(P) Surse de încălzire acceptate în programul Rabla pentru Sobe

advert

La începutul acestui an, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat lansarea programului „Rabla pentru sobe”, prin care este oferit sprijin pentru populație la achiziționarea de aparate pentru încălzirea locuințelor.

Programul prevede acordarea a 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar care să nu depășească 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deservește o gospodărie.

Practic, în acest moment, românii au de ales dacă rămân la clasica sobă teracotă sau optează pentru echipamente actuale și performante pentru încălzirea locuințelor din mediul rural.

Condiții ale programului Rabla pentru sobe

Bugetul programului Rabla pentru sobe este de 500 de milioane de lei (circa 100 de milioane de euro), iar la momentul redactării acestui articol, proiectul se află în faza de dezbatere publică. Astfel, prin acest program, ar urma să fie finanțată achiziția a circa 50.000 de sobe.

Beneficiarii pot fi solicitanți din 27 de județe, din localități situate în zona montană, potrivit Legii muntelui nr. 197/2018, care își doresc înlocuirea sobelor ineficiente și care poluează în exces, cum sunt cele foarte vechi, de teracotă, cu sobele sau aparatele de încălzire noi și cu randament ridicat.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Acest program este unul pilot, iar în prima fază au fost cuprinse strict localitățile de la munte, din mediul rural. Caracterul programului este multianual și se aplică în unitățile administrativ teritoriale ce sunt organizate la nivel de comună.

Rabla pentru sobe se desfășoară în etape. În primă fază, se publică ghidul de finanțare și un anunț de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanți, iar documentelor vor fi depuse de către primării într-o aplicație. După analizarea acestor documente, se vor publica rezultatele și se pot încheia contractele de delegare. În a doua etapă, beneficiarii vor putea aplica efectiv pentru sprijin și vor primi sprijinul solicitat, prin intermediul primăriilor.

Cine este eligibil în Rabla pentru sobe

Beneficiarii acestui program pot fi persoanele fizice care dețin imobilul pentru care achiziționează noul sistem de încălzire. Mai mult decât atât, domiciliul beneficiarului trebuie să fie același cu imobilul pentru care face cererea. Dacă solicitantul este coproprietar, va depune la delegat și acordul coproprietarilor pentru a participa în acest program de schimbare a sobelor vechi și poluante.

De asemenea, pentru a fi eligibil și a-și schimba sobele vechi cu unele performante, beneficiarul programului nu trebuie să aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat și nici. Persoanele care sunt condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească, nu primesc sprijin în acest program.

Ce sobă poți achiziționa cu ajutor de la Stat

Conform Ministerului Mediului, finanțarea se acordă pentru acele dispozitive care au un randament de minimum 80% și care au emisii mici de poluanți. Aparatele pentru încălzirea locuinței trebuie să folosească drept combustibil următoarele: lemne, peleți sau brichete de foc.

Sunt acceptate în program: sobele, termosobele, șemineele, termoșemineele care se încadrează în aceste standarde din Directiva EcoDesign: o putere nominală de 8 kw – 35 kw, emisii de particule (PM) mai mici de 40 mg/mc, randament de minimum 80%, emisii de gaze volatile sub 120 mg/mc, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/mc și emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/mc.

Scopul programului de înlocuire a sobelor vechi din teracotă sau din alte materiale este atât de îmbunătățire a confortului românilor, cât și de diminuare a numărului de arbori care ajung anual pe foc și de reducere a noxelor.

Poți achiziționa astfel de sobe, moderne și eficiente, de la Utilul, unde există o ofertă variată de termoșeminee pe lemne sau pe peleți, echipate cu pompe de circulație și cu randament de peste 80%.

Tot la Utilul, pe lângă sobele și termoșemineele de bună calitate, se găsesc și centrale pe lemne sau peleți, de ultimă generație, echipate cu pompe de circulație, vas de expansiune și automatizare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.