(P) Cum poți înființa o firmă fără să mergi la Registrul Comerțului

promo

Legislația permite la acest moment să îți înființezi firma fără să fie necesară prezența ta la Registrul Comerțului sau la notar, însă vei avea nevoie de semnătură electronică.

 

În trecut, era necesar cel puțin un drum, la notar sau la instituția amintită, pentru că trebuia să autentifici două documente, iar forma autentică era dată fie de funcționarul din cadrul instituției sau de notar.

1. Semnătura electronică

Semnătura electronică este definită ca fiind acele date în formă electronica, atașate sau logic asociate cu alte date, care servesc ca metodă de identificare și pe care le vei utiliza cu scopul semnării unor documente digitale. Semnătura electronică garantează persoanei care citește un anumit document certitudinea că acesta a fost realizat sau măcar asumat de către o anumită persoană, semnat la o anumită dată și oră. Totodată, garantează faptul că documentul nu a suferit alte modificări.

Este cert faptul că tot mai multe persoane și companii vor adopta semnătura electronică datorită implementării noilor tehnologii digitale și avantajelor pe care acestea le prezintă, mai ales în contextul globalizării. Există trei tipuri de semnătură electronică: semnătura electronică simplă, semnătură electronică avansată și semnătura electronică calificată. Pentru ca actele să aibă o valoare juridică trebuie semnate cu semnătură electronică calificată.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mai multe informații despre semnătura electronică aici.

2. Procedura online de înființare a firmei

Așa cum este firesc digitalizarea acestei proceduri a condus la scurtarea timpilor, a eforturilor, dar și a resurselor, cu mențiunea că și celelalte proceduri, precum schimbarea sediului, a codului CAEN, înlocuirea unui asociat etc., pot fi parcurse în acest mod.

Semnătura electronică este necesară pentru că actele se depun online, prin încărcarea lor pe platforma Registrul Comerțului. În mediul online singura semnătură care are valoare juridică a unei semnături originale este cea electronică calificată.

La acest moment, 90% dintre firme se înființează online, conform datelor obținute de pe o platformă de profil https://infiintaresrl-nou.ro/. Avantajele procedurii online sunt multiple, respectiv:

· permite înființare firmei fără a fi necesară prezența în țară (valabil pentru persoanele care își desfășoară activitate din alte țări);

· permite înființarea unei firme într-un oraș din România fără ca asociații sau administratorul să trebuiască să fie prezenți acolo;

· reducerea considerabilă a duratei;

· reducerea costurilor etc.

În acest context, există opțiunea să îți faci o semnătură electronică și să te ocupi personal de toată procedura de înființare a firmei sau să apelezi la un avocat care te poate ajuta să parcurgi toți pașii.

Înființarea unei firme se poate face exclusiv online. Pentru a-ți înființa o firmă trebuie să parcurgi următori pași:

· să rezervi denumirea;

· să redactezi actele necesare pentru înființarea firmei;

· să le încarci pe platforma ONRC;

· să achiți taxa pentru înregistrarea firmei (128 lei – înființare SRL; pentru înființarea PFA nu se percepe taxă);

· să complinești eventualele observații într-un termen de 15 zile (dacă se va pune problema);

Potrivit legii, Registrul Comerțului trebuie să soluționeze dosarul în ziua următoare celei în care a fost depus, iar acest lucru se materializează de regulă și în practică, fapt din care se deduce că durata de înființare a unei firme este de câteva zile.

Actele firmei, certificatul de înregistrare, hotărârea de admitere a dosarului, se vor comunica prin e-mail, astfel că nu trebuie ridicate de undeva, nefiind necesar vreun drum pentru obținerea lor. Documentele poartă semnătura electronică calificată a Registrului Comerțului, astfel că sunt acte originale. Cu aceste documente îți poți deschide contul bancar și rezolva orice problemă este necesară în fața oricărei instituții.

3. Rezervarea de denumire la înființarea firmei

Primul pas care trebuie să îl faci este să rezervi numele societății pe care dorești să o înregistrezi. Rezervarea presupune o verificare a disponibilității denumirii, denumire care nu poate fi identică sau asemănătoare cu una care există deja.

Dacă optezi pentru înființarea unei SRL (societate cu răspundere limitată) denumirea poate fi personalizată, în sensul că se poate alcătui dintr-o combinație de cuvinte. La PFA (persoană fizică autorizată) denumirea se alcătuiește din nume și prenume.

Obținerea certificatului care atestă efectuarea rezervării se poate face tot online, pe platforma ONRC.

4. Redactarea actelor necesare pentru înființarea firmei

Pachetul de acte de care vei avea nevoie poate să difere în funcție de tipul de firmă pentru care optezi. Cele mai des înființare firme pe teritoriul României sunt SRL și PFA, motiv pentru care indicăm mai jos actele necesare pentru înregistrarea lor.

Dacă optezi pentru înființarea unei SRL trebuie redactezi următoarele acte:

· cerere de înregistrare;

· actul constitutiv;

· declarația pe proprie răspundere pentru îndeplinirea condițiilor de desfășurare a activităților;

· anexa 2 – vectorul fiscal;

· contract de comodat sau contract de închiriere, după caz;

Dacă vei opta pentru deschiderea unei PFA va trebui să redactezi următoarele acte:

· cerere de înregistrare;

· declarația pe proprie răspundere pentru îndeplinirea condițiilor de desfășurare a activităților;

· declarația pe proprie răspundere pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare ca PFA;

· anexa 2 – vectorul fiscal;

· contract de comodat sau contract de închiriere, după caz

Este necesar ca în dosarul de înființare a firmei, pe lângă aceste documente, să depui cartea de identitate și dovada achitării tarifului. În funcție de anumite particularități se mai pot cere și alte acte, cum este, de exemplu, acordul vecinilor în cazul stabilirii sediul firmei într-un bloc cu mai multe apartamente.

Documentele necesare pentru înregistrarea companiei trebuie să cuprindă mai multe informații, precum:

· datele de identificare ale asociaților / PFA;

· codurile CAEN specifice activității pe care o vei desfășura;

· sediul firmei;

Înființarea unei SRL este mai laborioasă din perspectiva completării actelor, fiind necesare mai multe informații, precum: cotele de participare ale asociațiilor, capitalul social, administratorii, puterile și durata numirii lor etc.

5. Concluzii

Înființarea unei firme de la distanță a devenit regula, raportat la cifrele existente. Astfel, apare ca lipsit de sens, în aceste condiții, ca cineva să meargă la Registrul Comerțului pentru rezolvarea unei astfel de probleme.

Singurul inconvenient, pentru cine nu are, este semnătura electronică. Aspectul pozitiv este că o astfel de semnătură se poate procura ușor, iar cine nu dorește poate apela la o companie specializată în înființări de firme și putem aminti https://vreaufirmamea.ro/.

Prețul de înființare a unei firme variază între 500 și 700 lei în funcție de particularități.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.