S&P şi Moody's au reconfirmat ratingul României. Cîțu: „Atestă că economia e gestionată bine, merită să fie investiţi bani”

S&P
Shutterstock

Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedã locală şi valută şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă.

Tot vineri, agenţia de rating Standard&Poor's a decis sã reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedã localã şi valutã, precum şi perspectiva stabilã, anunţă Ministerul Finanţelor.

Agenţiile de rating Moody's şi Standard & Poor's atestă că în România economia este gestionată bine, merită să fie investiţi bani, a declarat sâmbătă prim-ministrul interimar Florin Cîţu.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, el a anunţat că Agenţia de rating Moody's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României şi a îmbunătăţit perspectiva din "negativă" în "stabilă", iar Standard & Poor's a decis să reconfirme rating-ul de ţară precum şi perspectiva "stabilă".

"Astăzi avem două veşti foarte bune pentru România, în acest context de criză economică globală. În primul rând, Standard & Poor's, agenţia de rating americană, a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva la 'stabilă'. Dar vestea foarte bună vine de la cealaltă agenţie de rating, tot americană, Moody's, care îmbunătăţeşte perspectiva României de la 'negativ' la 'stabil' - şi, bineînţeles, reconfirmă ratingul de ţară. Deci, în acest context dificil, în acest context în care avem o criză economică la nivel global, România şi echipa guvernamentală au reuşit această performanţă, să convingă agenţiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă. La baza deciziei agenţiei de rating Moody's stau două lucruri: perspective solide de creştere economică bazată pe sectorul privat dinamic - şi cred că este pentru prima oară când auzim aşa ceva de la o agenţie de rating despre România - şi, bineînţeles, utilizarea fondurilor din NextGenerationEU. În acelaşi timp, pe partea cealaltă, agenţia de rating Standard & Poor's îşi bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în Planul de redresare şi rezilienţă. Faptul că am inclus reformele în PNRR am spus de atunci că reprezintă o garanţie că aceste reforme vor fi făcute şi este apreciat de agenţiile de rating", a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Citește și
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Potrivit acestuia, "ambele agenţii de rating îşi bazează evaluarea pe faptul că această strategie de consolidare fiscală, adică de reducere graduală a deficitului bugetar, este una credibilă".

"Vreau să felicit echipa guvernamentală şi oamenii profesionişti care m-au susţinut în implementarea măsurilor de răspuns la criză, vreau să mulţumesc mediului privat, care a răspuns la aceste măsuri şi le-a implementat foarte rapid, un mediu privat care şi-a arătat potenţialul şi resursele de inovaţie în vremuri extrem de dificile. Am spus mereu că antreprenorul român este un erou şi aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul privat a răspuns şi a reuşit să facă faţă mai bine decât estimau cam toţi analiştii. Am livrat ceea ce aşteptau de la noi toţi românii, dar şi partenerii internaţionali: o puternică creştere economică şi o reducere treptată a deficitelor. Acestea au fost promisiunile cu care am început acest mandat, promisiuni pe care le-am adus în faţa românilor: o creştere economică sustenabilă, care să se menţină în următorii ani - şi dacă citiţi analizele, rapoartele celor două agenţii de rating americane, veţi vedea că acolo se arată o creştere economică ce continuă şi în anii următori, alături de o reducere a deficitelor", a susţinut Florin Cîţu.

S&P şi Moody's au reconfirmat ratingul României

 

”Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat vineri, 15 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă”, a anunțat vineri seară Ministerul Finanţelor. 

Potrivit instituţiei, cei doi factori-cheie care stau la baza deciziei Moody’s sunt ”perspectivele solide de creştere economică bazate pe sectorul privat dinamic şi pe utilizarea fondurilor NGEU şi aşteptările ca procedura de deficit excesiv să acţioneze ca o ancoră-cheie a strategiei de consolidare fiscală consistentă şi susţinută în următorii trei ani”.

Tot vineri, agenţia de rating Standard&Poor's a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă.

”Potrivit agenţiei de rating, riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate sunt atenuate de perspectivele implementării programului de reformă ancorat în Planul de Redresare şi Rezilienţă recent aprobat, precum şi de perspectivele unei creşteri economice puternice”, transmite ministerul.

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările agenţiei de îmbunătăţire a poziţiei fiscale a României în următorii ani.

“Anunţurile celor două agenţii de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea ţintelor asumate şi în implementarea măsurilor de reformă şi investiţii la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare şi Rezilienţă. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noştri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR.”, a declarat ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu.

Datoria externă totală a României a crescut în primele opt luni cu 8,4 miliarde euro, la 135,21 miliarde euro, față de finalul anului trecut, a anunțat joi Banca Națională a României.

"În perioada ianuarie - august 2021, datoria externă totală a crescut cu 8,404 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 99,049 miliarde euro la 31 august 2021 (73,3% din totalul datoriei externe), în creștere cu 5,9% față de 31 decembrie 2020; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 august 2021 nivelul de 36,162 miliarde euro (26,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,7% față de 31 decembrie 2020", a transmis BNR într-un comunicat citat de Agerpres.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

Cum ar urma să funcționeze Fondul de garantare a vacanțelor. Cine și cu cât va contribui
Cum ar urma să funcționeze Fondul de garantare a vacanțelor. Cine și cu cât va contribui

Actul normativ pentru înfiinţarea fondurilor de garantare a biletelor de avion şi pachetelor de servicii de călătorie ar putea fi pe masa Guvernului în septembrie, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Alin Burcea, preşedintele ANAT.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.