. Omul acela a fost demis democratic de către Parlament şi nu pare să fie în toate facultăţile mintale", a conchis Simion.

 

ora 14.15 Ciolacu: Am transmis preşedintelui că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar

Partidul Social Democrat a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, luni, la consultările de la Cotroceni, că fără o majoritate consistentă în Parlament "nu se poate vorbi de un guvern minoritar", a afirmat liderul partidului, Marcel Ciolacu, care a adăugat că din punctul de vedere al social-democraţilor "se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate".

"Am fost astăzi la Cotroceni şi am transmis preşedintelui că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar, fie el al oricărei formaţiuni politice", a declarat Marcel Ciolacu, după consultările cu şeful statului.

El a punctat că România se află într-o criză socială, economică şi într-o criză sanitară profundă.

"Fără o majoritate consistentă, România nu poate să depăşească această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona în acest moment o majoritate pentru un guvern stabil", a afirmat Ciolacu.

Potrivit acestuia, social-democraţii l-au asigurat şi pe preşedintele ţării că până la găsirea unei soluţii românii nu vor fi abandonaţi.

"Tot ceea ce nu face un guvern demis va fi preluat de către Parlamentul României, iar parlamentarii PSD, cel mai mare grup parlamentar, din acest moment va lucra 24 de ore din 24. Deja am depus în Birourile permanente, atât la Senat, cât şi la Cameră, pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze. Sperăm ca această săptămână, cel târziu săptămâna viitoare, legea să meargă la promulgare. La fel, vom aborda toate solicitările venite din partea Guvernului pentru a depăşi această pandemie, şi pentru criza sanitară, dar şi economică. Această iarnă va fi una dintre cele mai grele cu care ne-am confruntat. Ştim cu toţii, prin decizii politice, unde am ajuns. Prin îngheţarea tuturor veniturilor şi cu aceste scumpiri, românii nu vor face faţă în perioada următoare", a susţinut Marcel Ciolacu.  

ora 13.15 Președintele PNL Florin Cîțu spune că liberalii nu vor susține un premier de la USR

- PNL nu a făcut o propunere de premier la consultările cu președintele

- PNL are o decizie BEx foarte clară care spune că, dacă USR votează moţiunea împotriva PNL, nu putem să mergem la guvernare cu USR. În acelaşi timp, PNL este responsabil. Atunci când vom avea majoritate, vom da şi premierul şi vom merge mai departe.

- Vom merge în continuare şi vom negocia. Când vom avea o majoritate, vom prezenta toate soluţiile. (...) O majoritate în jurul PNL este varianta pe care negociem.

- În acest moment există o majoritate votată în Parlament, o alianță formată între USR, PSD și AUR.

- În acest moment, noi vom gestiona această perioadă cu resursele pe care le avem și vom găsi cele mai bune soluții pentru români.

Preşedintele PNL a subliniat că nu există varianta ca el să nu mai fie desemnat premier de către PNL: ”Nu există această variantă. PNL a avut un congres, şi-a ales o conducere. Cine vine la o negociere cu o asemenea condiţie, de fapt, spune că nu vrea să negocieze.”

ora 12.35 Președintele PSD Marcel Ciolacu nu a vrut să spună dacă PSD va face o propunere de premier la consultările de la Cotroceni: ”Vom face declarații după această întâlnire”.

Ciolacu a mai spus că PSD participă la aceste discuții ”din respect pentru instituția prezidențială”.

"Aş vrea să vă anunţ că mergem la Cotroceni din respect pentru instituţia prezidenţială, fiind cea mai importată instituţie a statului român, nu din respect pentru cei care au creat această criză politică. O să merg însoţit de secretarul general al partidului, Paul Stănescu, dar şi de trei tineri din administraţiile locale, să vadă şi domnul preşedinte că nu sunt frustraţi că sunt de la PSD, sunt frustraţi de ce păţesc românii în administraţiile lor şi vor fi mari probleme cu şcolile şi cu spitalele pe care le au în subordine, în perioada următoare. Mergem şi cu planul PSD de combatere a crizei sanitare de acum 8 luni, care este actual şi acum. Şi o să mergem şi cu cele 10 propuneri pe termen scurt pe care le are PSD, astfel încât, capitalul românesc şi populaţia să depăşească aceste luni, această iarnă", a spus Ciolacu la sediul central al PSD.

ora 12.30 Simion: ”AUR propune un premier independent, care să respecte interesele națiunii române”

AUR a anunțat că propune la consultările de la Palatul Cotroceni un protocol pentru alegeri anticipate, cu un premier independent, respingând “orice încercare de a-l menţine pe Florin Cîţu la Palatul Victoria”.

