Ce este "vinul de gheață" și cum se produce. Secretele împărtășite de viticultorii români

×
Codul embed a fost copiat

La început de iarnă, viticultorii din mai multe zone au început recoltatul strugurilor. Au lăsat până acum ciorchinii în vie, ca să facă din ei "vin de gheaţă."

Licoarea dulce - cu un gust de miere răscoaptă - este tot mai apreciată de români. Au început să se caute şi "vinurile de paie" - care se fac, tot din struguri îngheţaţi, dar care sunt culeşi vară, şi apoi ţinuţi până dă gerul.

Dincolo de norii groşi de ceaţă, viticultorii din podgoria Jidvei culeg via - deşi suntem în plină iarnă. Pe butuci, pe 6 hectare, sunt struguri din soiul Traminer pe care i-a acoperit bruma.

Ca să nu zdrobească ciorchinii îngheţaţi, culegătorii îi recoltează manual pe timpul nopţii sau dimineaţă, foarte devreme. Apoi îi duc la presă unde lasa un must siropos, extrem de concentrat şi dulce. Din el se face vinul de gheaţă.

Bogdana Corcoz, producător de vinuri: "Pentru a obţine vin de gheaţă trebuie să îndeplinim condiţii speciale de temperaturi,  minim trei zile consecutive de temperatură scăzută de -7, -10 grade."

Citește și
vin
Producția de struguri, afectată de lipsa ploilor. Vom avea vin mai puţin, dar mai bun
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ioana Buia, oenolog: "Vinul de gheaţă este un vin galben-auriu strălucitor, de o mare complexitate, în el se pot întâlni o multitudine de arome ce merg uşor spre mango, spre pepenele galben, spre caise, portocale, bogat în compuşi minerale, are o mare consistență. Este vinul care poţi să îl asemeni uşor cu o miere de albine răscoaptă."

Canada şi Germania sunt cei mai producători de vin de gheaţă.
Englezii îi spun "Ice Wine" iar nemţii – "Eiswein". La noi suprafeţele pe care strugurii sunt ţinuţi pentru acest tip de licoare sunt încă mici - chiar dacă românii îl căută din ce în mai mult.

Bogdana Corcoz: "Am observat o creştere a vânzării icewine, se asociază foarte bine cu deserturi spre exemplu cozonac, torturi sau prăjituri."

În mijlocul Transilvanei, de-a lungul râului Târnava Mică, un italian culege strugurii vara şi îi ţine în turnul cramei până iarna.

Mircea Materi, administrator cramă: "Aici se îngheaţă, se dezgheaţă, se evaporă în mare parte din conţinutul de lichid al strugurelui, rămâne un concentrat şi se stafidesc. Ca şi struguri folosim 70 la sută muşcat otonel şi restul gewurztraminer şi kerner, kerner fiind de origine germană."

Strugurii sunt ţinuţi la fermentat cel puţin o lună, în baricuri de stejar franţuzesc. Apoi începe procesul de măturare a vinului care durează încă un an.

Denes Mihaly, oenolog: "Este un vin de deşert, un vin dulce, cu 160 de grame de litru de zahăr dar cu aciditate atât de bogată încât vinul devine foarte echilibrat. Este un vin de deşert."

O sticlă de 330 de ml de vin de gheaţă se vinde, în medie cu o sută de lei. Vinul de paie e puţin mai ieftin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reguli speciale pentru culesul strugurilor în Italia. „Munca noastră s-a schimbat mult”
Reguli speciale pentru culesul strugurilor în Italia. „Munca noastră s-a schimbat mult”

Și în podgoriile din Italia a început culesul strugurilor, numai că anul acesta, din cauza pandemiei, angajații au un set diferit de reguli pe care trebuie să le respecte.

Producția de struguri, afectată de lipsa ploilor. Vom avea vin mai puţin, dar mai bun
Producția de struguri, afectată de lipsa ploilor. Vom avea vin mai puţin, dar mai bun

Arșița a lăsat urme adânci și în mare parte din podgoriile românești, unde producția de struguri va fi și cu 30 la sută mai mică, față de cea din 2019.

Vinul românesc va avea o calitate superioară în acest an. Care este motivul
Vinul românesc va avea o calitate superioară în acest an. Care este motivul

Seceta care a lovit România a rărit strugurii în podgorii, dar i-a făcut mai dulci. Așa că vinul va fi de calitate superioară, spun viticultorii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.