Românii au înlocuit porcul cu alt animal. Carnea este consumată la aproape toate mesele

×
Codul embed a fost copiat

Preparată în casă sau la restaurant, carnea de pui se regăseste tot mai des în meniurile noastre. Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne pe an, potrivit datelor oficiale. 

Au scăzut în schimb, cantitățile pentru carnea de porc și vită, care sunt și mai scumpe.

În supe, tocănițe, fripturi sau la grătar, carnea de pui nu lipsește de pe mesele noastre. În magazinele de profil găsim variante ușor de pregătit acasă.

În magazine, pieptul de pui, dar și puiul întreg se vând cel mai bine, însă cerere există și pentru puii vii, crescuți de cei care trăiesc la curte. Proprietarul unei ferme din Horezu și-a dublat producția în ultimii doi ani. Vinde pui pentru carne, dar sunt căutate și rasele mixte, în special pentru ouă.

Vasile Ghiță, administratorul unei ferme de pui: „Puiul se vinde la 21 de zile când se face ultimul sistem de vaccinare, ajunge la o greutate de un kilogram, celălalt undeva la 800 de grame. Localnicii vin din apropiere și îl cumpără. Se vinde cu 13, 14 sau 15 lei, depinde cât este de mare”.

Citește și
carne de porc frageda
Cum gătești carnea de porc ca să fie moale și fragedă. Trucul util din bucătărie
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Anul trecut, producția de carne de pasăre din România a ajuns la aproape 540.000 de tone, în creștere cu cinci procente față de 2022.

A fost un an bun și pentru carnea de oaie, însă o scădere s-a văzut la vită și porc. Asta și pentru că prețurile sunt mai mari. Potrivit INS, carnea de pui s-a scumpit anul trecut cu doar 3%, față de aproape 10% porcul și 11% vita.

În paralel, s-au modificat și cantitățile vândute la raft. Greutatea în carcasă a crescut pentru carnea de păsăre și a scăzut la vită și porc.

Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut au fost tăiate peste 320 de milioane de păsări, cu 11 milioane în plus față de 2022. Numărul porcilor tăiați a crescut, la fel și al oilor, însă această carne este cumpărată mai mult de străini, țara noastră fiind unul dintre principalii exportatori de carne de oaie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
O companie din Marea Britanie a obținut carne de laborator numai bună pentru gătit. Prezentarea procesului de producție
O companie din Marea Britanie a obținut carne de laborator numai bună pentru gătit. Prezentarea procesului de producție

Carnea de laborator devine tot mai populară. O companie din Marea Britanie, care a reușit să obțină carne din celule cultivate, a făcut și o prezentare a întregului proces de producție.

Cum gătești carnea de porc ca să fie moale și fragedă. Trucul util din bucătărie
Cum gătești carnea de porc ca să fie moale și fragedă. Trucul util din bucătărie

Descoperă care este secretul pentru a găti cea mai fragedă carne de porc. Trucurile prin care îți poți impresiona musafirii cu o cină de vis.

Carnea pe care o preferă tot mai mulți români. Începe să rivalizeze cu cea de porc. „Are un gust deosebit”
Carnea pe care o preferă tot mai mulți români. Începe să rivalizeze cu cea de porc. „Are un gust deosebit”

Consumul de carne de pui a atins un record istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Au ajutat prețurile mai mici și costurile reduse de producție, comparativ cu porcul și vita.  

Vita de lux Wagyu a ajuns și în fermele românești. Cât costă un kilogram
Vita de lux Wagyu a ajuns și în fermele românești. Cât costă un kilogram

Considerate printre vitele cu cea mai bună carne din lume, văcuțele din rasa Wagyu au ajuns și în fermele din România.

Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi
Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi

Oamenii mănâncă tot mai puține legume proaspete, citrice și preparate din pește, dar mai multe grăsimi vegetale, zahăr, patiserie și carne de porc. Mulți nu doar că fac frecvent alegeri slab nutritive, dar se și supraalimentează.  

Recomandări
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul zilei de joi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”
Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”

Selecţionerul Edward Iordănescu a transmis un mesajul pentru suporteri înainte de Euro-2024. El spune că naţionala are nevoie de fani exact atunci când lucrurile nu merg prea bine.