Război în Ucraina, ziua 88. Lituania, prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia

În jur de 700.000 de soldați ucraineni participă acum în mod activ la apărarea țării, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În comparație, Rusia a desfășurat între 100.000 și 190.000 de soldați atunci când și-a lansat invazia la 24 februarie.

armata rusia
Shutterstock

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

22-05-2022 21:42

Lituania, prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia

Lituania nu mai importă energie din Rusia de duminică.

Ministrul Energiei a declarat că achizițiile de gaze, petrol și electricitate de la Moscova se opresc pentru a arăta „solidaritate” cu Ucraina și pentru a reduce finanțarea pentru „mașina de război rusă”.

El a sperat că cererile de energie electrică ar putea fi satisfăcute prin producția locală de energie verde.

Lituania, fost stat sovietic și membru NATO, este un puternic aliat al Ucrainei.

În ciuda invadării Ucrainei, Rusia continuă să furnizeze combustibil multor țări europene.

Cu toate acestea, furnizarea de gaz a Finlandei a fost întreruptă sâmbătă, după ce a refuzat cererea Moscovei de a plăti în ruble.

Zonele din Ucraina ocupate de forțele ruse

Zonele din Ucraina ocupate de forțele ruse
SURSA: Al Jazeera

Bombardamentele rusești în regiunile de est continuă

În briefing-ul său zilnic, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că rachetele rusești de înaltă precizie au lovit trei posturi de comandă și 13 zone în care soldații ucraineni și echipamentele militare se aflau, în regiunile de est Donețk și Lugansk. De asemenea, a mai spus că patru depozite de muniție au fost lovite în Donbas.

În regiunea de sud a Nicolaevului, rachetele rusești au lovit un sistem mobil anti-dronă în apropierea așezării Hannivka, conform Al Jazeera.

SUA și Franța discută despre cum să susțină cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și noul ministru de externe al Franței, Catherine Colonna, au discutat despre alianța NATO, inclusiv despre cum să susțină cel mai bine cererile de aderare ale Finlandei și Suediei, într-un apel, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat, citat de Al Jazeera.

Blinken și Colonna au convenit, de asemenea, asupra importanței continuării sprijinului acordat Ucrainei și menținerii „costurilor semnificative” pentru președintele rus Vladimir Putin în legătură cu invazia Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

22-05-2022 21:05

Cresc deportările din Mariupol, anunță un oficial al orașului

Oamenii sunt deportați din Mariupol în alt teritoriu deținut de Rusia într-un ritm din ce în ce mai rapid, potrivit unui consilier al primarului din orașul-port căzut, conform BBC.

Petro Andryushchenko a scris pe Telegram că 313 locuitori din Mariupol au fost duși sâmbătă într-o așa-numită „tabără de filtrare” din Bezimenne, ocupată de ruși. 55 dintre ei erau copii.

Andriușcenko a spus că mulți dintre cei duși în lagăre au fost ulterior trimiși în Rusia.

BBC nu a putut confirma afirmațiile, iar Rusia a negat anterior orice deportări forțate.

Mariupol se află acum sub controlul total al Rusiei, după ce ultimii săi apărători s-au predat vineri.

Rusia ar putea rămâne fără drone de supraveghere, potrivit Ministerului Britanic al Apărării, relatează Nexta.

Dacă armata rusă continuă să piardă drone, așa cum se întâmplă acum, acest lucru îi va slăbi și mai mult capacitățile de informații, spune ministerul.

Probabilitatea unui deficit de drone este crescută de faptul că Rusia nu poate produce suficiente drone din cauza sancțiunilor impuse acesteia.

22-05-2022 20:14

Primarul instalat de Rusia, la terapie intensivă după explozie

Primarul instalat de Rusia se află la terapie intensivă după explozia în care a fost rănit, anunță BBC.

Andriy Shevchyk, numit primar al Enerhodarului după ce rușii au ocupat orașul, se află acum la terapie intensivă după ce a fost rănit într-o explozie, relatează agenția de presă de stat rusă Ria Novosti.

