Legile Justiţiei au fost aprobate de Guvern. Criticile aduse de experți și de opoziție

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, pachetul de legi ale justiţiei.

Astfel, Guvernul a aprobat Proiectul de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Proiectul de Lege privind organizarea judiciară și Proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Înainte de ședința de guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate.

Şeful Executivului şi-a exprimat convingerea că, odată finalizat demersul, reuşim să ieşim de sub mecanismul de control şi verificare şi de asemenea să putem să facilităm decizia pe care toţi românii o aşteaptă, de atât de mult timp, decizia integrării în Spaţiul Schengen.

”Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani, care au generat atât opinii critice sau favorabile, cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, a spus premierul, conform News.ro.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Cătălin Predoiu: Garantul independenţei procurorilor şi judecătorilor

Cele trei proiecte de legi ale Justiţiei sunt "garantul" independenţei procurorilor şi judecătorilor, a afirmat ministrul Cătălin Predoiu, în deschiderea şedinţei Cabinetului Ciucă, notează Agerpres.

"Legile Justiţiei - legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, privind organizarea judiciară şi privind statutul CSM - sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi Parchetelor noastre, dar şi a CSM, garantul independenţei Justiţiei potrivit Constituţiei, după părerea mea, cea mai importată instituţie în această 'constelaţie' de instituţii care au atribuţii în sistemul judiciar. Aceste trei legi sunt fundamentale pentru Justiţie şi asta explică probabil şi dificultăţile din ultimii ani cu privire la cristalizarea unor proiecte care să îmbunătăţească şi dezbaterile aprinse care au însoţit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a Legilor Justiţiei", a explicat Predoiu.

Ce spun experții

Laura Ștefan, expert în probleme de justiție pentru Expert Forum, nu vede cu ochi buni unele prevederi din noul pachet de legi. Într-un interviu acordat corespondentului Știrilor PRO TV Ovidiu Oanță, ea atrage atenția asupra mai multor aspecte din noile acte normative.

Laura Ștefan: "Nu cred că este o soluție foarte înțeleaptă să eliminăm Institutul Național al Magistraturii din procedura de selecție a procurorilor la ÎCCJ. (...) Nu cred că este o soluție eliminarea judecătorilor ÎCCJ din procedura de evaluare periodică ce se face la magistrați. Nu văd de ce am avea o categorie de judecători care să nu fie evaluați în niciun fel, în cadrul sistemului judiciar"

Interviul integral cu Laura Ștefan poate fi urmărit în video de mai jos.

Reacția Opoziției

 Deputatul USR Stelian Ion a criticat proiectele de legi ale Justiţiei, susţinând că acestea "întăresc" influenţa politicului şi consolidează "puterea reţelei antireformiste" din magistratură.

"Cătălin Predoiu a legat piatra de gâtul Justiţiei independente, iar coaliţia PSD-PNL-UDMR se pregăteşte să o arunce în apă. Astăzi se pare că vor fi aprobate legile Justiţiei de către Guvernul condus de un plagiator, din care face parte şi artizanul OUG 13. Apoi, vor fi trimise în Parlament pentru dezbatere şi adoptare. După măcelărirea acestor legi în epoca Dragnea, ele trebuiau în primul rând corectate şi, în plus, modernizate. Modificarea acestor legi este un jalon din PNRR şi ar trebui să intre în vigoare până în iulie 2023. Problema este că, în loc să fie corectate şi modernizate, aceste legi în varianta Predoiu nu fac altceva decât să întărească influenţa politicului asupra Justiţiei şi să consolideze puterea reţelei antireformiste create chiar în interiorul magistraturii", a scris, pe Facebook, fostul ministru al Justiţiei.

El a adăugat că, în cadrul dezbaterilor din Parlament, USR va folosi toate căile legale şi politice pentru "a diminua impactul negativ" al acestor legi asupra Justiţiei.

"I-au trebuit lui Predoiu 9 luni de zile de când a revenit la conducerea Ministerului Justiţiei pentru a 'definitiva' nişte proiecte care erau deja redactate, discutate, dezbătute. Încă nouă luni pentru a pune pe butuci nişte reforme şi pentru a preda justiţia Sistemului cu epoleţi şi ferocei grupări retrograde din CSM. Cu astfel de modificări aduse legilor Justiţiei nu există nicio şansă să se ridice MCV pe merit", a susţinut deputatul.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică

Elevii care comit abateri grave vor putea fi suspendați sau exmatriculați, chiar și până în următorul an școlar, dacă Statutul elevului și regulamentul unităților de învățământ va fi adoptat de Ministerul Educației.

Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă
Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă

Un motociclist de 35 de ani din Sibiu, care făcea parte dintr-un grup care se deplasa pe traseul Durău - Izvorul Muntelui, a murit în Parcul Naţional Ceahlău.

Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă
Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă

Românii și-au schimbat părerea - atunci când îi întrebi ce le-ar asigura o viață de calitate.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.