Cîțu: ”Cine a atacat acest site?” Înscrierile în programul de 15 mld. de lei pentru IMM-uri, reluate de la zero

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a dat vina pe un atac cibernetic pentru blocarea site-ului lansat pentru ajutorul firmelor mici și mijlocii, după ce s-au primit peste 200 de aplicații pe secundă.

”FNGCIMM a prezentat public date care indică un atac informatic asupra site-ului IMM Invest. Cine a atacat acest site? De ce a fost atacat? Instituțiile statului lucrează în acest moment și cum vom avea informațiile respective le vom prezenta public. Procedura de înregistrare se va relua de la zero. Acest site este un registru economic prin care se analizează doar dacă aplicantul este eligibil și are statut de IMM. Principiul de înscriere în program nu este primul venit, primul servit, iar aplicația rămâne deschisă până la sfârșitul acestui an. Cel mai important program de susține a IMM-urilor din ultimii 30 de ani va funcționa și va funcționa excelent”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa facebook.

200 de aplicații pe secundă

 

Portalul imminvest.ro a transmis astăzi că a avut o rată de înscriere de peste 200 aplicații pe secundă încă din primele momente de la deschiderea aplicației: ”Ambele site-uri, www.fngcimm.ro și www.imminvest.ro, au fost blocate la scurt timp de la deschiderea aplicației. În etapa de dezvoltare și testare au fost verificate și validate atât condițiile de securitate, cât și condițiile funcționale, în cazul unei sarcini ridicate”.

Citește și
Florin Citu
Ce spune de Florin Cîțu despre eventuale tăieri de pensii și salarii, din cauza crizei Covid
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Nu mă așteptam la o asemenea ticăloșie”

”Probabil aceleași persoane care aruncă cu noroi în tot ceea ce face guvernul au atacat site-ul IMM Invest. Nici eu și nici românii onești, care au acum nevoie de aceste resurse nu ne așteptam la o asemenea ticăloșie”, a mai scris Florin Cîțu pe pagina sa de facebook. 

”Cel mai amplu program de susține a IMM-urilor”

 

"Azi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest. Printr-un singur click şi completarea unui formular, întreprinderile mici şi mijlocii din România au azi acces la credite garantate pentru investiţii şi capital de lucru garantate cu până la 90%. Astfel, Guvernul României porneşte al treilea program important în această primă fază. După programul cu şomajul tehnic, amânarea ratelor clienţilor la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune şi caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei", a spus ministrul Finanţelor, vineri, la Palatul Victoria.

El a subliniat că, faţă de celelalte două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, ci se adresează tuturor companiilor mici şi mijlocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza de coronavirus.

"Este un program ce poate fi accesat tot timpul anului, dar implicaţiile sunt pe termen lung. Este un program prin care începem repornirea economiei. IMM Invest, alături de programul care se finalizează prin Eximbank pentru companiile mari, similar, sunt primele două măsuri pe care le luam pentru a reporni economia", a precizat Cîţu, citat de Agerpres. 

Plafon maxim de garantare de 15 miliarde de lei  

 

”Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei”, a informat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Pe site-ul instituției sunt prezentate condițiile de care pot beneficia IMM-urile:

-Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una din băncile partenere 
-Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire
-Nu plătiți comision de rambursare anticipată
-Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru 

”Economia va scădea cu 2%, iar bugetul va avea încasări mai mici cu 4 miliarde de euro”

 

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat miercuri că economia va avea în 2020 o contracţie de - 1,9% din PIB, iar deficitul este estimat de 6,7% din PIB.

“Din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. După discuțiile cu CE, estimăm că vom primi 3,8 miliarde lei, asta înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde lei”, a explicat Cîțu.

Industria va fi cea mai afectată ramură a economiei și va impacta jumătate din scăderea PIB-ului.

“Estimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei. De la impozitul pe venit o scădere cu 1,5 miliarde lei, TVA -5,5 miliarde lei, accize -2,6 miliarde lei, CAS -8,3 miliarde lei” , a mai transmis acesta.

Cîțu spune că ”nu s-a tăiat de nicăieri” la rectificarea bugetară

 

Potrivit rectificării bugetare, cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde lei. La cheltuieli de personal există un plus de 576 milioane lei, fiind inclusă plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct.

Numărul mediu de salariaţi ″din sectorul concurențial” din România ar urma să scadă cu circa 70.000 de persoane, potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. De asemenea, ”în sectorul bugetar” se estimează 4.000 de noi locuri de muncă, faţă de anul 2019.

Spre deosebire de ultima estimare, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză preconizează o depreciere ușoară a monedei naționale, la 4,84 lei/euro, față de 4,75 lei/euro, cât prefigurase în toamna anului trecut.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cîţu, despre şomajul tehnic pentru bugetarii de la Finanțe: Nu există aşa ceva, este nevoie de fiecare om
Cîţu, despre şomajul tehnic pentru bugetarii de la Finanțe: Nu există aşa ceva, este nevoie de fiecare om

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că nu există nicio discuție despre șomajul tehnic pentru bugetarii din cadrul acestui minister.

Ce spune de Florin Cîțu despre eventuale tăieri de pensii și salarii, din cauza crizei Covid
Ce spune de Florin Cîțu despre eventuale tăieri de pensii și salarii, din cauza crizei Covid

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat joi că Guvernul nu ia în calcul scenariul tăierii de salarii sau pensii, în contextul crizei economice provocate de epidemia de coronavirus.

Cîțu: ”Nu controlăm prețurile, pentru că s-ar putea să nu mai avem nimic”.
Cîțu: ”Nu controlăm prețurile, pentru că s-ar putea să nu mai avem nimic”.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că a cerut o situaţie a preţurilor la anumite produse, dar nu vrea să intervină în controlul preţurilor pentru că ar putea apărea o altă problemă, penuria.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.