22-05-2022 19:04

Franţa avertizează că procesul de aderare a Ucrainei la UE va dura 15 sau 20 de ani

Procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană va dura „fără îndoială 15 sau 20 de ani”, a afirmat, duminică, ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, potrivit Le Figaro.

Trebuie să fim sinceri. Minţim dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani. Nu este adevărat. Fără îndoială va dura 15 sau 20 de ani, o perioadă lungă”, a spus Beaune la un post de radio.

Nu vreau să le vindem ucrainenilor iluzii sau minciuni. Dacă le spunem: ‘Bun venit în UE’, însă nu aţi citit nota din josul pagini, din contract, ‘în 15 ani’, cred că pregătim decepţii pentru o întreagă generaţie de ucraineni”, a adăugat oficialul francez.

Ucraina a finalizat în aprilie completarea chestionarul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Ucrainenii au precizat atunci că se aşteaptă să dobândească statutul de ţară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în timpul unei reuniuni programate a Consiliului European.

Consiliul European urmează să se reunească pe 23-24 iunie, potrivit programului Consiliului de pe site-ul său. 


22-05-2022 18:41

Preşedintele Poloniei s-a adresat parlamentului ucrainean: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru UE”

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a adresat, sâmbătă, parlamentului ucrainean, el afirmând că nu va avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene.

Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene”, a spus Duda, potrivit The Guardian.

El a mai afirmat că Ucraina este cea care îşi decide propriul viitor. „Au apărut voci îngrijorătoare care spun că Ucraina ar trebui să cedeze cerinţelor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul să îşi decidă viitorul... nimic despre voi fără voi”, a adăugat Duda.

„Dragi ucraineni, rudele voastre – soţii, părinţi, copii – care au fost forţaţi să meargă în Polonia nu sunt refugiaţi în ţara noastră, sunt oaspeţii noştri”, a spus preşedintele polonez.

Andrzej Duda a devenit primul lider străin care a rostit un discurs personal în parlamentul Ucrainei, după startul invaziei. Duda a fost aplaudat în picioare de parlamentari.

22-05-2022 18:20

Primarul numit de ruşi la Enerhodar, după ocuparea oraşului, a fost rănit într-o explozie

Andrei Şevciuk, numit primar al Enerhodarului după ce ruşii au ocupat oraşul, a fost rănit, duminică, într-o explozie, informează Reuters.

Presa din Rusia scrie că Şevciuk este la terapie intensivă.

Dmitro Orlov, pe care Ucraina îl recunoaşte ca adevăratul primar al oraşului, a precizat, într-un mesaj pe Telegram, că Şevciuk a fost rănit. “Avem confirmarea informaţiei că în explozie autoproclamatul şef al administraţiei poporului, Şevciuk, şi gărzile sale de corp au fost răniţi”.

Enerhodar are o populaţie de peste 50.000 de oameni. Mulţi localnici sunt angajaţi la centralele de lângă oraş, una dintre ele fiind centrala nucleară Zaporojie.

22-05-2022 18:19

Preşedintele Poloniei s-a adresat parlamentului ucrainean: “Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru UE”

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a adresat, sâmbătă, parlamentului ucrainean, el afirmând că nu va avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene.

“Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene”, a spus Duda, potrivit The Guardian.

El a mai afirmat că Ucraina este cea care îşi decide propriul viitor. “Au apărut voci îngrijorătoare care spun că Ucraina ar trebui să cedeze cerinţelor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul să îşi decidă viitorul... nimic despre voi fără voi”, a adăugat Duda.

“Dragi ucraineni, rudele voastre – soţii, părinţi, copii – care au fost forţaţi să meargă în Polonia nu sunt refugiaţi în ţara noastră, sunt oaspeţii noştri”, a spus preşedintele polonez.

Andrzej Duda a devenit primul lider străin care a rostit un discurs personal în parlamentul Ucrainei, după startul invaziei. Duda a fost aplaudat în picioare de parlamentari.

22-05-2022 18:17

Zelenski le promite polonezilor din Ucraina drepturi similare cu ale refugiaților ucraineni din Polonia

Cetăţenii polonezi din Ucraina vor beneficia de aceleaşi drepturi pe care le au în prezent refugiaţii ucraineni în Polonia, a promis duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Kiev a omologului său polonez Andrzej Duda, relatează Reuters.

