Salarii medici rezidenți în România. Cât câștigă medicii la început de drum

medic
Pixabay

Un medic rezident este un medic absolvent de facultate care a ales să continue formarea sa medicală printr-un program de rezidențiat.

Deși salariile medicilor au crescut în România, tot mai multe cadre medicale sau absolvenți de Medicină aleg să profeseze în străinătate.

Conform ultimelor date Eurostat, citate de Știrile PRO TV, România are puțin peste 350 de medici la 100.000 de locuitori. La nivel național, chiar dacă salariile au crescut considerabil, medicii continuă să plece peste hotare. Vor să lucreze în spitale curate și dotate cu aparatură necesară. Dacă în urmă cu 10-15 ani specialiștii plecau din România din cauza salariilor mici, acum aleg să meargă peste hotare din cauza condițiilor din spitalele noastre.

Cei care aleg însă să profeseze în România se bucură de salarii destul de mari. Trebuie menționat însă că veniturile cadrelor sanitare din țara noastră diferă în funcție de specializare.

Cele mai căutate posturi de medici

În ceea ce privește examenul de rezidențiat din 2022, 10.330 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul. Aproape 6.000 pentru domeniul medicina generală. Aceștia s-au luptat pentru 4.505 locuri scoase la concurs.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Anul trecut, cele mai multe locuri scoase la concurs au fost la medicina de familie, anestezie și terapie intensivă, medicină internă, medicina de urgență și chirurgie generală.

Cea mai mare bătălie s-a dat, însă, la medicina dentară, unde au fost aproape patru studenți pe un singur loc. La farmacie, aproape cinci candidați s-au luptat pentru un loc la rezidențiat.

Ce este un medic rezident

Un medic rezident este un medic absolvent de facultate care a ales să se specializeze într-o anumită arie medicală și care urmează un program de rezidențiat pentru a-și dezvolta abilitățile practice și cunoștințele în respectiva specialitate.

Rezidențiatul este o perioadă de pregătire clinică suplimentară și specializată care are loc după absolvirea facultății de medicină.

Scopul principal al unui program de rezidențiat este să ofere medicilor absolvenți posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile practice și cunoștințele medicale într-un mediu clinic real sub supravegherea medicilor cu experiență în diverse specialități.

Perioada de rezidențiat variază și, de obicei, durează câțiva ani și implică rotiri prin diverse departamente sau secții ale spitalului sau clinicii, oferind rezidenților oportunitatea de a acumula experiență în diferite arii medicale.

De asemenea, rezidenții pot participa la proceduri medicale, consultații și alte activități legate de specialitatea lor sub supravegherea medicilor cu experiență.

Pe măsură ce rezidenții progresează prin programul lor de rezidențiat, aceștia pot avea ocazia să își aleagă o sub-specialitate în domeniul lor de interes. După finalizarea cu succes a programului de rezidențiat, medicii rezidenți devin medici specialiști în specialitatea aleasă, având calificări și experiență semnificativă în domeniu.

În perioada de rezidențiat, medicul rezident desfășoară o serie de activități cu scopul de a-și dezvolta competențele practice, cunoștințele medicale și abilitățile specifice specialității alese. Aceste activități pot varia în funcție de specialitate și de unitatea medicală.

Medicul rezident petrece o mare parte din timp în cadrul unității medicale (spital, clinică etc.), participând la activități clinice. Acest lucru poate include evaluarea și tratarea pacienților sub supravegherea unui medic specialist sau mentor. Rezidenții pot efectua consulturi medicale, analize de diagnostic și diverse proceduri medicale.

În timpul rezidențiatului, medicul rezident poate efectua rotații prin diverse departamente sau secții ale spitalului sau clinicii. Asta îi permite să se familiarizeze cu diverse situații critice și să dobândească experiență într-o gamă largă de cazuri medicale.

