La ce detalii trebuie să fim atenți înainte de a investi în aur. Avantaje și dezavantaje

×
Codul embed a fost copiat

Stralucirea aurului a fascinat dintotdeauna oamenii și mulți sunt cei care spun că este una dintre cele mai sigure investiții, mai ales că a rezistat atât de bine de-a lungul mileniilor.

O investiție sclipitoare, la propriu. Prezintă interes în special în perioadele de nesiguranță economică, dar este important să analizăm bine piața înainte de a lua o decizie, pentru că și în acest caz există fluctuații.

Cătălin Ghinăraru, analist economic, INCSMPS, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani și a vorbit despre avantajele și dezavantajele investiției în aur.

 

Ștefana Todică: Este una dintre cele mai sigure investiții?

Citește și
iBani, Ionuț Stanimir
Cele mai dese greșeli în cheltuirea banilor. Cum să faci alegeri financiare inteligente
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cătălin Ghinăraru: Rămâne în continuare o investiție de hedging, de asigurare, ea rămâne una dintre investițiilor către care și indivizii, chiar și firmele se îndreaptă în perioadele de nesiguranță economică. Este o explicație destul de simplă. Conservă investiția și este considerată, prin calitățile pe care le are, ca fiind o modalitate de a asigura chiar în perioade în care să spunem există fluctuații pentru celelalte. Moneda fiduciară poate fi emisă în cantități foarte mari, și am observat asta în pandemie, chiar recent, s-a emis monedă fiduciară, indiferent în ce formă, pentru că a fost nevoie să se mențină puterea de cumpărare și așa mai departe. Asta e una din cauzele inflației, care se manifestă la nivel global, nu e un fenomen restricționat la România. E o alternativă chiar și la investițiile în acțiuni, acestea au fluctuații în funcție de performanțele companiilor.

Aurul a fost văzut întotdeauna ca o investiție sigură, stabilă, care conservă valoarea în timp. Asta neînsemnând că nu există fluctuații ale prețului aurului.

Ștefana Todică: Au fost scăderi, chiar recente. În martie, de exemplu, un gram de auro, conform cursului BNR, a ajuns la 227 de lei, în august era 240 de lei. În urma cu doi ani a fost 170 de lei un gram de aur, chiar 130 de lei în 2014. În funcție de ce fluctuează prețul aurului?

Cătălin Ghinăraru: În funcție de parametrii evoluției economice. Acum, este adevărat că de-a lungul timpului alte investiții au fost considerate mai profitabile. Aurul nu are un randament extraordinar, mai ales ținut în depozitele unor bănci. Fluctuațiile prețului reflectă ceea ce se întâmplă pe piață, nu e vorba de doar de aurul din lingouri și așa mai departe, e vorba în principal de titluri de valoare care sunt legate de prețul aurului. Dar e de reținut că totuși e un element de conservare a investiției, care protejează valoarea. (...) Totuși, ne aflăm într-un context în care aurul se regăsește la concurență în momentul de față cu alte investiții, tot felul de vehicule investiționale au aparut: criptomonezile, s-a investit foarte mult în asta, am văzut ce s-a întâmplat și cu chestiunea asta.

Nu există un safe heaven absolut. Există pierderi și câștiguri. Sigur, acest vehicul investițional în diverse forme a rezistat. Dacă vreți, asta ar fi caracteristica, el a rezistat. De la începutul istoriei, și pana acum, când nu existau nici monezi, nici acțiuni, nici obligațiuni, nici investiția în imobiliare, acesta a rezistat de-a lungul mileniilor.

Ștefana Todică: Pentru cine e potrivită acum o astfel de investiție?

Cătălin Ghinăraru: Pentru oricine. Poate fi o investiție pe termen lung, poate fi valorificat la orice moment. Spre deosebire de celelalte, care s-ar putea să aibă probleme. Sub ce formă? Se poate face în lingouri, în monezi, el așa circulă, în lingouri bancare. Sunt si foarte mici, iar asta arata portabilitatea. Și mai este o caracteristică foarte importantă, capacitatea de conversie în lichiditate.

Ștefana Todică: Și dacă vorbim de bijuterii, nouă, femeilor, ne place să credem că atunci când ne cumpărăm o bijuterie frumoasă e o și investiție. Așa e?

Cătălin Ghinăraru: Da, putem să spunem că așa este. Aici e problema conversiei în lichiditate întotdeauna, bijuteria e și un obiect de artă. Depinde cum a fost făcută, de cine, în ce condiții, care e calitatea aurului și calitatea lucrăturii. Dacă e o masă de aur prost lucrată, nu o să aducă foarte mult. În funcție și de abilitatea celui pe care o are de a se duce și de a obține prețul cel mai bun.

Ștefana Todică: Putem vorbi și de dezavantaje?

Cătălin Ghinăraru: Da, există, ca orice investiție. Are reziliență, s-a dovedit de-a lungul istoriei că cine a investit în aur până la urmă tot și-a scos ceva de acolo. Cei care au investit în alte chestii au mai pierdut. Există dezavantajul variațiilor de preț. Deci, atenție, îl valorifici la un moment dat. Dacă tu vrei să îl valorifici într-un moment de scădere a pieței și nu ai altă posibilitate, s-ar putea să fie sub prețul celui pe care l-ai cumpărat, și atunci ăsta e un dezavantaj. S-ar putea și ca conversia lui în lichiditate să fie destul de problematică la un moment dat, pentru că aurul bancar se valorifică în anumite condiții, să te duci la banca de la care l-ai cumpărat, să valorifici tot acolo, sunt niște constrângeri. Aurul din bijuterii ar fi cel care, să spunem, s-ar valorifica cel mai repede.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce greșeli comit românii când fac cumpărături. Sfaturi de la un specialist în educație financiară
Ce greșeli comit românii când fac cumpărături. Sfaturi de la un specialist în educație financiară

7 din 10 români spun că obișnuiesc să cumpere lucruri doar pentru că sunt mai ieftine, deși nu au nevoie de ele. Este una dintre cele mai comune greșeli când vine vorba de finanțele personale.

Cele mai dese greșeli în cheltuirea banilor. Cum să faci alegeri financiare inteligente
Cele mai dese greșeli în cheltuirea banilor. Cum să faci alegeri financiare inteligente

7 din 10 români spun că obișnuiesc să cumpere lucruri doar pentru că sunt ieftine, deși nu au nevoie de ele. Este una dintre cele mai comune greșeli când vine vorba de finanțele personale.

Cum poți deveni milionar renunțând la țigări și la cafeaua zilnică. 500 de lei îți pot aduce o avere
Cum poți deveni milionar renunțând la țigări și la cafeaua zilnică. 500 de lei îți pot aduce o avere

„Mi-aș dori să fiu milionar” – este un gând pe care mai toți îl avem din când în când. Din fericire, nu trebuie neapărat să câștigăm la loterie pentru asta.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.