Polonia a primit aproximativ 3,53 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina, începând din 24 februarie, a anunţat poliţia de frontieră poloneză, potrivit thenews.pl.

Sâmbătă, în Polonia au intrat în jur de 23.000 de refugiaţi din Ucraina, comparativ cu 23.700 în ziua precedentă.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat în martie o lege privind asistenţa pentru refugiaţii care vin din Ucraina. În virtutea acelui act normativ, persoanele respective beneficiază de şedere legală în Polonia şi au acces la educaţie, la asistenţă medicală şi beneficii sociale.

22-05-2022 15:31

Parlamentul Ucrainei extinde legea marţială şi mobilizarea generală până la 23 august

Parlamentul Ucrainei a votat, duminică, extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, informează DPA, citată de Agerpres.

Zelenski a declarat, joi, că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o "armă minune" cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată "eşecul total al acestei operaţiuni şi teama ( Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile".

"Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război. Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (...) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit", a afirmat şeful statului ucrainean.

22-05-2022 14:47

Ucraina trebuie să-şi decidă singură viitorul, afirmă preşedintele Poloniei în aplauzele parlamentarilor ucraineni

Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul, a declarat duminică preşedintele polonez în parlamentul ucrainean, devenind primul lider străin care susţine un discurs în persoană în legislativul acestei ţări de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters.

Kievul a exclus orice acord de pace care ar implica cedarea de teritorii şi a respins apelurile la un armistiţiu care ar implica rămânerea forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat, afirmând că asta nu ar face decât să dea timp Moscovei pentru a-şi reface forţele.

Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său... nimic despre voi sau fără voi”, a spus Andrzej Duda, fiind ovaţionat în picioare în Verhovna Rada.

Duda a mai afirmat că comunitatea internaţională trebuie să-i ceară Rusiei să se retragă complet din Ucraina.

Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice - fie şi un singur centimetru din teritoriul său - va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a spus Duda.

Locul de naştere al sindicatului Solidaritatea care a jucat un rol în căderea comunismului în Estul Europei, Polonia are de multă vreme relaţii tensionate cu Rusia. După invazia rusă din Ucraina, Varşovia a fost unul dintre aliaţii cei mai fermi ai Kievului.

Polonia este un avocat puternic al unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi a fost vocală în susţinerea acordată Ucrainei în demersul său de a adera la UE.

Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene”, a dat asigurări Duda duminică.

22-05-2022 14:42

În Ucraina se dau lupte grele în jurul orașelor Severodonețk și Lisiceansk, din regiunea Lugansk

Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, relatează duminică dpa, citând autorităţile ucrainene.

Poziţii ale trupelor ucrainene din zona aflată de-a lungul întregii linii a frontului sunt bombardate de artileria rusă, a anunţat duminică statul major general de la Kiev.

Trupele ruse au încercat fără succes să ocupe rapid sate aflate la nord, est şi sud de Severodoneţk. De asemenea, se dau lupte grele pentru satele aflate la sud de drumul de la Lisiceansk la Bahmut, în regiunea Doneţk.

Armata rusă încearcă de mai multe să taie aprovizionarea din regiunea Doneţk pentru grupurile ucrainene din jurul Severodoneţk şi Lisiceansk.

În ziua precedentă, potrivit unor surse ucrainene, un pod peste Siverski Doneţ dintre cele oraşe a fost distrus în mod deliberat cu mortiere de 240 mm. Tiruri de artilerie şi bombardamente au fost de asemenea raportate în regiunea Doneţk.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat că în ultimele 24 de ore în total 40 de ţinte au fost atacate din aer, inclusiv cinci depozite de arme din regiunea Donbas. În plus, peste 580 de ţinte din întreaga ţară au fost lovite cu rachete şi obuze de artilerie.

22-05-2022 14:36

Olena Zelenska spune că Ucraina îi va invita pe polonezi ca să le mulţumească „pentru mai mult decât ospitalitate, pentru absenţa graniţelor”

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a postat în social media un mesaj în care subliniază că ucrainenii care au fugit din calea războiului se vor întoarce acasă şi le mulţumeşte polonezilor pentru prietenia arătată.

