Reacție dură a Rovanei Plumb: ”Decizia Comisiei JURI este una profund incorectă”

Rovana Plumb
Agerpres

Rovana Plumb consideră că decizia Comisiei juridice a Parlamentului European în cazul său este profund incorectă și contrară Regulamentului de procedură din PE.

 

"Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de procedură al Parlamentului European şi eminamente politică. Este incorectă pentru că potenţialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate. Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către preşedinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI şi tuturor membrilor acestei comisii.

Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acţiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, aşa cum îi cerea Regulamentul şi chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esenţă, o finanţare în acord cu legislaţia electorală din România", a precizat Rovana Plumb, într-un comunicat de presă.

Potrivit europarlamentarului social-democrat, decizia Comisiei JURI se situează şi în afara Regulamentului de procedură, deoarece, conform articolului 2, paragraf c), Comisia juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi.

Citește și
Viorica Dancila
Surse: Cu ce nume pentru viitorul comisar european s-ar putea duce Dăncilă la Cotroceni
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict - aşa cum a procedat în cazul altor comisari desemnaţi de către guvernele lor din Austria şi Spania. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu a fost respectat. În aceste condiţii, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze şi să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere şi să ofere soluţii, aşa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României. Le voi prezenta această situaţie preşedintelui Parlamentului European şi preşedintei desemnate a Comisiei Europene", a adăugat Rovana Plumb.

În opinia Rovanei Plumb, "atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziţia din România, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis".

"Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziţia din România, în frunte cu preşedintele Iohannis, care anunţa cu o oră înaintea deciziei că doreşte consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menţionat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, împotriva României. Preşedinta Comisiei JURI, membră a grupului Renew Europe, s-a conformat pur şi simplu unei linii politice ostile candidaturii româneşti pentru funcţia de comisar european. De asemenea, un rol important l-a avut şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, căruia i s-a propus, ca şi altora, funcţia de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele. Din păcate, se dovedeşte, din nou, că forţele politice de dreapta acţionează chiar şi împotriva României pentru a-şi satisface interesele politice şi electorale", a susţinut eurodeputata.

Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins luni candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

Mesajul integral al Rovanei Plumb:

 

”Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică.

Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate.

Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către Președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii.

Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România.

Decizia Comisiei JURI se situează și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict - așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat.

În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României.

Le voi prezenta această situație Președintelui Parlamentului European și Președintei desemnate a Comisiei Europene.

Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european.

De asemenea, un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele.”

Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electorale.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Turcan cere investigarea modului în care Plumb a reuşit ”stingerea datoriei astronomice”
Turcan cere investigarea modului în care Plumb a reuşit ”stingerea datoriei astronomice”

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, solicită investigarea modului în care Rovana Plumb a reuşit ”stingerea datoriei astronomice peste noapte”.

Surse: Cu ce nume pentru viitorul comisar european s-ar putea duce Dăncilă la Cotroceni
Surse: Cu ce nume pentru viitorul comisar european s-ar putea duce Dăncilă la Cotroceni

După respingerea Rovanei Plumb de către Comisia Juridică a Parlamentului European, președintele PSD Viorica Dăncilă este așteptată să ia o decizie în privința numelui cu care România va merge din nou la Ursula van der Leyen.

Ludovic Orban: ”PSD să evite o nouă propunere penibilă şi ruşinoasă pentru România”
Ludovic Orban: ”PSD să evite o nouă propunere penibilă şi ruşinoasă pentru România”

PNL cere "imperativ" premierului Viorica Dăncilă să facă o nouă nominalizare pentru funcţia de comisar european, cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis şi cu respectarea condiţiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României.

Cioloș vrea consultări la Cotroceni pe tema comisarului european inclusiv cu partidele
Cioloș vrea consultări la Cotroceni pe tema comisarului european inclusiv cu partidele

Liderul Alianței USR-PLUS Dacian Cioloș afirmă că Guvernul PSD și-a pierdut legitimitatea pentru a mai propune un nume de viitor comisar.

Comisia juridică din PE: Numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar este ”nepotrivită”
Comisia juridică din PE: Numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar este ”nepotrivită”

Rovana Plumb a aflat luni decizia finală a Comisiei juridice din Parlamentul European, după după ce a fost analizată situația sa ca urmare a împrumutului de 800.000 de lei pe care l-a făcut pentru a dona banii în campania PSD.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.