Reacții și amenințări după ce Israelul a bombardat consulatul iranian din Damasc și a ucis 2 comandanți de rang înalt

×
Codul embed a fost copiat

Se amplifică tensiunile între Iran și Israel. 11 persoane au murit după ce a fost lovită clădirea consulatului iranian din capitala Siriei, Damasc.

Printre victime se numără membri ai trupelor de elită ale regimului de la Teheran - Garda Revoluţionară - inclusiv doi comandanți de rang înalt.

"Numărul morţilor din atacurile israeliene asupra anexei ambasadei Iranului se ridică la 11 morţi: opt iranieni, doi sirieni şi un libanez, toţi luptători, niciun civil", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul ONG-ului cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o reţea importantă în Siria.

Ministerul iranian de Externe a dat vina pe Israel pentru atac și amenință că se va răzbuna.

Condamnând "agresiunea teroristă sionistă", mişcarea islamistă palestiniană Hamas a denunţat-o ca fiind o "încălcare flagrantă a dreptului internaţional" şi o "escaladare periculoasă".

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Hezbollah-ul libanez, susţinut de Iran, a avertizat marţi că Israelul va fi pedepsit după ce mai mulţi oficiali ai Gardienilor Revoluţiei au fost ucişi într-un atac asupra unei anexe a ambasadei Iranului din capitala Siriei, Damasc, transmite AFP.

"Această crimă nu va trece fără ca inamicul să fie pedepsit", a spus grupul într-un comunicat, invocând o "răzbunarea" care va urma.

Între timp, administrația Biden este la un pas de a aproba vânzarea a 50 de avioane de luptă F-15, de fabricație americană, către Israel, o tranzacție estimată la peste 18 miliarde de dolari.

Iranul dă vina pe Statele Unite, în calitate de aliat al Israelului, pentru atacul din Siria


Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat marţi că a transmis Statelor Unite un mesaj în care le face răspunzătoare, în calitate de principal aliat al Israelului, pentru atacul care a distrus consulatul iranian la Damasc şi în care au murit şapte membri ai Gărzii Revoluţionare, informează EFE.

Amir-Abdollahian a explicat că la primele ore ale dimineţii a convocat-o pe ambasadoarea Elveţiei la Teheran, care reprezintă interesele Statelor Unite pe teritoriul iranian, pentru a transmite un mesaj către Washington despre atacul de luni din capitala Siriei.

"În această convocare au fost explicate dimensiunile atacului terorist şi ale crimei regimului israelian, iar responsabilitatea guvernului american a fost subliniată", a explicat înaltul diplomat iranian pe reţeaua de socializare X. "Un mesaj important a fost trimis guvernului american ca aliat al regimului sionist. Statele Unite trebuie să răspundă", a insistat Amir-Abdollahian.

Iranul cere o reacţie serioasă din partea comunităţii internaţionale

Ministrul de Externe al Iranului a cerut luni "comunităţii internaţionale" să ofere "un răspuns serios" la atacul Israelului asupra Damascului care a ucis 11 persoane, inclusiv şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, transmite AFP.

În cadrul unei convorbiri cu omologul său sirian Faisal Mekdad, şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a considerat atacul asupra unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc drept o încălcare a tuturor obligaţiilor şi convenţiilor organizaţiilor internaţionale, a imputat regimului sionist consecinţele acestei acţiuni şi a subliniat necesitatea unui "răspuns serios din partea comunităţii internaţionale la astfel de acţiuni criminale", potrivit unui comunicat al ministerului.

În opinia sa, premierul israelian Benjamin "Netanyahu şi-a pierdut complet echilibrul mental din cauza eşecurilor succesive ale regimului israelian în Gaza şi a incapacităţii de a atinge obiectivele ambiţioase ale sioniştilor".

Într-o altă declaraţie dată publicităţii luni seară, purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanani, a indicat că "Republica Islamică Iran" urmează să "decidă tipul de reacţie şi de pedeapsă a agresorului".

Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a anunţat că şapte dintre membrii săi, dintre care doi comandanţi, au fost ucişi în raidul atribuit Israelului. Este vorba de doi ofiţeri superiori ai Forţei Quds, Mohammad Reza Zahedi şi Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Forţa Quds este considerată unitatea de elită a Gardienilor, care intervine în afara graniţelor pentru a ajuta vecinii Iranului şi pentru a asigura "stabilitatea" regiunii împotriva interferenţelor occidentale. Ea a fost denunţată de Statele Unite. La începutul anului 2020, liderul său carismatic, generalul Qassem Soleimani, a fost eliminat într-un raid american asupra aeroportului din Bagdad, ordonat de fostul preşedinte Donald Trump.

De la începutul războiului din Fâşia Gaza, pe 7 octombrie, mai mulţi "consilieri militari" iranieni au fost ucişi în Siria, inclusiv generalul Sadegh Omidzadeh, şeful serviciului de informaţii al Forţei Quds din Siria, potrivit presei iraniene.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.