(P) 6 alimente care te ajută să combați stresul

alimente
StirilePROTV

Pandemie, școala de acasă, telemuncă, insecuritate socială și economică, frica de boală.

Toate aceste schimbări majore, bruște si agresive și-au pus amprenta asupra psihicului nostru. Deci, dacă simți că te apasă stresul, nu e nicio mirare! Ai toate motivele să te simți așa!

Pentru a combate stresul, Cori Grămescu ne propune luna aceasta o listă de alimente care să ajute corpul nostru să devină mai rezistent în fata efectelor nocive pe care le resimțim in urma expunerii prelungite la anxietate.

Deși nu putem înlătura stresul din viața noastră, putem sa ne întărim organismul printr-un plan alimentar echilibrat, bogatî alimente care ne ajută să rezistăm mai bine efectelor stresului. În plus, un regim alimentar bogat în legume, fructe, pește de captură, carne de la animale crescute la sol, cereale integrale neprocesate și semințe si nuci crude ne oferă suportul metabolic pentru a avea un sistem imunitar puternic și o stare de sănătate bună.

În combaterea efectelor stresului ne mai putem baza și pe antrenamentele fizice moderate și exerciții de respirație si mindfulness, tehnici care ne ajută să rămânem centrați în prezent, cu atenția în corp.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro
Pudră de matcha

Această pudră de frunze de ceai verde crescute în zone umbroase este foarte bogată în L-Teanina, un aminoacid cu proprietăți de combatere a stresului. Conține de asemenea mai puțină cofeină decât ceaiul verde clasic, iar un studiu medical care a urmărit timp de 15 zile un grup de 36 de persoane a descoperit că cei care au consumat zilnic 4.5 g de pudră de matcha aveau un nivel mult mai redus al markerului de stres alfa-amilază salivară, comparativ cu cel al grupului placebo.

Cartofi dulci

Este foarte important să alegem surse integrale de carbohidrați simpli, ce pot ajuta la controlul nivelului de cortizol în organism. Deși de cele mai multe ori mecanismele hormonale de secreție a cortizolului sunt ferm reglate, expunerea prelungită la stres cronic poate produce dezechilibre în sistemul nostru hormonal. Cartofii dulci sunt o foarte buna opțiune pentru că, pe lângă glucidele simple în cantitate optimă, sunt și o sursă foarte bună de fibre, vitamine și minerale și ne ajută să controlăm nivelul salivar al cortizolului, spre deosebire de dulciurile concentrate, așa cum demonstrează și un studiu american care a urmărit femei care sufereau de obezitate pe durata a 8 săptămâni. Acestea au urmat o dietă bogată în glucide provenite din cartofi dulci și au reușit să controleze mult mai bine efectele stresului măsurate prin cortizonul salivar, în comparație cu grupul de control care a consumat aceeași cantitate de glucide, însă provenită din dulciuri și băuturi acidulate.

Alimente fermentate natural

Fie că vorbim de murături în saramură, dovlecei acri sau iaurt natural, probioticele prezente în produsele fermentate ne ajută sa avem un microbiom puternic și un sistem imunitar rezistent. Un studiu efectuat pe 710 adulți care au consumat cantități mai mari de alimente fermentate decât de obicei au constatat că fac mai bine față anxietății decât in perioadele în care nu consumă aceste alimente. Explicația stă în faptul că bacteriile probiotice obținute prin fermentarea naturală a acestor produse ne îmbunătățesc starea de spirit prin întărirea sănătății florei intestinale. La nivelul acesteia se secretă neurotransmițătorii care ne fac să ne simțim bine și să fim energici.

Anghinare

Anghinarea este una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare, în special fructooligozaharide (FOS), un tip special de fibre care hrănesc bacteriile digestive sănătoase din flora noastră intestinală. Anghinarea este foarte bogată în vitamina C, potasiu și vitamina K, dar conținutul lor crescut de FOS le face o opțiune excelentă în combaterea efectelor stresului. Un studiu a arătat faptul ca persoanele care consumă cel puțin 5 g de prebiotice zilnic, cum este cazul FOS, resimt mult mai puțin intens stresul și fac mai bine față anxietății decât persoanele care nu consumă acest tip de fibre prebiotice.

Ficat și organe

Carnea din organele animale este o sursă foarte bună pentru complexul de vitamine B, în special B6 și B12, B2 și folat (B9). Acestea sunt esențiale în producerea neurotransmițătorilor dopamină și serotonină care ne ajută să combatem în mod eficient efectele stresului și să avem o stare de spirit bună. O felie mică de ficat de vițel ne aduce în meniul zilnic jumătate din necesarul de B6, 200% din necesarul de B2 si 2000% din necesarul de B12, așa că nu trebuie să ne lipsească din meniul săptămânal.

Tahini

Pasta de semințe de susan este bogată în L-triptofan, un aminoacid precursor al dopaminei și serotoninei. Un studiu făcut pe 25 de persoane care au primit o dietă bogată în L-triptofan a arătat că aceștia au raportat o reducere a stărilor de depresie și anxietate și au declarat că au o stare emoțională mai bună decât în perioada în care au primit o dietă săracă în L-triptofan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.