Ciocolata în exces poate provoca un accident rutier. Pericolul din ouăle de Paște, explicat de un expert

Ciocolata în exces poate provoca un accident rutier. Pericolul din ouăle de Paște, explicat de un expert
StirilePROTV

Prea multă ciocolată consumată înainte de a te urca la volan poate să ducă la un accident de circulație. Este concluzia unui expert în conducere defensivă.

Nici măcar nu este vorba despre bomboanele de ciocolată cu alcool, avertizează un expert în conducere defensivă, ci banalele ouă de ciocolată, preferate de Paște.

Astfel, șoferii care au consumat cantități mari de ciocolată înainte de a conduce se pot confrunta cu probleme de sănătate care le afectează simțurile, astfel că sunt în pericol să producă un accident. Iar asta se poate lăsa cu amenzi, permisul suspendat sau chiar un accident cu victime, și pot ajunge astfel în spatele gratiilor, avertizează un expert în conducere defensivă consultat de publicația „The Sun”.

Duncan McClure Fisher, CEO la asociația de automobilism MotorEasy, trage un semnal de alarmă o dată cu apropierea Paștelui, perioadă în care consumul de dulciuri, și mai ales ciocolată, crește, și nu numai în cazul britanicilor.

Mai exact, explică Fisher, o cantitate mai mare de ciocolată vă poate determina să vă simțiți obosit și lent - și, prin urmare, să deveniți un pericol la volan.

Citește și
Ciocolata caldă, deliciul sănătos permis de medicul nutriționist. Avantajele, explicate de dr. Mihaela Bilic
Ciocolata caldă, deliciul sănătos permis de medicul nutriționist. Avantajele, explicate de dr. Mihaela Bilic
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Una dintre principalele probleme, spune expertul, este conținutul ridicat de zahăr din ciocolată, în special ciocolata cu lapte și cea albă, care sunt și cele mai populare de pe piață.

Mâncatul în cantități mari crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce determină organismul să producă insulină, pentru a combate efectele zahărului.

Cum se ajunge de la ciocolată la oboseală

Se ajunge la o așa numită compensație în exces, făcând ca nivelul zahărului din sânge să scadă, ceea ce determină oboseală, iritabilitate și chiar amețeală.

Ciocolata este, de asemenea, bogată în grăsimi, pe care corpul le asimilează mai greu, ceea ce determină o stare de moleșeală și un timp de reacție redus, care poate fi extrem de importantă în cazul unui pericol la volan.

În România, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, „analizând cauzele şi efectele accidentelor rutiere cu consecinţe grave produse în ultima perioadă de timp, s-a constatat că oboseala la volan este un factor determinant care influenţează gradul de nerespectare a normelor rutiere, fapt care conduce la producerea de accidente rutiere. În medie, o persoană trebuie sa doarmă minim 7 h/zi, conform studiilor internaţionale, situaţie care nu este întâlnită însă în mod uzual. Consiliul Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din Marea Britanie a examinat activitatea desfaşurată de către conducătorii auto implicaţi în accidente rutiere ca urmare a oboselii, şi au stabilit că acei conducători auto care dorm mai puţin de 6 ore sau care au perioada de somn întreruptă sunt cu mult mai predispuşi la a produce accidente de circulaţie din cauza oboselii. Studiile recomandă pentru cei care parcurg distanţe mari sau pleacă în concedii, să nu conducă pe timpul nopţii şi după-amiaza, deoarece oboseala la volan se instalează cu precădere în două perioade ale zilei, respectiv între orele 2.00-2.59, când bioritmul şi vizibilitatea sunt reduse, şi 15.00-15.59, când oboseala acumulată în timpul zilei are mare influenţă asupra capacităţii de conducere. S-a constatat că există mai multe etape ale oboselii la volan – de la o oboseală uşoară la aţipire şi apoi adormire. De cele mai multe ori, oboseala este asemănată cu o altă cauză gravă de producere a accidentelor de circulaţie şi anume neatenţia în conducerea autovehiculelor.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ouăle de ciocolată Kinder Surprise, retrase din mai multe țări după ce 57 de persoane au fost infectate cu salmonella
Ouăle de ciocolată Kinder Surprise, retrase din mai multe țări după ce 57 de persoane au fost infectate cu salmonella

Cu două săptămâni înainte de Paşti, câteva zeci de cazuri de salmonella au fost descoperite în Europa, suspiciunile îndreptându-se spre produsele de ciocolată Kinder produse în Belgia şi retrase de la comercializare de producătorul Ferrero, informează AFP

Ciocolata caldă, deliciul sănătos permis de medicul nutriționist. Avantajele, explicate de dr. Mihaela Bilic
Ciocolata caldă, deliciul sănătos permis de medicul nutriționist. Avantajele, explicate de dr. Mihaela Bilic

Dacă tot am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă.

Consumul de ciocolată, în creștere. România a importat 4.000 de tone din Belgia și Elveția
Consumul de ciocolată, în creștere. România a importat 4.000 de tone din Belgia și Elveția

Se spune că ciocolata aduce fericirea în viața noastră, iar datele arată că în pandemie am consumat-o în cantități mari.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.