Cum arată „Tortul anului”, ales la o expoziție din Brașov. Cofetarii încep să înlocuiască zahărul din prăjituri

×
Codul embed a fost copiat

Combinația dulce-acrișor sau dulce-amar este ceea ce își doresc clienții atunci când vine vorba de prăjituri.

Așa că fructele devin mai importante decât cremele sau frișca - cel puțin asta spun cofetarii reuniți la Brasov, la cea mai mare expoziție de profil din țară, unde a fost ales și tortul anului.

Zahărul pierde tot mai mult teren și este înlocuit de extrasul de stevie.

Cofetarii înscriși în compeția la care a fost ales „Tortul Anului” au folosit numai ingrediente naturale, românești.

Citește și
camere de supraveghere
Camerele de supraveghere din creșe și grădinițe ar putea fi folosite obligatoriu, fară acordul părinților
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Irina Apostol, jurată: „Nucă, miere, prune, mere de Voinești. Se poate folosi și alcool, sunt siropurile care unele sunt pe bază de alcool”.

Trofeul a fost câștigat de un cofetar care a strecutat în rețetă cireșe amare și nuci.

Gabriela Mirică, câștigător „Tortul anului”: „Mierea i-a dat gustul și nuca. Și decorul este, zic eu, inovativ, cu floricelele din jeleu”.

Tendința anului este blatul cât mai subțire peste care cofetarul poate adăuga straturi de creativitate: creme, jeleuri și fructe proaspete. Prăjitura vedetă la expoziția de la Brașov este o mămăligă. Abia dupa ce gustă, clienții constată că este vorba de un mousse de vanilie.

Dorina Codarin, reprezentanta unei companii de prăjituri: „Vestita mămăligă are un pandișpan extraordinar de bun cu o cremă delicată de vanilie și combinată, evident, cu vedeta următoare a sezonului, căpșunica”.

Clienților le place dulce, dar acum cer să fie dulce-natural, astfel că zahărul este adesea înlocuit de miere, siropuri de fructe sau stevie.

Andrei Cazacu, reprezentant laborator de cofetărie:Am venit cu acest produs care conține extract din stevia, are putere dublă de îndulcire”.

Pentru un plus de savoare, au apărut pe piață tot felul de arome: noutatea anului - aroma de salam de biscuiți și aroma de cozonac. Adăugate blatului, te duc cu gândul la bucătăria simplă de la țară.

Cristina Oană, creator de arome: „Pe primul loc clar cea de red velvet, pe care noi o avem în combinație, atât colorantul, cât și aroma pentru prăjituri. Ne-am inspirat din culoarea anului, pantenul peach fuzz și am creat aromă de combinație de caisă și piersică”.

Reprezentanții din industria de profil spun că orietarea spre natural îi avantajează mai ales că la nivel mondial se anunță o creștere cu 20 la sută a prețului zahărului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tensiuni în NATO: Aliații avertizează Ungaria cu privire la relația sa cu Rusia
Tensiuni în NATO: Aliații avertizează Ungaria cu privire la relația sa cu Rusia

Aliaţii NATO avertizează Ungaria cu privire la pericolul pe care îl comportă relaţia sa "strânsă şi în extindere" cu Rusia. 

Camerele de supraveghere din creșe și grădinițe ar putea fi folosite obligatoriu, fară acordul părinților
Camerele de supraveghere din creșe și grădinițe ar putea fi folosite obligatoriu, fară acordul părinților

Camerele de supraveghere în creșe și grădinițe ar putea fi obligatorii. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.