Falimentul Thomas Cook. Mii de turiști sunt în continuare blocați în aeroporturi

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de turişti împrăştiaţi în întreaga lume s-au trezit peste noapte că nu au cum să plece sau să se întoarcă acasă, după falimentul agenţiei britanice de turism Thomas Cook.

Pentru că agenţia şi-a închis toată activitatea de la o oră la alta, clienţii ei au aflat pe aeroport sau la hotel că nu mai pot să revină în ţară.

În aeroporturile din Mallorca, Grecia, Turcia sau Canare, mii de turişti aşteaptă să fie recuperaţi de guvernul britanic, care a anunţat că va închiria avioane charter pentru a-i aduce acasă.

Colapsul companiei de turism Thomas Cook a fost un șoc pentru mii de turiști britanici. Pentru mulți dintre ei, întoarcerea acasă a devenit o adevărată aventură. Un scoţian rămas în Mallorca a aflat că avionul său va ateriza pe un aeroport la aproape 500 de kilometri de casă.

Turist: „Mâine mă duc la muncă, dar unde o să zburăm... Ar trebui să zburăm spre Glasgow, dar acum ne-au spus că o să ajungem în Birmingham.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Alții au aflat chiar în aeroport că nu mai pot să-și continue drumul, iar biletele de avion au devenit peste noapte inutile.

Jack Ryan, tourist: „Am rezervat biletele săptămâna trecută şi acum au fost anulate. Stăm aici de 7 ore.”

Turistă: Teama că nu o să avem cazare, un avion sau alt mijloc de transport. Nu am primit niciun fel de informaţii, nici prin e-mail, nici la telefon.
Reporter: Aţi venit totuşi la ghişeu. Aţi fost surprinşi?
Turistă: Da, pentru că nu e nimeni acolo la ghișeu, aşa cum nu ne-a răspuns nimeni la telefon în această dimineaţă sau în weekendul acesta.”

Turistă: „Pentru noi este o situaţie de viaţă şi de moarte. Mama ia medicaţie pentru inimă.”

Nemulțumiți sunt și proprietarii de hoteluri, care se tem că nu-și vor mai primi banii pentru serviciile oferite prin intermediul agenției britanice.

Rostislava Dimitrova, proprietara unui hotel: „Pierderile sunt uriaşe. Ne sunt datori cu o grămadă de bani, milioane!”

În Grecia au rămas blocaţi 50.000 de clienţi britanici ai agenţiei Thomas Cook, cei mai mulți în insule. Alți 21.000 sunt în Turcia. Dar numărul lor e mult mai mare, iar aducerea lor acasă ar putea costa 150 de milioane de lire sterline. Guvernul britanic a anunțat că va închiria avioane charter pentru a-i repatria.

Tim Johnson, Policy Director for the Civil Aviation Authority: „Singura noastră precocupare este derularea celei mai ample operaţiuni de repatriere pe timp de pace, pentru a-i readuce acasă pe cei 150.000 de turişti britanici.”

Ca să treacă de iarnă, agenţia Thomas Cook avea nevoie de 200 de milioane de lire sterline, pe lângă pachetul financiar de 900 de milioane de dolari convenit luna trecută. Dar nu a reuşit să obţină finanţarea. Agenţia de turism, fondată în 1841, plimba anual peste 20 de milioane de turiști în 17 țări și avea și o companie aeriană proprie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Turişti sechestraţi într-un hotel, după falimentul Thomas Cook.
Turişti sechestraţi într-un hotel, după falimentul Thomas Cook. "Am pierdut tot"

Thomas Cook, cea mai veche agenţie de turism din lume, este în colaps, după ce negocierile de ultim moment purtate de conducere cu guvernul britanic şi cu diverşi creditori au eşuat.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.