Situaţia pandemiei, tot mai gravă pe glob. Vaccinul rusesc, evitat chiar şi de ruşi

×
Codul embed a fost copiat

La aproape două luni de când Vladimir Putin a anunțat primul vaccin anti-COVID-19, oficialii ruși au deschis poarta Institutului Gamaleya pentru jurnaliștii occidentali.

Se pare însă că rușii de rând nu se înghesuie să se vaccineze, iar numărul infectărilor cu SARS COV-2 a ajuns la 11.000 zilnic, cel mai ridicat din ultimele luni.

Între timp, în Paris se aplică de marți restricții mai dure. Medicii francezi avertizează că, în ritmul actual, la sfârșitul lunii vor fi zilnic 400 de noi pacienți la Terapie Intensivă, față de 150 în prezent.

Și în Regatul Britanic situația este alarmantă. Premierul Boris Johnson a ținut marți un discurs, în care a trecut de la confesiuni și autoironie la fraze mobilizatoare.

Boris Johnson: ”Am citit o droaie de prostii despre cum lupta mea cu acest virus mi-a răpit tot farmecul... Trebuie să recunosc că motivul pentru care am avut o experiență așa de dură cu boala este acela că stăteam prost cu sănătatea când m-a prins. Dragi prieteni, eram prea gras! De atunci, am slăbit 12 kilograme, imaginați-vă asta în pungi de zahăr. Și o să mă țin de dietă și mișcare, pentru că fiecare dintre noi trebuie să sape după eroul din el”.

Citește și
Test covid
India a dezvoltat un test rapid pentru Covid-19, rezultatul putând fi aflat în mai puțin de o oră. Cum funcționează
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De la aceste confesiuni personale, discursul lui Boris Johnson a cotit, ușor, spre o abordare mai generală.

Boris Johnson: ”Nu știu alții cum sunt, dar eu m-am săturat până peste cap de boala asta, care atacă nu doar oamenii, dar și multe dintre cele mai grozave trăsături ale țării noastre: puburile, cluburile, echipele de fotbal, teatrele, setea de contacte umane care generează creativitatea economiei noastre. Vreau să vă spun că guvernul muncește zi și noapte ca să stârpească virusul. Și vom reuși așa cum a izbândit țara asta cu toți invadatorii de o mie de ani încoace. Vom reuși prin efort colectiv!”.

Frustrarea premierului britanic este lesne de înțeles. Deși guvernul lui a înăsprit restricțiile de câteva săptămâni, numărul infectărilor a continuat să crească. Numai luni au fost raportate aproape 13.000 de teste pozitive.

Scott McLean, London: ”Cifrele din ultimele zile aruncă o ditamai îndoiala asupra progreselor făcute de Regat în combaterea virusului. Liderul opoziției laburiste descrie situația drept "rușinoasă".

Și în Italia, numărul internărilor la Terapie Intensivă, precum și cel al deceselor este în creștere.

Din această cauză, guvernul se pregătește să adopte noi măsuri, inclusiv obligativitatea măștilor în aer liber.

Pentru a monitoriza respectarea regulii, va fi mobilizată armata pe străzi.

 

Rușii sunt reticenți să folosească propriul vaccin

 

O lună a durat până când jurnaliștii postului american CNN au primit aprobare pentru a filma la Institutul Gamaleya din Moscova.

Au vrut să afle cum au creat cercetătorii ruși un vaccin anti-COVID-19 cu mult timp înaintea marilor companii farmaceutice ale lumii.

Reporter: Aţi verificat eficacitatea vaccinului Sputnik-V în acest laborator?
Vladimir Gushchin, șef de laborator, Institutul Gamaleya: Da, da. Sigur. Da”.

Cercetătorii rusi spun că succesul lor se bazează pe experienţă şi tehnologie.

Reporter: Ce mai este? Echipa, tehnologia... dar care e secretul?
Vladimir Gushchin: Care e secretul? Cred că e atunci când echipa ta e cu adevărat implicată şi se concentrează pe ce este de făcut.
Reporter: Toată lumea lucrează la un singur lucru, la vaccinul Sputnik?
Vladimir Gushchin: Da, Sputnik V, exact”.

Specialiștii occidentali spun însă că respectabila instituție moscovită a renunțat la rigoarea științifică "tradițională".

Matthew Chance, CNN: ”Pe lângă faptul că au sărit peste testările la scară largă pe oameni, înainte să-l aprobe, au folosit soldați ruși pe post de "voluntari" în testările inițiale, iar directorul institutului și-a injectat angajații și chiar pe el însuși cu vaccinul experimental”.

Potrivit jurnaliștilor independenți, rușii sunt reticenți să se vaccineze cu Sputnik V.

 

Americanii spun că virusul poate pluti în aer timp de mai multe ore

 

În altă ordine de idei, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite și-a actualizat recomandările, precizând "că particule din aerosoli pot pluti în aer minute sau ore, capabile să infecteze persoane aflate la mai mult de doi metri de persoana infectată sau după plecarea acestei persoane". În consecință, și CDC constată importanța ventilației în spațiile interioare.

Și așa ajungem la un nou incident petrecut într-un avion ce urma să plece din Arizona, pentru o cursă internă.

Un pasager era cât pe ce să-l strângă de gât pe altul, pentru că acesta refuza să poarte mască.

Bărbatul respectiv avea vizieră, dar nici însoțitorii de zbor nu au reușit să-l înduplece să-și pună mască. Până la urmă, individul a fost dat jos din avion.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Sistemul de sănătate a ajuns într-un punct critic. Şi stocurile de Remdesivir se epuizează rapid
Sistemul de sănătate a ajuns într-un punct critic. Şi stocurile de Remdesivir se epuizează rapid

Sunt tot mai mulți români care își pierd viața în spitale, secerați de coronavirus. 73 au murit doar în ultimele 24 de ore, iar trei dintre ei nu sufereau de alte afecțiuni.

India a dezvoltat un test rapid pentru Covid-19, rezultatul putând fi aflat în mai puțin de o oră. Cum funcționează
India a dezvoltat un test rapid pentru Covid-19, rezultatul putând fi aflat în mai puțin de o oră. Cum funcționează

Autoritățile medicale din New Delhi, India au aprobat luna trecută un test pentru Covid-19 creat dintr-o bandă de hârtie, care arată dacă o persoană a fost sau nu infectată cu noul coronavirus în mai puțin de o oră.

Secretul primului vaccin anti-Covid-19 produs de Rusia. Ce spun cercetătorii ruși
Secretul primului vaccin anti-Covid-19 produs de Rusia. Ce spun cercetătorii ruși

La aproape două luni de când Vladimir Putin a anunțat primul vaccin anti-COVID-19, rușii au deschis poarta institutului pentru jurnaliștii occidentali, dornici să afle secretul succesului.

Infectat în continuare cu Sars-Cov-2, Trump îi îndeamnă pe americani
Infectat în continuare cu Sars-Cov-2, Trump îi îndeamnă pe americani "să iasă din case"

Donald Trump, ieşit de curând din spital, dar infectat în continuare cu noul coronavirus, i-a îndemnat luni seară pe americani "să iasă din case", rămânând "prudenţi", în pofida celor peste 200.000 de morţi cauzate de pandemie în ţară, notează AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.