Cum apare boala parodontală. Recomandările medicilor stomatologi

×
Codul embed a fost copiat

La interfaţa dintre dinte şi gingie există un șanț care descarcă permanent un lichid cu rol în apărarea întregii cavităţi orale. Dacă acesta e acoperit de tartru, sistemul imunitar nu mai apără dintele. Urmările sunt dezastruoase.

La vârste mici, cantitatea de salivă secretată de către copil este imensă. Tocmai datorită acestei cantităţi, sărurile nu apucă să se depună pe dinţi. Deci nu apare tartrul.

Situaţia de schimbă în adolescenţă. De aceea, de la 16 ani şi pentru toată viaţa, aveţi nevoie de detartraj măcar o dată pe an. Pentru că tocmai depunerile de tartru sunt cele care fac ca dintele să nu mai stea bine în os. Vorbim atât despre osul natural, cât şi despre orice fel de lucrare dentară:

Dr. Anca Rusu, Medic chirugie dento-alveolară: "Aşa cum bacteriile aderă pe suprafața naturală a dintelui aşa pot adera şi pe suprafaţa coroanei implantului. Igienizarea trebuie făcută la 6 luni de zile."

Dintele e ţinut în gingie cu ajutorul unor benzi. Se numesc parodonțiu marginal. În lipsa igienizărilor profesionale, tartrul - care se depune oricum - rupe tocmai benzile care leagă dintele de os.

Citește și
CSID catina
Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau "ginseng-ul romanesc"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Aşa apare boala parodontală. De aceea, chiar dacă vă spălaţi pe dinţi zilnic, un detartraj la stomatolog, măcar o dată pe an, este obligatoriu.

Boala parodontală începe cu sângerarea gingiilor, continuă cu retragera acestora. În faze finale, dintii devin mobili. Şi vor cădea. În acest din urmă caz, sunt necesare implanturile dentare.

Simultan, medicul stomatolog va încerca să redea aspectul natural al danturii. Adică să realizeze coroane pe implanturi, prin tehnici moderne. Iniţial, se face o scanare a întregii cavităţi orale:

Dr. Mihaela Palade, medic specialist: "O scanează cu o cameră intraorală urmărind că designul viitoarei coroane să fie realizat cu ajutorul unei soft."

Comanda se va trimite unei freze speciale! Computerul va exclude eventuale erori umane în realizarea unei coroane.

În cazul în care v-aţi pierdut un dinte natural şi aveţi deja implant, ţineţi cont că şi acum aveţi nevoie de detartraj. În lipsa acestuia, bacteriile din cavitatea orală îl pot infecta. Astfel, se poate pierde şi implantul.

Dr. Anca Rusu, medic chirugie dento-alveolară: "Tehnica de igienizare a implanturilor seamănă cu tehnica de igienizare a dinţilor. În plus recomdăm duşul bucal."

De aceea, pe lângă igiena zilnică, o dată la 6 luni e necesra igienizarea profesională şi detartrajul în cabinetul stomatologic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
"Salvați copiii României!" Elena Lasconi prezintă realitatea cruntă a copiilor care merg flămânzi la culcare

În Săptămâna Mare, Știrile ProTV lansează campania "Salvați copiii României!" Elena Lasconi aduce în prim-plan, în fiecare seară, o realitate dureroasă.

Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau
Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau "ginseng-ul romanesc"

Cătina era denumită, cândva, "ginseng românesc". Crescută sălbatic și recoltată cu greu din arbuștii țeposi, era și este folosită iarna întreagă sub formă de sucuri, de cei convinși că le da putere.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.