Ruşii suspectaţi de crime de război în Ucraina vor fi judecați. Mandate de arestare vor fi emise pentru mai multe persoane

vladimir putin
AFP

Curtea Penală Internaţională (CPI) vrea să-i aducă în faţa justiţiei pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina şi urmează să emită mandate de arestare pe numele mai multor persoane.

Aceste cazuri reprezintă primele acuzaţii internaţionale de la lansarea Războiului rus în Ucraina şi intervin după câteva luni de muncă a unor echipe de anchetatori speciali, dezvăluie The Nre York Times (NYT), potrivit news.ro

Procurorii acuză Rusia de răpirea unor copii şi adolescenţi ucraineni şi de trimiterea lor în tabere de reeducare ruseşti, iar Kremlinul de ţintirea deliberată a unor infrastructuri ucrainene. Este neclar pe cine vrea să inculpe CPI în fiecare caz în parte.

Contactat de NYT pentru a confirma cererea mandatelor de arestare, biroul procurorului a răspuns: ”nu comentăm public detalii legate de anchete în curs”.

Potrivit unor diplomaţi şi experţi, este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie inculpat, în contextul în care CPI nu recunoaşte imunitatea niciunui şef de stat în dosare de crime de război, crime împotriva umanităţii sau genocid.

Citește și
rusia, rachete termobarice
Cum arată piaţa de armament din lume, în plin război în Europa. Cine cumpără arme şi cine exportă cel mai mult
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cu toate acestea, probabilitatea unui proces rămâne scăzută, apreciază unii experţi, având în vedere că CPI nu poate judeca în absenţă, iar Rusia nu este susceptibilă să-şi predea oficialii.

Primul dosar - răpirea unor copii ucraineni

Primul dosar, potrivit unor oficiali la curent, priveşte răpiri, amplu acoperite de presă, despre răpirea unor copii ucraineni, de la copii care învaţă să meargă la adolescenţi.

În cadrul unui program susţinut de Kremlin, ei au fost scoşi din Ucraina şi plasaţi în locuinţe pentru a deveni cetăţeni ruşi sau au fost trimişi în tabere, pentru a fi reeducaţi, potrivit NYT şi unor cercetători. Unii dintre ei provin din orfelinate sau din grupuri de gospodării.

Moscova face niciun secret din acest program - pe care-l prezintă drept o misiune umanitară de protecţie a copiilor ucraineni orfani sau abandonaţi în război.

Comisarul rus însărcinat cu drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, reprezentanta programului, a început să trimită copii în Rusia în săptămânile care au urmat invaziei ruse a Ucrainei, la sfârşitul lui februarie 2022, şi a apărat cu regularitate la televiziune pentru a promova adopţii.

Decret privind accesul ucrainenilor la cetăţenia rusă

Vladimir Putin a semnat în mai un decret în vederea acceletării accesului ucrainenilor la cetăţenia rusă.

Karim Khan şi-a semnalt în mod public intenţia de a deschide acest dosar, subliniind că transferul ilegal al unor copii în Rusia sau în zone ocupate din Ucraina reprezintă o prioritate a investigaţiilor sale.

El a vizitat luna aceasta o ”casă de copii” în sudul Ucrainei, în prezent goală, iar biroul său a publicat o imagine în acre acesta apărea stând printre paturi goale.

„Copiii nu pot fi trataţi ca o pradă de război”, a denunţat el în urma acestei vizite.

Potrivit unui raport publicat în februarie de către Universitatea Yale şi programul Observatorul Conflictelor de la Departamentul de Stat american, cel puţin 6.000 de copii din Ucraina sunt reţinuţi în 43 de tabere din Rusia, iar numărul real ar fi mai mare.

Peste 16.000 de copii răpiți

Biroul Naţional de Informaţii al Guvernului ucrainean estima că până la începutul lui martie ar fi vorba despre peste 16.000 de copii.

„S-a acordat multă atenţie acestei probleme, iar urmărirea ei ca infracţiune va genera multe reacţii”, declară şeful Asociaţei Internaţionale a Barourilor Mark Ellis.

„Este interzis să transferi civili cu forţa peste frontieră, iar în timpul unui război poate fi o crimă de război. Poate constitui totodată o crimă împotriva umanităţii, dacă face parte dintr-o politică generalizată şi sistematică. Deportarea copiilor poate face parte inclusiv dintr-o intenţie genocidară”, subliniază ea.

Atacurile rușilor asupra infrastructurilor civile

În al doilea caz, procurorul CPI urmează să abordeze atacurile neîncetate ruse vizând infrastructuri civile - inclusiv aprovizionarea cu apă, gaze naturale şi centrale electrice, situate departe de lupte şi care nu sunt considerate ţinte militare legitime.

