VIDEO. Prima aeronavă NATO de supraveghere a ajuns la București. Avioanele AWACS se află în misiune

×
Codul embed a fost copiat

Aeronave din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (AWACS) au aterizat, marţi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.  

Un avion AWACS are capabilitatea de a supraveghea o zonă mai mare decât suprafața României, iar trei astfel de aeronave pot obține informații din întreaga Europă centrală.

Aeronavele AWACS pot zbura la altitudini ameţitoare de 10 – 12.000 de metri, și pot să detecteze avioane inamice, nave sau vehicule terestre de la 400 de kilometri distanță, ceea ce le oferă protecție împotriva unor eventuale atacuri cu rachetă.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pe baza informațiilor obținute de radarul AWACS, comandanții alianței pot trimite apoi avioane de vânătoare sau de atac, la sol, în spațiul de luptă.

”Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței. În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS. România și Aliații sunt în siguranță!” - a transmis pe Facebook ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

Cel puțin trei aeronave AWACS se află, marți, pe teritoriul României.

Zborul uneia dintre aeronave, al cărui cod este NATO01, era marți dimineață cel mai urmărit zbor din lume pe platforma publică flightradar24

Potrivit Ministerului Apărării, aceste aeronave au ajuns în România în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.

Instituţia a precizat că, pentru a răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul Estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în aropierea graniţelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei”, a mai precizat ministerul.

Avionul AWACS poate detecta alte aparate de zbor de la sute de kilometri depărtare

 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, într-o postare pe Facebook, că aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, ”contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO şi, implicit, al României”.

Mircea Geoană a apreciat că ”acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informaţii critice, în timp real, despre orice mişcare tactică şi operaţională şi va sprijini sistemul Alianţei de alertă rapidă”.

”Cerul şi teritoriul României sunt in deplină în siguranţă”, a adăugat Mircea Geoană.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Avioanele radar AWACS ajung săptămâna viitoare la București. Cât poate acoperi unul singur
Avioanele radar AWACS ajung săptămâna viitoare la București. Cât poate acoperi unul singur

Între timp, NATO întărește mai mult defensiva flancului de sud-est, printr-o mutare făcută în România. Avioane AWACS vor ajunge săptămâna viitoare la București și vor ateriza în baza militară de la Otopeni.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.