Zelenska a menţionat că Ucraina a avut ghinionul să aibă un vecin cum este Rusia, care îşi arată frăţia „cu rachete şi teroare”, dar şi norocul de a avea vecinul Polonia.

Mă voi întoarce. Aceste cuvinte sunt rostite în mod repetat de fiecare ucrainean care a fost nevoit să plece de acasă. Mă voi întoarce la şcoala mea. La cana mea din bucătărie. La castanii mei. La rude.

Avem ghinionul de a avea un vecin care îşi arată frăţia cu rachete şi teroare. Dar avem şi marele noroc de a avea alt vecin, Polonia, care a devenit cel mai apropiat prieten al Ucrainei pi nu doar geografic. Polonia adăposteşte aproape trei milioane de ucraineni, oferindu-le nu doar găzduire temporară, ci şi servicii mericale gratuite şi educaţie.

Ne vom întoarce, pentru că nicăieri nu e mai bine decât acasă. Şi categoric îi vom invita pe polonezi ca să le mulţumim pentru mai mult decât ospitalitate, pentru absenţa reală a graniţelor. Mulţumim, prieteni”, a scris soţia lui Volodimir Zelenski.

Olena Zelenska a postat şi un filmuleţ cu emoţionant cu refugiaţi ucraineni.

De la startul invaziei, peste 10 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele. Dintre ei, cinci milioane au fugit în alte ţări.

22-05-2022 13:22

Marea Britanie afirmă că Severodonetsk este o "prioritate tactică" pentru Rusia

Ministerul britanic al Apărării susține că orașul Severodonetsk, din autoproclamata Republică Populară Lugansk, din Donbasul ucrainean, rămâne prioritatea tactică "de moment" a Rusiei.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor privind situația de pe teren, ministerul britanic a afirmat că singura companie operațională de vehicule de sprijin pentru tancuri BMP-T Terminator a Moscovei a fost probabil desfășurată în oraș.

"Prezența lor sugerează că în acest atac este implicată Gruparea Centrală de Forțe (CGF), care este singura formațiune care pune în teren acest vehicul. Zona Severodonetsk rămâne una dintre prioritățile tactice imediate ale Rusiei", a declarat ministerul, citat de baha.com.

22-05-2022 13:12

Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente

Președintele ucrainean a mai spus că o criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-și debloca porturile, conform The Guardian.

După o întâlnire cu premierul portughez António Costa, acesta a declarat presei:

Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea. Rusia a blocat aproape toate porturile și toate, ca să spunem așa, oportunitățile maritime de a exporta alimente - cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri.

Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”.

Zelenski a adăugat că o modalitate de deblocare a porturilor ar fi prin intermediul unei soluții militare, care ar implica procurarea de noi arme de la aliați.

22-05-2022 12:49

Zelenski: Situația în estul Ucrainiei este extrem de dificilă

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că situația din estul Donbasului ucrainean a rămas „extrem de dificilă”, în timp ce armata rusă încearcă să avanseze spre orașele Slovyansk și Severodonetsk. „Forțele armate ale Ucrainei descurajează această ofensivă”, a spus Zelenski.

El a adăugat că fiecare zi în care forțele sale reușesc să perturbe planurile rusești va contribui la aducerea "zilei dorite pe care o așteptăm cu toții și pentru care luptăm atât de mult - ziua victoriei".

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat în actualizarea sa de dimineață că forțele rusești încearcă să străpungă apărarea ucraineană pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunii Luhansk, notează BBC.

22-05-2022 12:03

Severodonetsk a fost atacat din patru direcții separate, afirmă guvernatorul regiunii

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că forțele rusești nu au reușit să pătrundă în oraș, în ciuda faptului că l-au atacat din patru direcții diferite.

Cu toate acestea, pe aplicația de mesagerie Telegram, el a adăugat că bombardamentele asupra zonelor rezidențiale sunt în curs de desfășurare și că a fost distrus un pod către orașul vecin Lysychansk.

