Biden se întâlnește cu aliații europeni, în timp ce Putin a reinstaurat teroarea lui Stalin

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Statelor Unite a aterizat miercuri seară pe un aeroport militar aflat la aproximativ 20 de kilometri de Bruxelles. Mâine are programate consultări cu partenerii și aliatii europeni.

Este de așteptat ca liderii occidentali să discute și noi sancțiuni la adresa Moscovei. Întâlnirea la nivel înalt are loc în contextul în care Kremlinul anunță că va recurge la arme nucleare dacă existența Rusiei va fi amenințată. Washingtonul a catalogat declarația drept nesăbuită și iresponsabilă.

Pe de altă parte, Anatoli Ciubais, consilier al președintelui Putin, a demisionat și a părăsit țara. El este considerat principalul reformator liberal în Rusia lui Boris Elțîn, fiind totodată, cel care i-a oferit lui Puțitn primul post la Kremlin.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: ”Colegii noștri polonezi au anunțat deja că la summitul NATO (de joi-n.red.) trebuie decisă desfășurarea unor forțe de menținerea păcii în Ucraina. Sper că polonezii înțeleg despre ce vorbesc. Ar echivala cu o confruntare între Rusia și NATO, despre care toată lumea a spus că n-ar trebui să se întâmple”.

Adevărul este că liderii țărilor NATO repetă necontenit că nu vor să implice Alianța în conflictul din Ucraina.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: NATO nu va fi parte din acest război. Am convenit asupra acestui aspect cu partenerii europeni și americani”.

Dar, fără îndoială, liderii NATO sunt alarmați de declarațiile recente ale purtătorului de cuvânt al președinției ruse, care n-a exclus folosirea armelor nucleare.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Avem o doctrină de securitate internă, este publică şi puteți citi acolo toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite. Aşadar, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci acestea pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră".

Jurnalista CNN a formulat întrebarea de 3 ori până când a primit acest răspuns. 

Joi se decid noi sancțiuni împotriva Rusiei 

Jake Sullivan, consilier de securitate națională al Casei Albe: ”Monitorizăm permanent riscurile cu privire la folosirea armelor nucleare. Și luăm chestiunea foarte în serios. Dar nu am de gând să spun mai multe acum. Președintele va avea șansa să discute cu omologii săi în această chestiune de mare însemnătate”.

Pe de altă parte, Joe Biden a plecat miercuri spre Europa, pentru întâlniri cu liderii NATO, UE și G7. Se pare că joi vor decide noi sancțiuni la adresa Moscovei. Poziția Chinei va fi un alt subiect important al discuțiilor.

Reporter: Aveți vreun indiciu dacă Beijingul va furniza ori nu asistență Rusiei?
Jake Sullivan, consilier de securitate națională al Casei Albe: Nu pot să fac predicții privind viitorul, dar până acum nu am sesizat că ar fi furnizat echipamente militare Rusiei. Oricum, monitorizăm cu atenție acest aspect. Cu siguranță, președintele va discuta acest subiect la întâlnirea NATO și cu liderii UE, mai ales că pe 1 aprilie e programat un summit UE-China”.

Opinia că numai rușii îl pot opri pe Putin prin proteste masive este în general împărtășită de liderii occidentali. Dar Moscova ia tot mai multe măsuri pentru a înăbuși orice disidență.

Femeie arestată de regimul Putin pentru că a spus că mor copii în Ucraina

Istoricii deja compară situația cu Marea Teroare instituită de Stalin în 1937. Doar susținătorii Kremlinului au dreptul să se exprime în Rusia.

Natalia, membru NOD: ”Putin este un om măreț, un erou! Știm cât de mult își iubește tara și poporul.
Avem voie să cântăm aici?
Desigur. Cântați din toată inima!
”.

La o privire atentă, este limpede că trecătorilor li se pare absurd acest spectacol. O tânără răbufnește.

Nu vă e rușine?? E o nebunie ce faceți! Mor copii în Ucraina și asta e reacția voastră???”.

Previzibil, femeia a fost arestată. Și noua sentință, de 9 ani de închisoare, pronunțată împotriva opozantului Aleksei Navalni, arată cât de mult se teme regimul de opoziție.

Christiane Amanpour: De ce vă temeți așa de mult de Navalni?
Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Nimeni nu se teme de el, e doar un infractor, locul lui e în închisoare, pentru fraudă. Este o infracțiune economică. Strângea bani prin fundația lui de la ruși și din străinătate și o parte din acești bani îi folosea în interes propriu”. 

Fiica actorului care i-a cântat lui Putin pe stadion protestează împotriva războiului

Între timp, o altă ziaristă a postului național de teleziviune din Rusia a demisonat din cauza războiului din Ucraina.

Zhanna Agalakova, fost corespondent al postului rusesc Channel One: ”Era imposibil să vorbesc de ....operațiunea special pașnică. E război și așa trebuie să-l numim. Vreau ca vorbele mele să ajungă la ruși, vreau ca oamenii să audă și altceva decât propaganda”.

Jurnalista în vârstă de 56 de ani a fost prezentatoare de știri la Rusia Unu, iar până la demisie era corespondentul postului la Paris.

O altă declarație antirăzboi îi aparține actriței Maria Mashkova. Este fiica lui Vladimir Mashkov, un actor foarte popular în Rusia, care a jucat și în superproducții hollywoodiene, precum Misiune Imposibilă. Vinerea trecută, el a înălțat ode regimului Putin la marele concert de pe stadionul din Moscova.

Faptul că atât de mulți ruși, inclusiv tatăl meu, cred că această violență e justificată îmi frânge inima. Știu că mulți ruși, colegi și prieteni, agonizează văzând suferința ucrainienilor și sper că vor putea schimba țara la un moment dat”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.