Proiect de lege pentru reglementarea identității şi sexulului copilului la naştere, depus de UDMR. DOCUMENT

Copil
Shutterstock

Mai mulţi parlamentari UDMR au depus la Senat un proiect de lege care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în sensul definirii identităţii copilului la naşterecare este compusă din nume, sex, cetăţenie şi naţionalitate.

De asemenea, copilul va avea dreptul la păstrarea identităţii sale stabilite de către medic la naştere, scrie News.ro.

„În societăţile ţărilor din vestul Europei asistăm în zilele noastre la un asalt al unor ideologii, precum teoria genului, ce pun în pericol valorile tradiţionale, bazate pe creştinism, şi însuşi nucleul de bază al societăţii, familia creştină. În condiţiile accesului lărgit la informaţii prin intermediul internetului, al reţelelor sociale, facilitat de revoluţia digitală din ultimul deceniu, considerăm că, copiii constituie categoria cea mai vulnerabilă la influenţele acestor noi ideologii”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive propunerii legislative.

Proiectul de lege complet al UDMR poate fi accesat AICI.

„Statul, prin autorităţile şi instituţiile sale, are o responsabilitate sporită în diminuarea acestei vulnerabilităţi stipulată în Constituţia României care la Articolul 49 prevede: «Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi asistenţă în realizarea drepturilor lor». În viziunea noastră vulnerabilitatea amintită poate fi diminuată cu ajutorul legislaţiei prin definirea cât mai exactă a identităţii copiilor la naştere şi asigurarea păstrării acestei identităţi până la împlinirea vârstei de 18 ani şi dobândirea capacităţii depline de exerciţiu”, mai susţin deputaţii UDMR Zoltan Zakarias şi Jozsfe Kulcsar-Terza care sunt printre iniţiatorii proiectului de lege.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Ei mai spus că prin această iniţiativă legislativă propun intervenţia asupra Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în sensul stabilirii cu exactitate a elementelor constitutive ale identităţii copiilor la naştere, elemente înscrise în actul de naştere al copilului conform Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cât şi „garantarea dreptului de a păstra toate elementele acestei identităţi prin protejarea copilului de influenţele propagandei nefaste”.

„Considerăm totodată că, responsabilitatea educaţiei sexuale a copiilor le revine în primul rând părinţilor. De aceea în şcoli sprijinim educaţia de sănătate sexuală pentru copii în cadrul programelor de educaţie pentru viaţă, în primul rând în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor, părinţii fiind îndreptăţiţi să decidă asupra participării copiilor lor la această educaţie. Dorim să subliniem faptul că prin intervenţia noastră legislativă nu afectăm dreptul persoannei adulte de a dispune de ea însăşi şi nici libertatea gândirii şi a opiniilor, acestea fiind drepturi şi libertăţi fundamentale”, mai indică iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii de lege.

Prin urmare propunerea legislativă prevede că un copil are dreptul la stabilirea identităţii sale la naştere.

De asemenea, sunt introduse două noi alineate în legea 272/2004 care prevăd că „identitatea la naştere este compusă din următoarele elemente: a. numele, b. sexul, c. cetăţenia, d. naţionalitatea, iar „copilul are dreptul la păstrarea identităţii sale stabilită la naştere”.

Totodată, „copilul este înregistrat imediat după naştere şi are de la această dată dreptul la un nume, dreptul la un sex, dreptul de a dobândi o cetăţenie, dreptul de a dobândi o naţionalitate şi, dacă este posibil, de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit, crescut şi educat de aceştia”.

Mai multe alineate introduse prin propunerea legislativă prevăd că: „Sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat naşterea. Sexul copilului nu poate fi altul, decât cel feminin sau cel masculin. Părinţii declară naţionalitatea copilului”.

Proiectul de lege mai propune „derularea sistematică m unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie de sănătate sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor, având opţiunea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai copiilor de a solicita în scris unităţii şcolare scutirea copiilor de la asemenea programe de educaţie”.

În plus, „copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migraţiei ilegale, răpirii, violenţei, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conţinuturi privind devierea de la sexul stabilit la naştere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualităţii, precum şi a oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituţii de învăţământ, medicale, de protecţie, medii de cercetare a infracţiunilor şi de reabilitare/detenţie, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc”.

Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, pe 3 februarie, în calitate de prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică

Elevii care comit abateri grave vor putea fi suspendați sau exmatriculați, chiar și până în următorul an școlar, dacă Statutul elevului și regulamentul unităților de învățământ va fi adoptat de Ministerul Educației.

Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă
Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă

Un motociclist de 35 de ani din Sibiu, care făcea parte dintr-un grup care se deplasa pe traseul Durău - Izvorul Muntelui, a murit în Parcul Naţional Ceahlău.

Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă
Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă

Românii și-au schimbat părerea - atunci când îi întrebi ce le-ar asigura o viață de calitate.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.