Vineri, Haidai a declarat că o școală care adăpostea peste 200 de persoane, dintre care mulți copii, a fost lovită, iar peste 60 de case au fost distruse în întreaga regiune, potrivit The Guardian.

Niciuna dintre aceste relatări nu a putut fi verificată în mod independent, spun jurnaliștii britanici.

22-05-2022 10:37

Mariupolul se îndreaptă spre o catastrofă în materie de sănătate și salubritate, avertizează primarul

Vadim Boychenko a declarat că ploile de vară au amenințat să contamineze sursele de apă, în timp ce a îndemnat forțele rusești să permită locuitorilor să părăsească orașul în siguranță.

"Pe lângă catastrofa umanitară creată de ocupanții și colaboratorii ruși, orașul este în pragul unei epidemii de boli infecțioase", a anunțat edilul, potrivit Sky News.

Aceasta survine după ce Rusia a afirmat că a preluat controlul total asupra Mariupol la începutul acestei săptămâni. 

22-05-2022 09:18

Zelenski i-a cerut premierului italian să impună mai multe sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a cerur premierului Italiei, Mario Draghi, să impună mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. Liderul de Kiev a anunțat că a discutat recent cu Draghi și a subliniat importanța impunerii mai multor sancțiuni împotriva Rusiei și a deblocării porturilor ucrainene.

Mai mult, Zelenski a anunțat, pe Twitter, că i-a mulțumit lui Mario Draghi pentru "sprijinul necondiționat" acordat Ucrainei pentru a deveni membră a Uniunii Europene, conform France 24.

22-05-2022 08:51

Oficial rus: Ucraina va deveni probabil o federație

Un politician rus și reprezentant desemnat de Vladimir Putin în regiunea anexată Crimeea susține că sunt slabe șanse ca Ucraina să continue să existe în forma sa actuală, relatează agenția de presă de stat rusă RIA, potrivit Al Jazeera.

Georgy Muradov a sugerat că Ucraina va deveni probabil o federație, sau un grup de state.

El a adăugat că nicio țară care se respectă pe sine nu ar tolera o încălcare flagrantă a drepturilor propriului popor în statele vecine, invocând argumentul pe care Moscova îl folosește în mod obișnuit pentru că a invadat Ucraina.

"Și cu atât mai mult dacă aceste încercări au ca rezultat exterminarea totală a oamenilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în ceea ce privește rușii și vorbitorii de limbă rusă din Ucraina, unde au trăit timp de secole în țara lor natală", a spus Georgy Muradov.

22-05-2022 07:38

Președintele Poloniei va ține un discurs în parlamentul ucrainean

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, va fi primul șef de stat străin de la începutul războiului care se va adresa direct parlamentului ucrainean.

Andrzej Duda a sosit, sâmbătă, în Ucraina și urmează să țină duminică un discurs în fața Verkhovna Rada ucraineană, relatează Interfax, citată de Al Jazzera.

22-05-2022 06:47

Ministru rus: Sancțiunile au stricat practic logistica în Rusia

Ministrul rus al Transporturilor a declarat că sancțiunile internaționale au "stricat practic" logistica în țară, a anunțat agenția de presă de stat rusească TASS, citată de Al Jazeera.

"Sancțiunile impuse Rusiei... au rupt practic toată logistica din țara noastră. Și trebuie să căutăm noi coridoare logistice", a declarat Vitaly Savelyev, aflat într-o vizită în orașul portuar Astrakhan din sudul Rusiei, la Marea Caspică. Comentariile ministrului au fost o recunoaștere rară din partea Kremlinului că sancțiunile menite să paralizeze economia Rusiei au un efect semnificativ.

22-05-2022 07:00

Șeful DPR: Luptători străini au fost găsiți în uzina Azovstal

Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), susține că printre cei care s-au predat după ce trupele rusești au preluat controlul asupra uzinei siderurgice Azovstal s-au găsit cetățeni străini

Pușilin a adăugat că există posibilitatea ca unii luptători ucraineni să fi rămas la uzină. "Nu excludem posibilitatea ca cineva să se ascundă încă acolo... Am căutat prin fiecare cameră, prin fiecare colț. Nu am nicio îndoială că vom găsi pe oricine ar putea fi încă acolo", a subliniat el.