Guvernul american deţine probe care arată că deciziile Kremlinului ţintesc în mod deliberat infrastructuri civile considerate vitale, iar mulţi membri ai administraţiei lui Joe Biden sunt de acord să le împărtăţească CPI, în pofida faptului că Statele Unite nu sunt membre ale Curţii.

Însă Departamentul american al Apărării blochează împărtăşirea acestor informaţii clasificate, de teamă că astfel creează un precedent care poate deschide calea inculpării unor americani.

Joe Biden va lua decizie în acest sens

Joe Biden urmează să ia o decizie cu privire la aprobarea sau nu a împărtăşirii acestor informaţii clasificate, declară NYT oficialii citaţi.

Emiterea unor mandate pe numele unor suspecţi în ambele cazuri nu este însă iminentă.

În trecut, judecători de la CPI au examinat timp de mai multe luni acuzaţiile înainte de a emite mandate de arestare sau de a cita în instanţă. Însă devastarea Ucrainei exercită presiuni asupra CPI să acţioneze rapid. Peste 40 de ţări care fac parte din CPI au cerut intervenţia Curţii. Ucraina nu este un stat membru al CPI, însă a acordat Curţii jurisdicţie pe teritoriul său.

Guvernul ucrainean organizează în prezent propriile procese de crime de război, iar multe alte organisme internaţionale efectuează investigaţii.

Dincolo de toate aceste investigaţii se pune întrebarea dacă procese împotriva Rusiei vor ajunge în tribunale. În ultimele săptămâni, un grup de guverme şi de organizaţii internaţionale şi-au intensificat negocierile în vederea necesităţii creării unui Tribunal Internaţional separat, care să aibă puterea să urmărească Rusia cu privire la crima de agresiune, cu privire la care CPI nu are jurisdicţie.

Susţinătoii acestui nou tribunal subliniază că agresiunea este o infracţiune ”supremă”, din care decurg toate celelalte infracţiuni. Un astfel de tribunal este mai eficient, pentru că îi vizează în mod direct pe liderii politici şi conducătorii militari care poartă războiul.

Cu toate acestea, guvernele din Occident consideră că CPI are un rol de jucat şi că este necesar să-şi continue demersurile. Emiterea unor mandate de arestare - chiar dacă nu sunt executate - au o importanţă simbolică, deoarece îi transformă pe cei vizaţi în paria, iar aceste acuzaţii nu dispar, sublinaiză experţi juridici.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Soldatul cu ţigara executat de ruşi în Ucraina, originar din Chişinău. Republica Moldova invocă o crimă de război
Soldatul cu ţigara executat de ruşi în Ucraina, originar din Chişinău. Republica Moldova invocă o crimă de război

Ministerul de Externe de la Chişinău a condamnat luni uciderea prizonierului neînarmat, lăsat să fumeze o ultimă ţigară înainte de a fi executat, afirmând că el este cetăţean moldovean, relatează media de peste Prut, scrie Agerpres. 

Cum arată piaţa de armament din lume, în plin război în Europa. Cine cumpără arme şi cine exportă cel mai mult
Cum arată piaţa de armament din lume, în plin război în Europa. Cine cumpără arme şi cine exportă cel mai mult

Ucraina a fost al treilea mare importator de arme în 2022, ţările europene au făcut şi ele achiziţii semnificative, în timp ce exporturile Rusiei au scăzut mult, iar Franţa concurează serios Moscova pentru locul doi în lume la livrări de armament. 

Soldatul ucrainean executat de ruși era născut la Chișinău. Decesul său, confirmat de Serviciul de Securitate al Ucrainei
Soldatul ucrainean executat de ruși era născut la Chișinău. Decesul său, confirmat de Serviciul de Securitate al Ucrainei

SBU a confirmat, în cele din urmă, că pe înregistrarea video a execuției unui prizonier de război, care a apărut pe 6 martie, era un lunetist din cadrul Batalionului de Apărare Teritorială din Cernigău, Oleksandr Matsiyevsky.

Imagini dramatice din tranșee: Momentul în care trupele ucrainene capturează doi prizonieri de război | VIDEO
Imagini dramatice din tranșee: Momentul în care trupele ucrainene capturează doi prizonieri de război | VIDEO

O înregistrare video surprinsă de camera de pe casca unui soldat arată cum trupele ucrainene iau cu asalt tranșeele rusești și capturează doi prizonieri de război.

 

Papa Francisc: Suntem deja într-un război mondial, câmpul de luptă este Ucraina. Acolo sunt toate imperiile, nu doar cel rus
Papa Francisc: Suntem deja într-un război mondial, câmpul de luptă este Ucraina. Acolo sunt toate imperiile, nu doar cel rus

Papa Francisc susține că suntem deja într-un război mondial, iar câmpul de luptă este Ucraina, unde se confruntă toate imperiile, nu doar cel rus.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.