Co-președintele AUR George Simion a declarat, înainte de consultările politice de la Cotroceni, că în momentul de față nu există o majoritate parlamentară. DETALII aici.

 ora 12.20 Președintele USR, Dacian Cioloș, face declarații de presă pe marginea crizei politice din România:

- ”USR este pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării” - a declarat Cioloș.

”USR merge la consultări cu propunere de premier și program de guvernare”

USR merge la consultările cu Președintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR - se arată într-un comunicat al acestei formațiuni politice, citit și de Cioloș în scurta sa declarație de presă.

”USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru și cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliție.

În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Național a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte Președintelui propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloș, și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

Printre cele mai importante măsuri:

• Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate și gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenții temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
• Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului școlar (vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară), închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți și acces în spații neesențiale (baruri, restaurante, cinema etc.) și mall-uri doar cu certificatul verde.

Dacă vechile partide fug de responsabilitate, USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:

• Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
• Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
• Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
• Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
• Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023” -
se mai arată în comunicatul USR.

ora 11.15 PSD ar putea reveni la guvernare dacă are o majoritate parlamentară, a declarat preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.

Întrebat, la sediul central al partidului, dacă este exclus ca PSD să revină la guvernare, Ciolacu a răspuns: "Dacă avem o majoritate, revenim la guvernare".

El a exclus însă varianta ca PSD să susţină un Guvern minoritar PNL care să fie condus de Florin Cîţu.

Cine participă la consultările de la Cotroceni

 

Delegaţia PNL va fi formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. Inițial, liberalii au anunțat că îl vor susține pe Cîțu pentru funcția de premier, dar apoi s-au răzgândit, anunțând că nu vor mai face nicio propunere.

USR a transmis că partidul va fi reprezentat la Cotroceni de Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

PSD va avea Consiliului Politic Naţional al partidului luni dimineață și atunci ar putea stabili pe cineva va propune premier, dar și cine va merge la consultări.

Delegaţia AUR care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de deputatul George Simion, copreşedinte al partidului. Din delegaţie vor mai face parte Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea.

Delegaţia UDMR care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de preşedintele Kelemen Hunor, conform unei decizii luate luni de conducerea formaţiunii.

Din delegaţie vor mai face parte ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Valeriu Stoica: Cei care îl susțin pe Cîțu dau dovadă de ”atitudine irațională cu totul”. ”A ieșit mult mai șifonat PNL”
Valeriu Stoica: Cei care îl susțin pe Cîțu dau dovadă de ”atitudine irațională cu totul”. ”A ieșit mult mai șifonat PNL”

Fostul preşedinte al PNL de la începutul anilor 2000, avocatul Valeriu Stoica, este de părere că PNL este „poate chiar mai culpabil” decât USR PLUS pentru criza politică ce afectează România.

Ce prevede decizia CCR pe care ar încălca-o Iohannis dacă l-ar numi premier pe Cîțu
Ce prevede decizia CCR pe care ar încălca-o Iohannis dacă l-ar numi premier pe Cîțu

Dacă Klaus Iohannis l-ar desemna iar pe Florin Cîțu premier, ar încălca decizia Curţii Constituţionale din 2020, care a stabilit că nu poate fi desemnat ca premier cel care a picat prin moţiune de cenzură.

Ludovic Orban: Dacă-l va desemna premier pe Florin Cîţu, Iohannis va încălca o decizie a CCR
Ludovic Orban: Dacă-l va desemna premier pe Florin Cîţu, Iohannis va încălca o decizie a CCR

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban consideră că preşedintele Klaus Iohannis ar încălca Constituţia, dacă l-ar desemna premier tot pe Florin Cîţu.

Iohannis îi dă replica lui Ciolacu: ”Este aproape imposibil de declanşat alegeri anticipate”
Iohannis îi dă replica lui Ciolacu: ”Este aproape imposibil de declanşat alegeri anticipate”

Preşedintele Klaus Iohannis susține că, în realitate, este aproape imposibil să se declanşeze alegeri anticipate în România.

Politicienii nu au o soluție pentru ieșirea din criza politică. Liberalii așteaptă un semn de la Palatul Cotroceni
Politicienii nu au o soluție pentru ieșirea din criza politică. Liberalii așteaptă un semn de la Palatul Cotroceni

La o zi după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură politicienii nu au o soluție pentru ieșirea din criza politică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.