Șeful pompierilor din județul Constanța, infectat cu Sars-Cov-2, a murit în spital. Situația la zi în țară

×
Codul embed a fost copiat

Criza sanitară capătă accente sinistre. Miercuri au fost doborâte trei recorduri menite să dea fiori. Au fost raportate 8.651 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus - cele mai multe, în 24 de ore, de la începutul pandemiei.

A fost și ziua în care numărul celor din secțiile de terapie intensiva a depășit 1.000 și, peste toate, s-au înregistrat și 146 de decese.

"Nu urmărim și nu cred că vom avea un lockdown", a spus însă ministrul Sănătății, întrebat dacă va fi luată o astfel de măsură, care ar presupune închiderea României, la fel ca în starea de urgență.

"Comandantul nostru a plecat să fie comandantul batalionului de pompieri din cer!".

Sunt cuvintele cu care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a anunțat miercuri moartea inspectorului șef Gheorghe Popa. Avea 57 de ani și, spun colegii, era trup și suflet dedicat meseriei de pompier.

Citește și
Terapie intensivă
România înregistrează bilanțuri tot mai dureroase. Orașe în carantină și spitale în pragul colapsului
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dan Jeaca, fost prefect al județului Constanța: "Nicio provocare nu era prea mare pentru dânsul, se pare că această provocare, această luptă cu acest virus ucigaș n-a putut-o duce până la capăt. Este o pierdere imensă".

Săptămâna trecută, colonelul Gheorghe Popa a fost interntat în Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, infectat cu SARS-CoV-2. Primise diagnosticul alături de alți nouă colegi.

Starea lui de sănătate s-a deteriorat brusc și a fost nevoie să fie transferat de urgență în București, la Institutul Matei Balș. Marți-noapte a fost învins de boală.

George Niculescu, fost prefect al județului Constanța: "Am sperat, știindu-l un om puternic, că va trece cu bine peste această cumpănă. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat".

 

Nelu Tătaru: ”Nu cred că vom avea un lockdown”

 

În ultimele 24 de ore, COVID-19 a ucis încă 146 de români.
Cifrele din statistici sunt tot mai îngrijorătoare.

La terapie intensivă suferă 1.001 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

Alți peste 11.800 primesc îngrijiri în alte secții din spitale.
Numai de marți și până miercuri, mai bine de 8.600 de romani au aflat că au fost infectați.

Zece județe și Bucureștiul sunt în scenariul roșu - cu o rată a îmbolnăvirilor, în ultimele 14 zile, de peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, crede că nu se pune problema unui așa-zis "lockdown" - o carantină care să închidă țara, așa cum s-a întâmplat în starea de urgență.

Reporter: Vom avea lockdown până la alegeri?
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Nu urmărim și nu cred că vom avea un lockdown, dar noi vom trebui fiecare dintre noi, din componenta noastră pe care o putem aduce în acest efort, să nu ajungem nici măcar la anumite carantinări în localități. Reporter: Nici dacă se va depăși acel prag de 10.000?
Nelu Tătaru: Depinde foarte mult ce înseamnă acel prag de 10.000. Dacă acel prag de 10.000 sunt asimptomatici, izolați, carantinați sau dacă acel prag de 10.000 va colmata sistemul medical, atunci și acțiune va fi diferită".

În Sălaj, trei orașe unde rata de infectare a depășit pragul de 8 la mia de locuitori vor intra de la miezul nopții în carantină.

Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj: "Oamenii vor putea să iasă din apartament, din locuință doar în cazuri bine motivate. Și mă refer că pot să iasă pentru activități profesionale, la locul de muncă, sunt deschise farmacii, magazine alimentare. Se vor verifica documentele și va trebui să dovedim scopul în care noi ne deplasăm".

Tot de la miezul nopții va intra în carantină și municipiul Gherla din Cluj. Se cer măsuri similare și în nouă localități din Timiș.

Dumbrăvița este una dintre cele 9 localități din Timiș pentru care se cere intrarea în carantină. Vorbim de o comună situată foarte aproape de Timișoara, unde rata de îmbolnăvire era miercuri dimineața de 7,44 la mia de locuitori.

Institutul Național de Sănătate Publică a vizat deja intrarea în carantină, aprobarea finala va fi dată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

 

Timișoara, la un pas de carantină

 

Măsura va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Foarte mulți dintre cei care stau aici au locurile de muncă în Timișoara.

Dominic Fritz, primar Timișoara: "Mai ales că vedem acum anumite comune în jurul Timișoarei că sunt carantinate, cred că va fi greu să evităm o carantinare a Timișoarei, chiar dacă nu îmi place acest lucru".

Potrivit ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică, peste o treime dintre cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 din ultima săptămână au fost în București, Cluj, Timiș, Iași și Bihor. 28 % dintre decese au fost raportate în Sibiu, București, Prahova, Alba și Arad.

Cristian Oancea este directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara. Este de părere că numai cu restricții mai dure care să fie respectate se poate reduce numărul de îmbolnăviri.

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: "Cred că restricțiile pe timpul nopții ar fi binevenite pentru că din câte observați și dumneavoastră sunt anumite petreceri și chefuri și nu se respectă aceste regulamente. Trebuie ca autoritățile locale, în speță Poliția, să își înăsprească controalele și să pună metode coercitive".

De la începutul pandemiei, infecția cu SARS-CoV-2 a ucis 7.419 de români. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, peste 80 % din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 de ani.

Sunt categoria cea mai vulnerabilă în fața bolii; părinții și bunicii nostrii pe care avem responsabilitatea să îi apărăm.

Și nu o putem face decât dacă înțelegem să respectăm toți regulile; să purtăm mască și să păstrăm acea distanță socială care nu ne apară doar pe noi ci are grijă și de ceilalți.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
1.514 cazuri noi de COVID-19 în Bucureşti. Singurul județ „verde” este Tulcea
1.514 cazuri noi de COVID-19 în Bucureşti. Singurul județ „verde” este Tulcea

Municipiul Bucureşti (1.514) şi judeţul Timiş (545) sunt zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de coronavirus faţă de ultima raportare, informează, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

România înregistrează bilanțuri tot mai dureroase. Orașe în carantină și spitale în pragul colapsului
România înregistrează bilanțuri tot mai dureroase. Orașe în carantină și spitale în pragul colapsului

Forța pandemiei crește de la o zi la alta și România înregistrează, neputincioasă, bilanțuri tot mai dureroase.

Recorduri negative, în Europa, din cauza Covid-19. Tot mai multe state impun restricții
Recorduri negative, în Europa, din cauza Covid-19. Tot mai multe state impun restricții

Franţa a raportat peste 50 de mii de cazuri noi de COVID-19, iar Marea Britanie peste 20 de mii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.