Peste 1.000 de militari ruși, puși oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei

Soldati rusi
Shutterstock

Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei, a declarat primul adjunct al şefului Departamentului de investigaţie a Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev.

Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene au colectat suficiente probe şi au finalizat anchetele în cazul celor peste 1.000 de dosare de crime de război, comise de militari ruşi după declanşarea războiului.

"Scopul Departamentului de investigaţii constă nu numai în a stabili crima, în a strânge probe, a examina cadavrele şi a face expertize. Rezultatul final trebuie să fie identificarea criminalului de război şi strângerea de probe pentru a-l putea acuza. Într-o scurtă perioadă de timp, după eliberarea teritoriilor ocupate, s-au strâns probe şi, împreună cu procurorii, am pus acuzaţie mai mult de 1.000 de criminali de război din Federaţia Rusă", a afirmat Panteleev pentru Agerpres.

Acesta a subliniat că, din totalul militarilor acuzaţi de crime de război, peste 100 se afla deja în custodia autorităţilor ucrainene. Oficialul Poliţiei Naţionale ucrainene precizează că persoanele puse oficial sub acuzare nu vor face obiectul unor schimburi de prizonieri cu Federaţia Rusă.

El mărturiseşte că faptele cele mai grave s-au produs pe teritoriile ocupate de armata rusă, însă în special în localităţi situate la nord-vest de Kiev, dar şi în regiunea Harkov.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Faptele au avut un caracter mai pronunţat în localităţile care au fost ocupate de soldaţii ruşi. Prima dată când ne-am întâlnit cu asemenea cazuri a fost luna aprilie a acestui an când militarii noştri au eliberat regiunea Kiev. Am ajuns la faţa locului şi am văzut ce au reuşit să facă la Irpin, Bucea, Gostomel. Cred că toată lumea ştie despre ce s-a întâmplat în aceste oraşe. Am văzut toate aceste crime despre care am vorbit. În afară de asta, am văzut şi gropile comune. În momentul în care am făcut exhumările, am constatat că la multe dintre cadavre erau legate mâinile, erau împuşcaţi în ceafă şi, după ce au fost prelevate probe de criminalişti, se confirmă că victimele, înainte de a fi omorâte, au fost şi torturate. Cu asemenea crime ne-am întâlnit în momentul în care militarii noştri au eliberat teritoriile din Harkov. Am ajuns primii la faţa locului, am început organizarea activităţii criminaliştilor, care ne-au ajutat să luăm toate probele necesare şi am văzut doar la Izium, într-o groapă comună, că erau îngropate peste 500 de persoane. Acolo am găsit şi mai mult de 25 de locuri în care erau torturaţi civilii, pe care îi reţinuseră ilegal", a adăugat ofiţerul ucrainean.

Acesta susţine că multe dintre victime au fost ucise în momentul în care încercau să fugă cu maşinile din calea militarilor ruşi.

"Am avut şi cazuri multiple de civili găsiţi împuşcaţi în maşinile lor, în timp ce încercau să se evacueze din localităţile lor, deşi pe maşini erau semne distinctive că transportă copii. Era scris cu majuscule . Au tras în toate coloanele de maşini şi în toată regiunea Harkov avem peste 25 de morţi în opt automobile care erau în mişcare. Din păcate, nimeni nu a rămas în viaţă. Între ei erau 12 copii foarte mici", a povestit adjunctul şefului Departamentului de investigaţii.

Poliţistul ucrainean dă asigurări că autorii crimelor de război vor fi pedepsiţi mai devreme sau mai târziu, precizând că astfel de fapte nu se prescriu.

"Agresorii vor primi cea mai grea pedeapsă. Dacă e să vorbim din punct de vedere juridic, aceste crime pe care le-au comis sau le comit acum nu au termen de prescripţie. Îi vom căuta şi, dacă nu vom reuşi să îi prindem, îi vor căuta copiii noştri şi alte generaţii. Pentru aceste crime este prevăzută pedeapsa maximă, închisoare pe viaţă", a mai spus anchetatorul.

Serhii Panteleev susţine că de crime de război sunt acuzaţi nu doar militarii care au săvârşit astfel fapte pe perioada ocupaţiei teritoriilor ucrainene, ci şi cei care de pe teritoriul Federaţiei Ruse sau din teritoriile ocupate lansează atacuri cu rachete asupra localităţile din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: 
furtuni puternice
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: furtuni puternice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Germania, Landul Bavaria, că autorităţile locale au emis avertismente de furtuni puternice.

 

Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă
Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă

Un grav accident rutier s-a produs, duminică amiază, pe şoseaua de centură din nordul municipiului Craiova. Un şofer care nu a acordat prioritate a murit după ce autoturismul pe care îl conducea a fost izbit violent de o motocicletă.

 

Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor
Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor

Doi inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri de risc - un elev şi o persoană adultă - au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv, după ce au vândut canabis unor consumatori, inclusiv elevi minori, din judeţul Tulcea.

 

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.