Rusia anunţă că a bombardat ”masiv” Ucraina ca ”represalii” faţă de ”atacul terorist” din regiunea Briansk

bombardamente
Twitter

Rusia anunţă că a efectuat atacuri aeriene ”masive” în Ucraina ”ca represalii” faţă de o incursiune recentă pe teritoriul rus, pe care o atribuie unor ”sabotori” ai Kievului, scrie Sky News.

"Ca răspuns la actele teroriste ale regimului de la Kiev în regiunea (rusă) Briansk, pe 2 martie, forţele armate ale Federaţiei Ruse au efectuat lovituri masive de represalii", a declarat, într-un comunicat, ministerul rus al Apărării, care a precizat că au fost utilizate între altele rachete hipersonice "Kinjal" (pumnal, în rusă).

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a susținut că Rusia a fost lovită de un „atac terorist” în regiunea de sud.

La rândul său, Ucraina a acuzat Rusia că a organizat o „provocare” falsă.

Putin i-a acuzat pe autori, care s-au dovedit a fi partizani antiguvernamentali ruși, că au deschis focul asupra civililor dintr-o mașină, inclusiv asupra copiilor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Guvernatorul Brianskului, Alexander Bogomaz, a declarat că atacul a ucis două persoane și a rănit un băiat de 11 ani.

Atac masiv asupra Ucrainei, cu 81 de rachete

Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete şi drone în noaptea de miercuri spre joi în întreaga Ucraină, inclusiv asupra regiunilor Harkov, al doilea oraş ca mărime din ţară, Odesa, important port la Marea Neagră, asupra capitalei Kiev, unde 15% din locuitori au rămas fără electricitate, în timp ce trupele ucrainene au respins asalturile înverşunate asupra oraşului asediat Bahmut, relatează Reuters, EFE, AFP şi media ucrainene.

Noaptea trecută, Rusia a lansat 81 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, a indicat pe contul său de Telegram comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, adăugând că apărarea antiaeriană a doborât 34 dintre ele, precum şi patru din cele opt drone kamikaze Shahed de fabricaţie iraniană.

Atacul, primul de asemenea amploare din ultimele trei săptămâni, în care Rusia a folosit zeci de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră, a vizat în special infrastructura energetică ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 24 că este pentru prima oară când Rusia a utilizat atât de multe rachete hipersonice Kinjal (şase) într-un atac asupra Ucrainei.

La Kiev, sirenele de alarmă aeriană au răsunat timp de şapte ore. Sistemul de apărare antiaeriană a reuşit să doboare rachetele lansate, inclusiv drone "Shahed", totuşi o rachetă balistică Kinjal a lovit un obiectiv de infrastructură civilă, iar în oraş s-au auzit explozii, a transmis Kanal 24.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat că mai multe explozii s-au auzit în sudul şi apoi în vestul oraşului, unde cel puţin două persoane au fost rănite.

"O altă explozie în capitală. Districtul Sviatoşine. Serviciile de urgenţă operează la faţa locului. Maşini sunt în flăcări în curtea unei clădiri", a declarat Kliciko, pe contul său de Telegram, precizând că cele două persoane rănite au fost spitalizate. Kanal 24 a transmis că cinci maşini au ars aproape complet, iar alte 15 au fost avariate, consemnând că sunt trei răniţi.

Circa 40% din locuitorii Kievului nu aveau căldură joi dimineaţă în urma atacului, a indicat administraţia militară a capitalei ucrainene.

'Întreruperile de urgenţă de energie electrică nu permit aprovizionarea cu agent termic a 40% a consumatorilor din Kiev', a informat administraţia pe Telegram.

Rachetele ruseşti au lovit o gamă largă de ţinte, de la Jitomir, Vinniţa şi Rivne (în vest) până la Dnipro şi Poltava (în centru), unde au existat întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi victime umane, potrivit Agerpres.

La Lvov (vest), o lovitură rusească a ucis patru persoane - doi bărbaţi şi două femei - a anunţat guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki, pe Telegram. O rachetă rusească a căzut asupra unui cartier rezidenţial din districtul Zolotciv, distrugând trei case, a precizat guvernatorul. 'Dărâmăturile se îndepărtează, alte persoane s-ar putea afla dedesubt', a adăugat el.

Guvernatorul regiunii Odesa (sud), Maksim Marcenko, a relatat că 'rachetele au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat clădiri rezidenţiale', calificând atacul drept o 'lovitură masivă cu rachete'.

'Inamicul a lansat 15 atacuri asupra oraşului şi regiunii", a declarat guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov, pe Telegram, adăugând că rachetele au vizat "infrastructura esenţială". 'Potrivit primelor informaţii, o clădire rezidenţială privată din regiunea Harkov a fost lovită', a adăugat el, anunţând că va reveni mai târziu cu detalii 'clare' privind posibilele victime şi amploarea pagubelor.

Serhii Kovalenko, directorul companiei energetice Yasno, a anunţat că, din cauza atacului, se vor efectua întreruperi de energie electrică de urgenţă programate cu titlu "preventiv".

Milioane de ucraineni au suferit pene de curent periodice în timpul iernii, ca urmare a bombardamentelor ruseşti.

În ultimele 24 de ore, forţele armate ucrainene susţin că au respins peste 110 atacuri ruseşti în întreaga ţară şi că au atacat 13 grupuri militare inamice, potrivit EFE.

În pofida bombardamentelor Rusiei asupra diferitelor zone din Ucraina, 'principalele eforturi ale inamicului continuă să se concentreze pe desfăşurarea de acţiuni ofensive pe fronturile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka şi Şahtarsk' din estul ţării, a indicat joi, pe contul său de Facebook, Statul Major General al Forţelor armate ucrainene.

'Ruşii continuă să încalce normele dreptului umanitar internaţional, efectuând atacuri şi bombardamente de artilerie împotriva proprietăţilor şi locuinţelor civile şi încercând să distrugă infrastructura critică din ţara noastră', indică Statul Major ucrainean.

Armata ucraineană a declarat că forţele sale au reuşit să respingă atacurile intense ruseşti în oraşul minier Bahmut (est), în pofida faptului că trupele ruse susţin că deţin controlul asupra zonei de est a oraşului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o înregistrare video că bătălia pentru Bahmut şi din împrejurimile acestuia în regiunea Donbas este 'prima noastră prioritate'.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.