De ce dezvoltăm intoleranță la lactoză. Recomandări pentru persoanele care au probleme când consumă lactate

×
Codul embed a fost copiat

1 iunie nu este doar Ziua Internațională a copiilor, ci și ziua mondială a laptelui. Vorbim despre un aliment de bază, care ne ajută să creștem înalți și sănătoși. Cu o condiție.

Să-l putem digera. Ce înseamnă intoleranța la lactoză, cum se manifestă și cum o putem trata? Vă explicam imediat!

Lactoza sau zahărul din lapte este un carbohidrat cu absorție lentă format din 2 molecule: una de glucoză și una de galactoză. Aceste molecule trebuie separate pentru a putea fi absorbite. O enzimă, numită lactază, are acest merit.

Ce se întâmplă când nu avem suficientă enzimă? Lactoza rămâne nedigerată în intestin, fermentează și produce balonare, diaree și disconfort digestiv. Intoleranța la lactoză nu este o boală în sine, ci doar o scădere temporară a capacității organismului de a digera laptele.

„Funcția face organul”, se spune în nutriție. Dacă bem lapte, corpul va sintetiza mai multă lactază! Această adaptare naturală s-a făcut pentru a permite organismului să digere produsele lactate, o sursă esențială de calciu și vitamina D. La popoarele nordice, care consumă regulat lapte, intoleranța la lactoză este de numai 10%, crește la 25% la americani și europeni și ajunge la 80% în Africa și Asia, unde nu se bea lapte.

Citește și
Copil
Întrebările corect adresate unui copil sau unui adolescent le construiesc tânăra minte. Iată de ce
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Care este conținutul de lactoză din produsele lactate? Cea mai mare cantitate există în laptele proaspăt, un pahar are 12 g lactoză. În produsele lactate acide de tipul iaurt, lapte bătut, sana, chefir lactoza este parțial digerată și procentul de lactoză scade la jumătate. În brânzeturi și cașcavaluri lactoza este complet metabolizată și transformată în acid lactic, această categorie de alimente nu pune probleme de intoleranță, conține doar urme de lactoză. Untul este și el o grăsime din lapte care nu conține lactoză.

Sinteza enzimei responsabile de digestia laptelui scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Faptul că nu consumăm în mod regulat produse lactate duce automat la scăderea sintezei de lactază, dar capacitatea de sinteză nu dispare niciodată, chiar și persoanele care au intoleranță la lactoză pot să digere 3 g lactoză/zi, adică o ceașcă de lapte.

Vreți să vă împrieteniți cu laptele și să-l tolerați? Iată câteva recomandări practice:

- consumați zilnic cantități mici de lapte sau produse lactate acide și creșteți doza progresiv, la fiecare 4-5 zile, până când ajungeți să-l tolerați;

- nu beți laptele pe burta goală, va trece rapid prin stomac, iar lactoza nedigerată ajunge în colon și produce fermentație. Consumați produsele lactate asociate cu alte alimente (de ex. lapte cu cereale), în felul acesta tranzitul intestinal va fi încetinit și se favorizează digestia;

- alegeți lapte integral și produse lactate nedegresate, grăsimea din lapte încetinește golirea gastrică și ușurează digestia lactozei;

- consumați laptele cald, temperatura crescută determină o hidroliză parțială a lactozei.

Perseverați! Este nevoie de o perioadă de 2-3 luni de adaptare până când organismul se reobișnuiește să sintetizeze lactază. Scăpați astfel de intoleranță.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Dieta recomandată copiilor. Alimentele care contribuie la creșterea în înălțime
Dieta recomandată copiilor. Alimentele care contribuie la creșterea în înălțime

Se apropie ziua de 1 iunie, haideți să vorbim despre nutriția copiilor.

Întrebările corect adresate unui copil sau unui adolescent le construiesc tânăra minte. Iată de ce
Întrebările corect adresate unui copil sau unui adolescent le construiesc tânăra minte. Iată de ce

„De ce ai luat o notă mică?” Haideți să reformulăm întrebarea. Cum te-ai simțit când ai luat o notă mică?

Ce se întâmplă dacă uităm să ne luăm aportul zilnic de vitamina D
Ce se întâmplă dacă uităm să ne luăm aportul zilnic de vitamina D

Este stocată în celule grase din organism. Vorbim despre vitamina D. Ce ne spune această informație? Dacă am uitat să luăm suplimentul zilnic, nu e nicio problemă.

Cum arată imunoglobulinele G și de ce sunt importante pentru un copil
Cum arată imunoglobulinele G și de ce sunt importante pentru un copil

Imunoglobulinele G. Vorbim despre anticorpi care exprimă toată experiența imunologică. Adică toți agenții infecțioși pe care i-ați întâlnit vreodată.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.