Chelnerii și barmanii, înlocuiți de roboți în mai multe localuri din Sevilla. Ce părere au clienții

×
Codul embed a fost copiat

În unele baruri din Sevilla, locul chelnerilor și al barmanilor a fost luat de roboți. Unii umplu halbele - și o fac la milimetru, ca niște profesioniști adevărați - alții le transportă la mese.

Totul este o încercare a unei companii de robotică din Spania de a da o mână de ajutor autorităților în lupta cu pandemia.

Chelnerii robotici nu sunt însă pe placul tuturor clienților. Unii dintre ei încă preferă o prezentă umană în spatele tejghelei.

Celebrul Spot, un robot creat de compania americană Boston Dynamics, în colaborare cu Macco Robotics, o companie spaniolă. Înainte de pandemie, roboți ca acesta erau folosiți în Spania ca instrument de marketing, ca să atragă atenția la diverse evenimente. Acum, au ajuns să servească bere în barurile din Sevilla, unde contribuie la eforturile de combatere a pandemiei de COVID.

Abel Ros, client: "Cred că, în vreme de pandemie, e foarte bine că e un robot care servește băuturile, așa nu există niciun contact uman. E tare!"

Citește și
Rover
Roverul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte. Prima imagine de la asolizare
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pe de altă parte, turnarea unei halbe perfecte nu e o treabă ușoară, însă robotul barman, botezat Cart, se descurcă de minune, așa cum se poate observa. Brațul robotic e dotat cu un cititor care scanează un cod pus la dispoziția clientului. Acesta plătește berea la bar, iar chelnerul pornește robotul de la distanță. Lipsa oamenilor în spatele tejghelei nu e însă pe placul tuturor.

Francisco Javier Muños, client: "E adevărat că aici (în Sevilla), ne e greu să înțelegem așa ceva, pentru că ne plac oamenii, ne place apropierea și ne place să interacționăm cu oamenii din spatele barului și cu cei care ne aduc berea."

Creatorii acestor roboți spun că scopul lor este să ajute industria ospitalității să obțină un profit mai mare prin extinderea programului de funcționare, o productivitate crescută și mai puțină risipă.

Victor Martin, CEO Macco Robotics: "Roboții noștri toarnă berea, prepară cocktailuri, sucuri, cafea. Nu doar că le prepară, dar le și aduc la masă. Vrem să automatizăm complet serviciile culinare, vrem să îmbunătățim controlul calității și costurile de operare, în așa fel încât să putem crește programul de lucru în restaurante și baruri."

Compania spaniolă se orientează acum și spre industria fast-food. Kime este un barman robot înalt de doi metri, ale cărui brațe articulate pot fi utilizate pentru a turna băuturi, sau pentru a împacheta mâncarea.

Proiectanţii lui spun că următoarea creație va fi un robot care va putea să aleagă felurile de mâncare pentru un client, în funcție de nevoile nutriționale ale acestuia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce misiune are roverul Perseverance, trimis de NASA pe Marte
Ce misiune are roverul Perseverance, trimis de NASA pe Marte

Cel mai sofisticat robot trimis vreodată de pe Pământ pe Marte a amartizat cu succes într-un crater imens unde se crede că ar fi fost un lac cu vreo 4 miliarde de ani în urmă.

Roverul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte. Prima imagine de la asolizare
Roverul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte. Prima imagine de la asolizare

Roverul Perseverance al NASA, cel mai mare vehicul de explorare trimis pe o altă planetă, a amartizat joi în craterul Jezero.

INTERVIU cu românul de la NASA care a lucrat la Perseverance, robotul care ajunge pe Marte
INTERVIU cu românul de la NASA care a lucrat la Perseverance, robotul care ajunge pe Marte

Un inginer român de la NASA, care este este implicat în proiectul de testare robotică a zborurilor cu elicopterul pe Marte, a explicat într-un interviu pentru Știrile Pro TV de ce sunt atât de importante aceste misiuni spațiale.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.