După 49 de zile de război a fost eliberat primul grup de ostatici israelieni. Israelul a predat 39 de deținuți palestinieni

×
Codul embed a fost copiat

După 49 de zile de război între Israel și Hamas, un armistițiu temporar a întrat în vigoare vineri dimineață.

Principalul mediator al acordului între Israel şi Hamas, Qatarul, anunţă vineri că mişcarea islamistă palestiniană a eliberat 24 de ostatici, şi anume 13 israelieni, zece thailandezi şi un filipinez, relatează AFP.

”Cei eliberaţi sunt 13 cetăţeni israelieni, dintre care unii au dublă cetăţenie, zece cetăţeni thailandezi şi un cetăţean filipinez”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

La schimb, a fost predat un grup 39 de deținuți palestinieni din închisorile israeliene.

Așa cum era planul, primul grup de 13 ostatici israelieni, femei și copii, a fost predat Crucii Roșii. Au fost scoși din Gaza, prin punctul de frontieră Rafah. Au ajuns în Egipt, pentru primele controale medicale, înainte să fie preluați de armata israeliană.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Apoi, ostaticii au fost duși cu un elicopter militar la o bază aeriană din Israel. Anterior, Forțele de Aprare israeliene difuzaseră imagini cu încheierea pregătirilor pentru preluarea ostaticilor. Era amenajat inclusiv un loc de joacă pentru copii.

Soldat IDF: „Astăzi este începutul luminii de la capătul tunelului. Avem marele privilegiu să fim aici în acest moment semnificativ. Toți, împreună, suntem implicați în acest proces.”

La rândul lor, israelienii au eliberat primul grup de 39 de deținuți palestinieni, femei și adolescenți. În prealabil, aceștia au fost aduși cu microbuze la o închisoare din Cisiordania, înainte să fie preluați de Crucea Roșie, cu un autobuz.

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas: „Mișcarea Hamas își ia angajamentul să respecte acordul și să-l transforme într-unul de succes, atâta vreme cât și inamicul (Israel) își ia angajamentul să-l respecte.”

Dacă totul merge conform planului, aceleași schimburi ar urma să continue în următoarele trei zile. 50 de ostatici israelieni, pe de o parte și 150 de deținuți palestinieni, de partea cealaltă, urmează să fie lăsați în libertate.

Între timp, zeci de camioane transportând medicamente, combustibil și alimente au intrat în Fâșia Gaza, tot prin punctul de frontieră Rafah. Aceste imagini surprind copii care încearcă să apuce câte ceva dintr-un camion cu mâncare și apă. Tot vineri, ambulanțe însoțite și coordonate de ONU au preluat răniți din Gaza.

Soldații israelieni au folosit grenade fumigene și au tras focuri de avertisment în aer, pentru a-i descuraja pe palestinienii care încercau să revină acasă în nordul Fâșiei Gaza. Agenția de presă palestiniană anunță că unii au fost împușcați, chiar uciși, și mai mulți răniți au ajuns la spitale.

Soldat: „Mă întorceam spre partea de nord, când au spus că există o încetare a focului și au început să tragă asupra noastră. Eram la punctul de control, așteptând că oamenii să vină dinspre nord. Apoi, brusc, am văzut tancul mișcându-se și trăgând asupra oamenilor. Oamenii au fost uciși, oamenii au fost răniți.”

În ciuda avertismentelor armatei israeliene, mulți civili refugiați în sud au pornit înapoi spre nordul enclavei, de cum a intrat în vigoare armistițiul.

Avichay Adraee, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Pauza umanitară este temporară. Nordul Fâșiei Gaza este o zonă de război periculoasă și e interzis să mergeți acolo. Pentru propria siguranță, rămâneți în perimetrul umanitar din sud.”

Acordul încheiat cu Hamas prevede și încetarea supravegherii cu drone în regim permanent în sudul Fâșiei Gaza, și timp de șase ore în nord.

Michael Oren, fost ambasador al Israelului în Statele Unite: În acest timp, Hamas cel mai probabil își vă muta luptătorii din nord în sud și se vă pregăti pentru următoarele etape ale războiului.”

Kaitlan Collins, CNN : Există speculații că, la finalul acestei pauze de 96 de ore, Israelul va avea dificultăți în a-și reporni campania militară în Gaza, în principal din cauza presiunii internaționale pentru un armistițiu permanent.”

Danny Danon, fost ambasador al Israelului la ONU:Într-adevăr, plătim pentru această pauză, întrucât campania din Gaza se afla într-un moment bun. Dar pot să vă asigur că vom continua operațiunea militară. Acesta e doar începutul.”

La rândul său, ministrul israelian al apărării a declarat joi seară că operațiunea militară din Fâșia Gaza va continua pentru cel puțin două luni, după ce acest armistițiu va expira.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Un bloc cu cinci etaje s-a prăbușit în Istanbul. Cel puțin un mort și opt răniți | VIDEO
Un bloc cu cinci etaje s-a prăbușit în Istanbul. Cel puțin un mort și opt răniți | VIDEO

În Istanbul, o clădire de apartamente s-a prăbușit, duminică, provocând moartea unei persoane și rănirea altor opt, au anunțat autoritățile.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.