Cine poate vota cu urna mobilă la alegerile parlamentare din decembrie

Urnă de vot

Biroul Electoral Central a stabilit condițiile prin care alegătorii pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate pot depune cereri pentru a vota în 6 decembrie la alegerile parlamentare, cu urna specială, în anumite condiţii, transmite Agerpres.

Potrivit deciziilor Biroului Electoral Central, alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care se află secţia de votare, cererile urmând să fie depuse la secţia de votare cea mai apropiată de imobilul unde se solicită deplasarea echipei, cel mai târziu în preziua votării - 5 decembrie 2020, între orele 18.00-20.00.

Cererea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, conform menţiunilor din actul de identitate ori dovada de reşedinţă, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Aceasta trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate. Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă".

În soluţionarea cererilor de vot prin intermediul urnei speciale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va putea să întreprindă şi alte verificări, apelând la orice mijloace de informare, în cazul în care în înscrisurile anexate cererii se precizează doar un cod de boală sau de invaliditate, urmând ca pe baza acestor informaţii să se aprecieze, în măsura posibilului pentru o persoană informată în mod rezonabil, asupra compatibilităţii bolii cu posibilitatea de autodeplasare a alegătorului.

Citește și
Start vot alegeri locale 2020. S-au deschis urnele
Românii vor vota la orice secţie din străinătate, cu dovada domiciliului sau reşedinţei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Alegătorii care, la data scrutinului, vor fi internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în judeţul sau în municipiul Bucureşti, după caz, pe raza căruia se află unitatea respectivă.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare analizează cererile, iar în cazul în care acestea îndeplinesc condiţiile, asigură înscrierea datelor de identificare ale persoanelor netransportabile în extrasul din listele electorale, pe care îl va semna şi parafa cu ştampila de control a secţiei de votare.

Biroul electoral al secţiei de votare stabileşte, prin decizie, o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare care se va deplasa cu urna specială la locurile unde se află alegătorii înscrişi în extrasul din listele electorale, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Accesul urnei speciale în unităţile respective se va face conform normelor de protecţie sanitară aplicabile acestora.

De asemenea, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale, pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere, vor putea vota prin intermediul urnei speciale.

Cu suficient timp înainte de ziua votării, dar nu mai târziu de data de 4 decembrie 2020, directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa acestora faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, dacă sunt înscrise în listele electorale permanente în respectivul judeţ sau în municipiul Bucureşti, după caz. Cererile se fac în scris şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu în preziua votării, 5 decembrie 2020, ora 12.00.

Totodată, cererile trebuie datate şi semnate olograf şi vor cuprinde numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate.

Directorul penitenciarului sau al locului de deţinere asigură depunerea cererilor până cel mai târziu în preziua votării, între orele 18.00 - 20.00, la secţiile de votare din localitatea în care se află penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral de circumscripţie pe raza căruia se află penitenciarul.

În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, permite accesul echipei formate pentru votul prin intermediul urnei speciale, în spaţiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

Persoanele pot vota numai în baza unui act de identitate, iar, în acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detenţie le eliberează temporar actul de identitate aflat în dosarul individual, numai pentru exercitarea dreptului de vot.

Persoanele aflate în arest la domiciliu îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condiţiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, dacă sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia execută măsura. Cererea va conţine şi numărul de telefon şi va fi însoţită, în mod obligatoriu, de copia hotărârii judecătoreşti în baza căreia s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor dispune măsurile necesare, astfel încât la ora 21.00 din data de 6 decembrie 2020, urna specială să se afle în localul de vot.

Cum pot vota cetățenii care se vor afla în localități carantinate la alegerile parlamentare 2020

 

Cetăţenii care se vor afla în 6 decembrie în localități carantinate îşi vor putea exercita dreptul de vot, nefiind nicio restricţie în acest sens, a declarat premierul Ludovic Orban.

„Aş vrea să transmit un mesaj că există o oarecare îngrijorare din partea cetăţenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localităţile carantinate, care vor fi carantinate în data de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot. Nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental”, a afirmat Orban, după şedinţa conducerii PNL, potrivit Agerpres.

El a spus că şi cetăţenii infectaţi cu noul coronavirus şi cei din izolare vor putea vota cu urna mobilă.

„De asemenea, toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină datorită faptului că sunt infectaţi cu COVID, fie că urmare a faptului că vin dintr-o ţară cu incidenţă de infectare mai mare decât România şi sunt carantinate 14 zile, fie persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, îşi vor putea exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile, care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze, să vină urma mobila la ei acasă, din cauza faptului că se află în izolare la domiciliu sau în carantină. Deci, se va permite exercitarea dreptului de vot a fiecărui cetăţean, fie că se află în izolare sau în carantină, fie dacă se află internat în spital din cauza infectării cu Covid”, a adăugat premierul.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Alegeri Parlamentare 2020. Ce trebuie să știe românii despre secțiile unde pot merge să voteze
Alegeri Parlamentare 2020. Ce trebuie să știe românii despre secțiile unde pot merge să voteze

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială unde şi-a stabilit reşedinţa, alta decât domiciliul, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de reşedinţă.

Românii vor vota la orice secţie din străinătate, cu dovada domiciliului sau reşedinţei
Românii vor vota la orice secţie din străinătate, cu dovada domiciliului sau reşedinţei

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate îşi pot exercita dreptul de vot, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, la orice secţie de votare din străinătate.

Alegeri parlamentare 2020. Alegătorii care stau încă la rând la ora 21:00 pot vota până la ora 23:59
Alegeri parlamentare 2020. Alegătorii care stau încă la rând la ora 21:00 pot vota până la ora 23:59

Alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara acestui sediu pot să îşi exercite dreptul de vot la alegerile parlamentare din 6 decembrie până cel mult la ora 23:59.

Alegeri Parlamentare 2020. Cum vor vota cetățenii aflați în carantină
Alegeri Parlamentare 2020. Cum vor vota cetățenii aflați în carantină

Mai sunt două săptămâni până la alegerile parlamentare, iar pe unii cetățeni votul ar putea să îi prindă în carantină. 

Alegeri parlamentare 2020. Foști cântăreți și fotbaliști, pe listele partidelor pentru scrutinul din 6 decembrie
Alegeri parlamentare 2020. Foști cântăreți și fotbaliști, pe listele partidelor pentru scrutinul din 6 decembrie

Alegeri parlamentare 2020. Reprezentaţiile de la tribună parlamentului ar putea suna diferit în viitoarea legislatură. Pe listele partidelor apar inclusiv cântăreţi şi compozitori, care s-au remarcat în lumea artistică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.