Reacții după răspunsul scris al SUA la garanțiile de securitate ale Rusiei. Antony Blinken: „Mingea este în terenul lor”

×
Codul embed a fost copiat

Răspunsul scris al Americii la garanțiile de securitate pe care le solicită Rusia nu a adus nicio reacție pozitivă la principalele revendicări a spus șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Care, totuşi, vede loc pentru „un dialog serios" asupra altor chestiuni secundare. Preşedintele Putin va analiza răspunsul Americii, a dat de veste purtătorul său de cuvânt. Statele Unite și NATO au respins solicitarea cheie, de interzicere a intrării Ucrainei în NATO pentru totdeauna. Dar şi solicitarea de retragere a forţelor militare aliate din fostele ţări comuniste, cum sunt România și Bulgăria, care fac parte acum din Alianţa Nord-Atlantică.

Antony Blinken, secretar de stat: „Mingea este în terenul lor. Vom vedea ce vom face, dacă (Rusia) alege calea diplomaţiei şi a dialogului, sau dacă decide o nouă agresiune împotriva Ucrainei. Noi suntem pregătiţi, în orice caz".

Secretarul de stat american a transmis răspunsul oficial, în scris, al Statelor Unite - în coordonare cu NATO - la revendicările pe care Rusia le numeşte "garanţiile de securitate”. Fără concesii - susține Antony Blinken.

Statele Unite și aliații occidentali au respins din start solicitarea principală a lui Vladimir Putin, care vrea un angajament din partea NATO că Ucraina NU va face parte din Alianța Nord-Atlantică. „Principiile noastre fundamentale sunt clare: Ucraina este un stat suveran şi are dreptul să aleagă ce alianţă de securitate doreşte”, a spus Blinken.

Citește și
China
China susţine îngrijorările ”rezonabile” ale Rusiei cu privire la Ucraina. „Trebuie să primească o soluție”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Antony Blinken, secretar de stat: „Nu pot fi mai clar de atât: Porţile NATO sunt deschise şi rămân deschise. Acesta este angajamentul nostru."

Alături de răspunsul scris al Washingtonului, şi NATO a prezentat răspunsul său scris la revendicările Rusiei, care solicita inclusiv retragerea forțelor aliate din fostele state comuniste din Europa de Est, care acum sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: „Rusia ar trebui, de asemenea, să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde sunt staţionate fără acordul țărilor respective. Dacă vor folosi forța împotriva Ucrainei, a unei alte țări, încă o dată, vor suporta consecințe grave. Şi, desigur, există garanţii absolute de securitate pentru toţi aliaţii din NATO şi acesta este motivul pentru care am ridicat nivelul de pregătire a forţei de răspuns NATO."

De ce nu s-a făcut public răspunsul SUA la cererile Rusiei

Răspunsul scris al Washingtonului expune preocupările Americii şi ale aliaţilor faţă de acţiunile Rusiei, dar şi o evaluare a temelor de interes pentru Rusia. De asemenea, face referire la posibile zone de acord comun, cum ar fi controlul armamentului şi măsuri de consolidare a încrederii reciproce. Un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv la bazele anti-rachetă din România, de la Deveselu, şi din Polonia.

Antony Blinken, secretar de stat: „Nu vom publica documentul pentru că noi credem că diplomaţia are cea mai bună şansă de reuşită, dacă asigurăm spaţiu pentru convorbiri confidenţiale. Mă aştept să vorbesc cu ministrul de externe Serghei Lavrov în următoarele zile, după ce Moscova are timp să analizeze documentul."

Şeful diplomației ruse a avut prima reacţie.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus: „Este o reacţie care ne permite să considerăm că poate fi începutul unei conversaţii serioase, dar în privinţa unor chestiuni secundare. Nu există nicio reacţie în privinţa subiectului principal (interzicerea extinderii NATO spre est, n.r.) în acest document.
Preşedintele (Putin) va lua decizia privind paşii noştri următori."

Legătura cu Olimpiada de la Beijing

Noi imagini din satelit arată acumulări de tehnică militară rusă aproape de graniţa cu Ucraina, într-unul dintre locurile unde se desfăşoară manevre militare. Iar avioanele de lupt Suhoi au aterizat în Belarus, pentru manevrele militare comune care vor începe săptămâna viitoare.

Statele Unite încă se așteaptă la posibilitatea ca Rusia să facă "uz de forța militară" împotriva Ucrainei până la mijlocul lunii februarie”, a declarat adjunctul secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman. Iar Departamentul de Stat a făcut apel la toți cetățenii americani din Ucraina să părăsească țara cât mai repede.

Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA: „Olimpiada de la Beijing începe pe 4 februarie, atunci e ceremonia de deschidere, iar președintele Putin vrea să fie acolo. Nu cred că președintele Xi Jinping ar fi bucuros dacă Putin alege acel moment pentru a invada Ucraina, așa că asta ar putea să-i afecteze calendarul și planurile."

Pe de altă parte, proiectul gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia direct de Germania, prin Marea Baltică, nu va continua dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului American de Stat, care a dat asigurări că Washingtonul și Berlinul sunt pe aceeaşi lungime de undă.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Criza din Ucraina. MAE rus: Chiar şi gândul ca între Rusia şi Ucraina să izbucnească un război,
Criza din Ucraina. MAE rus: Chiar şi gândul ca între Rusia şi Ucraina să izbucnească un război, "inacceptabil”

Criza din Ucraina. Statele Unite au respins principala cerere a Rusiei, legată de aderarea Ucrainei la NATO. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat, miercuri seara, că SUA au trimis răspunsul scris la solicitările Rusiei.

China susţine îngrijorările ”rezonabile” ale Rusiei cu privire la Ucraina. „Trebuie să primească o soluție”
China susţine îngrijorările ”rezonabile” ale Rusiei cu privire la Ucraina. „Trebuie să primească o soluție”

China şi-a exprimat joi susţinerea faţă de ”îngrijorările rezonabile” ale Rusiei cu privire la Ucraina, o ţară în care Statele Unite afirmă că se tem de un posibil atac rus până la jumătatea lui februarie, relatează News.ro, care citează AFP.

Reuters: Care vor fi paşii următori ai NATO dacă Rusia va invada Ucraina?
Reuters: Care vor fi paşii următori ai NATO dacă Rusia va invada Ucraina?

Aliaţii din cadrul NATO pun forţe în standby şi trimit întăriri în estul Europei ca răspuns la comasarea de către Rusia a peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.