Este sezonul vinetelor, iar producția e foarte bună. Cum se pot coace acasă, pe caniculă

×
Codul embed a fost copiat

Vremea foarte caldă ajută vinetele să crească, mari și frumoase. Anul trecut, am obținut cea mai mare producție de vinete din ultimii 4 ani - peste 143.000 de tone, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Dacă sunt bine îngrijite și au și sisteme de irigații, de pe o singură plantă, se pot culege chiar și 10 kilograme. Deja salata de vinete este vedetă pe toate rețelele de socializare.

Vinetele iubesc căldura și rezistă bine chiar și la temperaturi de peste 40 de grade, dar au nevoie de multă apă. Anul acesta, cu atâta caniculă, recolta e bună, spun cultivatorii. În serele lui Florin Petre, un agricultor din Prahova, vinete din diferite soiuri se coc din mai și până târziu în noiembrie. Are culturi pe 3000 de metri pătraţi şi ne spune că profitul a venit după ce a investit într-un sistem de irigaţii prin picurare.


Florin Petre, agricultor: „Unul e mai timpuriu și produce mult mai mult, mai devreme, altul e mai târzior și completează producția. Asta este Octavia, o vânătă foarte calitativă, e foarte afânată, nu are semințe prea multe și plăcută la aspect. În general, la noi în țară, se cumpără vizual, cu ochii.”

Se confirmă și în piață. Ajunsă în fața tarabei, această doamnă știe exact ce vrea.

Citește și
Zacusca devine din ce în ce mai scumpă. Cât au ajuns să coste ingredientele necesare pentru prepararea acestui produs
Zacusca devine din ce în ce mai scumpă. Cât au ajuns să coste ingredientele necesare pentru prepararea acestui produs
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cumpărătoare: „Să fie așa lucioase, vedeți? Cam așa ceva. Să nu fie lovite, pătate. Asta e foarte bună, de exemplu”

Reporter: Unde le coaceți?

Cumpărătoare: „La aragaz, unde..e groaznic”

Cel mai bine ar fi afară, la grătar, cu jar. Dar e foarte cald. Așa, mai bine ne trezim dimineață, la 5, și le facem pe aragaz.

Deși din vinete se pot face o mulțime de rețete, tot salata rămâne cea mai râvnită. Pe rețelele de socializare curg sute de clipuri cu tot felul de reţete: cu sau fără maioneză, cu ceapă ori usturoi, cu iaurt, tahini sau ardei copți.

Ca să vă faceți o idee, în doar 10 zile, peste un milion de oameni au poftit la salata pregătită în acest clip. Tot aici sunt împărtășite și ponturi. Iată de pildă, cum se pot coace mai ușor vinetele dacă locuiți la bloc.


„Luați o bucată de staniol, puneți vânăta aici, o rulați, luați un bol și după strângeți. Și ia uite cât e de ușor. Nu mai stăm să ne chinuim, să mai cojești, să îți mai intre coajă de sub unghii.”

De câţiva ani se cultivă și la noi vinetele albe. Pot fi și de două ori mai scumpe decât cele obișnuite, însă sunt mult mai sănătoase. Un kilogram costă în medie 8 lei.

Cultivator: „Sunt mai dulci, nu au semințe și mai ușoare pentru consum.”

Vinetele albe conțin 90% apă și sunt recomandate și celor care suferă de diabet.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Mii de tone de varză și vinete riscă să rămână pe câmp anul acesta. Ce soluții au fermierii
Mii de tone de varză și vinete riscă să rămână pe câmp anul acesta. Ce soluții au fermierii

Mii de tone de vinete și varză rămân să putrezească pe câmp. În județul Arad, legumicultorii spun că marfa este multă și prea ieftină, iar costurile de producție și recoltare prea mari, astfel că nu reușesc să își scoată invesția.

Zacusca devine din ce în ce mai scumpă. Cât au ajuns să coste ingredientele necesare pentru prepararea acestui produs
Zacusca devine din ce în ce mai scumpă. Cât au ajuns să coste ingredientele necesare pentru prepararea acestui produs

Fie că sunt cu vinete, ciuperci, fasole, sau pește, rețetele de zacuscă circulă ca vântul și ca gândul între gospodine.

Ajutor de la stat de 2.000 de euro pentru cei care cultivă legume în sere și solarii. Anunțul ministrului Agriculturii
Ajutor de la stat de 2.000 de euro pentru cei care cultivă legume în sere și solarii. Anunțul ministrului Agriculturii

Legumicultorii care produc ardei, castraveți, roșii, vinete, și varză în sere sau solarii vor primi un ajutor de la stat de până la 2000 de euro pe mia de metri cultivați, a anunțat ministrul Agriculturii.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat, duminică, că tinerele decedate, găsite după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.