În specialitățile chirurgicale sau intervenționale, medicii rezidenți pot asista și participa la operații și proceduri medicale sub supravegherea chirurgilor sau specialiștilor. Acest lucru le oferă oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile chirurgicale sau intervenționale.

În această perioadă, care durează câțiva ani, rezidenții petrec mult timp învățând și studiind literatura medicală relevantă. Aceștia trebuie să rămână la curent cu noile descoperiri, tratamente și tehnologii din domeniul lor.

Tot în perioada rezidențiatului, medicul rezident învață să lucreze eficient într-o echipă medicală, comunicând cu asistentele medicale, tehnicienii de laborator și alți membri ai echipei din care face parte.

Mai mult, medicul rezident poate fi implicat în gestionarea pacienților cu afecțiuni critice sau în situații de urgență, sub supravegherea medicilor specialiști.

Este important să subliniem că rolurile și responsabilitățile medicului rezident pot varia semnificativ în funcție de specialitatea aleasă, nivelul de experiență și instituția în care își desfășoară programul.

Ce salariu are un medic rezident în România

Salariile medicilor din unitățile clinice variază în funcție de orașul și unitatea medicală în care activează, dar și de specializarea aleasă. Potrivit lege5.ro, cele mai mari venituri sunt în zona de anatomie patologică şi medicină legală.

În România, salariul unui medic rezident poate varia în funcție de mai mulți factori, precum specializarea medicală, nivelul de experiență, spitalul sau instituția unde lucrează.

Este important de menționat că salariile medicilor rezidenți pot varia și se pot schimba în funcție de legislația actuală, acordurile între sindicatele medicale și autorități, precum și alți factori economici. Pentru cele mai precise și actualizate informații despre salariile medicilor rezidenți în România, trebuie consulate surse oficiale, precum Ministerul Sănătății sau organizațiile medicale relevante.

Conform legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, salariile brute de bază ale medicilor rezidenți în România, în 2022, sunt următoarele:

·       Medic rezident anul VI-VII: 7.900 de lei

·       Medic rezident anul IV-V: 7.300 de lei

·       Medic rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I: 5.700 de lei

Anatomie patologică și medicină legală: 

·       Medic rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I: 5.700 de lei

Servicii de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală:

·       Medic rezident anul IV – V – 7.300 de lei

·       Medic rezident anul III – 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II – 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I – 5.700 de lei

Medicină dentară:

·       Medic dentist rezident anul IV-V: 7.300 de lei

·       Medic dentist rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic dentist rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic dentist rezident anul I: 5.700 de lei

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Brașovul, luat cu asalt de turiști în a doua zi de vară. „Cât de plin este peste tot, cât de bine o duc românii noştri”
Brașovul, luat cu asalt de turiști în a doua zi de vară. „Cât de plin este peste tot, cât de bine o duc românii noştri”

Și la munte a fost o veritabilă zi de vacanță. S-a văzut asta mai ales în centrul Brașovului, plin de turiști care au umplut terasele din Piața Sfatului. Cei care au vrut să evite aglomerația au ales să se plimbe pe aleile răcoroase din parcuri sau păduri

Tinerii din România sunt puternic afectați de știrile false de pe net și rețelele sociale. Doar 15% verifică informațiile
Tinerii din România sunt puternic afectați de știrile false de pe net și rețelele sociale. Doar 15% verifică informațiile

Doar 15% dintre tinerii din România verifică informaţiile pe care le găsesc pe internet, potrivit Eurostat. Și mai bine de de 40% recunosc că au distribuit, cel puțin o dată, o ştire falsă pe rețelele de socializare.

Proiect de ordin: ghiozdane mai ușoare pentru copii. Nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală
Proiect de ordin: ghiozdane mai ușoare pentru copii. Nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală

Ghiozdane mai ușoare pentru elevi. Asta își dorește Ministerul Sănătății, care a venit și cu propuneri. Greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depășească 10% din cea a copilului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.