Cum vor arăta buletinele de vot la alegerile din 2024. DOCUMENT

×
Codul embed a fost copiat

12 partide sau alianţe și patru candidați independenți s-au înscris la alegerile europarlamentare. Biroul Electoral Central a validat lista finală a candidaților la alegeri 2024 și a stabilit ordinea în care vor fi înscrise partidele pe buletinul de vot.

Decizia a fost luată prin tragere la sorți, iar prima care a rezultat din urne a fost Uniunea Maghiară (UDMR), urmată de alianța PSD-PNL, Reper și AUR.

În străinătate nu ar trebui să mai vedem cozi la vot pentru că autoritățile se laudă că au cel mai mare număr de secții înființate vreodată.

Vezi AICI cum arată buletinul de vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European

Citește și
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Prin tragere la soți, Biroul Electoral Central a stabilit cum va arăta buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Din urne a rezultat că prima înscrisă va fi uniunea maghiară, după care Alianța PSD-PNL, REPER, formațiunea lui Dacian Cioloș și Alianța AUR. Pa pagina doi este Partidul Umanist Social-Liberal, Alianța dreaptă unită cu USR, PMP și Forța Dreptei, România socialistă și Partidul România Mare. Partidul patrioților, alternativa dreaptă, partidul SOS România și diaspora unită sunt pe pagina trei a buletinului.

La finalul listei cu cele 12 partide și alianțe sunt trecute numele celor patru candidați independenți care aspiră la un post în parlamentul european.

Toni Greblă, președinte Autoritatea Electorală Permanentă: „De la noapte va începe operațiunea de tipărire a buletinelor de vot. Ordinea competitorilor este rezultată din tragere la sorți și candidații indep sunt trecuți la final, în ordinea în care și-au depus candidaturile.”

Peste 375.000 de români din diaspora au votat la ultimele alegeri europarlamentare, în 2019. Pentru europarlamentarele din 9 iunie, Ministerul de Externe a anunțat că a pregătit o hartă interactivă pentru românii care se află în străinătate.
Își vor putea exprima opțiunea atât cei stabiliți în afara granițelor, cât și cei plecați în concediu. În străinătate sunt organizate 916 de secții de votare, dublu față de la ultimele alegeri europarlamentare.

Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe: „Nu a fost un demers facil, a fost o provocare mai ales în statele UE unde multe spații nu erau disponibile.”

Și un cetățean român care are reședința într-un stat european, dar în ziua votului se găsește într-o altă țară își va putea exercita votul, iar liderii europeni fac apel la oameni să conștientizeze importanța acestuia.

Jaume Duch Guillot, purtător de cuvânt al Parlamentului European: „Rezultatele alegerilor și componența viitorului Parlament vor fi deosebit de importante pentru alegerea președintelui Comisiei Europene și a componenței sale, dar va influența și modul în care UE abordează toate chestiunile fierbinți.”

Votul prin corespondență nu este posibil la aceste alegeri. De asemnea, românii care se află în străinătate nu vor putea vota și pentru primari sau consilieri județeni, deși alegerile locale sunt organizate tot în data de 9 iunie.

Ghid electoral, alegeri locale și europarlamentare 2024.

Cum aflăm la ce secție votăm 

La alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024 votarea începe la ora 7,00 dimineaţa şi se încheie la ora 22,00. Acest proces se va putea prelungi, în mod excepţional, până la ora 23,59, în cazul în care mai sunt votanţi la rând.

la alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

Secția de vot o puteți afla accesând site-ul Registrului Electoral.

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot:

- pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European
- pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei
- pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean
- pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector
- pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector

Cum aplicăm ștampila pe buletinul de vot

Potrivit preşedintelui AEP, alegătorul poate pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate.

Potrivit unui ghid electoral realizat de Expert Forum, ștampila de vot trebuie aplicată pe un singur patrulater de vot de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară.

Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată
a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă (la fel ca în fotografia de mai jos).

ATENȚIE: Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila „VOTAT” sau pe care pe care ștampila a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara patrulaterelor sunt declarate NULE.

Îndoiţi buletinele de vot, astfel încât pagina goală cu ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-le apoi în urna corespunzătorare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul este asigurat.

Puteți solicita un alt buletin, o singură dată, dacă votul este dezvăluit.

După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.

Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.

Asigurați-vă că membrii biroului electoral lipesc abțibildul VOTAT pe spatele cărții de identitate, care atestă participarea la alegeri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Candidatul independent Vlad Gheorghe cere renumărarea voturilor: ”Sunt zeci, sute, mii de voturi care nu se mai regăsesc”
Candidatul independent Vlad Gheorghe cere renumărarea voturilor: ”Sunt zeci, sute, mii de voturi care nu se mai regăsesc”

Candidatul independent la alegerile europarlamentare şi actual eurodeputat Vlad Gheorghe a anunţat că va solicita renumărarea voturilor.

Partidul care se laudă că a fost votat și de români. „De 20 de ani nu am avut atât de multe”
Partidul care se laudă că a fost votat și de români. „De 20 de ani nu am avut atât de multe”

Liderul Grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond, consideră că rezultatul obţinut de UDMR la alegerile pentru Parlamentul European este „istoric” şi a afirmat că a fost votat şi de către români.

 

POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Recomandări
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul zilei de joi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”
Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”

Selecţionerul Edward Iordănescu a transmis un mesajul pentru suporteri înainte de Euro-2024. El spune că naţionala are nevoie de fani exact atunci când lucrurile nu merg prea bine.