Vineri, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a preluat controlul total al uzinei după ce cei 531 de soldați ucraineni rămași au depus armele. Pușilin a subliniat, de asemenea, că 6 soldați ucraineni au murit în timp ce încercau să arunce în aer depozitele de muniții de la Azovstal, după ce ceilalți s-au predat, informează baha.com.

22-05-2022 06:12

Ucraina nu acceptă încetarea focului

Ucraina a exclus posibilitatea de a accepta o încetare a focului cu Rusia și a declarat că nu va accepta niciun acord cu Moscova care implică renunțarea la teritoriu.

În discursul său nocturn adresat poporului său, președintele Volodimir Zelenski a promis că, deși luptele vor fi sângeroase, sfârșitul războiului din Ucraina va veni doar prin diplomație și că ocupația rusă a teritoriului său va fi temporară.

Iar consilierul său, Mikhailo Podoliak, a exclus categoric posibilitatea de a accepta o încetare a focului, deoarece, potrivit acestuia, orice concesie s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia nu ar face decât să riposteze mai dur după orice întrerupere a luptelor.

Totodată, Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care să implice cedarea vreunui teritoriu, a mai adăugat acesta, conform Sky News.

22-05-2022 06:08

Victoriile rusești sunt temporare, promite Zelenski

Victoriile militare rusești în unele părți din estul Ucrainei sunt "temporare" și orice teritoriu revendicat de aceștia va fi în cele din urmă returnat Kievului, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a declarat pentru televiziunea locală că țara sa va asista la mai multe lupte sângeroase, dar a subliniat că doar diplomația poate pune capăt războiului, notează Sky News.

În ceea ce privește campania Rusiei, el a spus: "Pentru ei, toate aceste victorii - ocuparea Crimeei sau a Donbasului - sunt foarte temporare. Și toate acestea se vor întoarce - din moment ce acesta este teritoriul nostru".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Mesajul de adio al unui soldat ucrainean: Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții mele
Mesajul de adio al unui soldat ucrainean: Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții mele

În Ucraina, președintele Zelenski spune că războiul se poate încheia doar pe cale diplomatică.

Budanov: Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul și nu poate să-l câștige. Sunt surprins de prostia rusească
Budanov: Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul și nu poate să-l câștige. Sunt surprins de prostia rusească

Șeful serviciului secret al Armatei Ucrainei, Kirill Budanov, a declarat pentru The Wall Street Journal că Putin este într-o fundătură, întrucât acum nu mai poate opri războiul, dar nici să-l câștige. ”Sunt surprins de prostia rusească”, a spus Budanov.

 

Război în Ucraina, ziua 87. Rusia interzice intrarea în țară a peste 960 de americani
Război în Ucraina, ziua 87. Rusia interzice intrarea în țară a peste 960 de americani

Știrile PRO TV v-au prezentat, sâmbătă, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.    

Mesajul de adio al unui soldat ucrainean: Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții mele
Mesajul de adio al unui soldat ucrainean: Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții mele

În Ucraina, președintele Zelenski spune că războiul se poate încheia doar pe cale diplomatică.

Budanov: Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul și nu poate să-l câștige. Sunt surprins de prostia rusească
Budanov: Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul și nu poate să-l câștige. Sunt surprins de prostia rusească

Șeful serviciului secret al Armatei Ucrainei, Kirill Budanov, a declarat pentru The Wall Street Journal că Putin este într-o fundătură, întrucât acum nu mai poate opri războiul, dar nici să-l câștige. ”Sunt surprins de prostia rusească”, a spus Budanov.

 

Război în Ucraina, ziua 87. Rusia interzice intrarea în țară a peste 960 de americani
Război în Ucraina, ziua 87. Rusia interzice intrarea în țară a peste 960 de americani

Știrile PRO TV v-au prezentat, sâmbătă, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.    

Recomandări
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul zilei de joi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”
Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”

Selecţionerul Edward Iordănescu a transmis un mesajul pentru suporteri înainte de Euro-2024. El spune că naţionala are nevoie de fani exact atunci când lucrurile nu merg prea bine.