Guvernul a decis să își angajeze răspunderea în Parlament pentru Legea bugetului

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a adoptat bugetul pe anul viitor, pentru care a decis să-și angajeze răspunderea, cu două zile înainte de Crăciun. 

Asta înseamnă că parlamentarii nu mai dezbat proiectul, doar pot să propună modificări, iar Guvernul va decide dacă le acceptă sau nu.

Ministrul Finanțelor a anunțat că bugetul, deși la limită, acoperă creșterile de salarii și pensii, dar vine și cu reduceri de cheltuieli. De pildă, pensionarii care lucrează la stat trebuie să decidă dacă rămân cu pensia ori cu leafă, iar unele indemnizații și sporuri sunt plafonate.

Ministrul Finanțelor a dat asigurări miercuri că în bugetul pe 2020 sunt prinși banii pentru creșterea pensiilor și a salariilor.

Așadar, de la 1 ianuarie bugetarii vor primi lefuri mai mari cu 25%, așa cum e în legea salarizării, iar de la 1 septembrie - pensiile se vor mări cu 40%. Și profesorii ar trebui să stea liniștiți, spune ministrul, pentru că și în cazul lor sunt asigurați banii pentru creșterea salariilor.

Citește și
Ludovic Orban la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru votul de investire a guvernului
Orban vrea ca bugetul pe 2020 să fie votat până la Revelion. Reacţia PSD
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Și pentru că bugetul este construit la limită, Guvernul a decis și tăierea unor cheltuieli. De exemplu, angajații care lucrează în condiții periculoase vor avea același spor, fix, de 25% din salariul minim pe economie, adică 557 de lei, și NU va mai fi raportat la leafă angajatului.

O altă măsură se referă la pensionarii care lucrează în paralel la stat - ei nu vor mai putea face asta de la 1 ianuarie, vor trebui să decidă, în 15 zile, dacă rămân cu pensia sau cu salariul. Acum sunt 13.500 de pensionari care lucrează în același timp la stat iar o treime din ei au slujbe în școli și grădinițe.

Pe de altă parte, guvernul aduce vești bune pentru șoferi - punctul de amendă rămâne 145 de lei, la valoarea din 2017. Înghețate la valoarea de acum, adică două salarii minime, vor fi și indemnizația de hrană primită de bugetari, dar și indemnizațiile primite de demnitari, de la președintele statului până la parlamentari.

Guvernul a decis să desființeze programul pentru finanțarea grădinițelor cu profil sportiv și să reducă banii alocați programelor Prima Casă și Rabla.

Mediul de afaceri a primit însă o veste bună - toate taxele introduse prin controversată ordonanță 114 vor fi scoase de la anul și va fi eliminată posibilitatea de a alege să contribui doar la pilonul 1 de pensii, așadar angajații vor cotiza bani atât la pilonul de stat și cât și la cel administrat privat.

"Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte - legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi legea de corectare a Ordonanţei de Urgenţă 114, care a provocat efecte devastatoare în economia românească. Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru atingerea obiectivului fundamental pe care îl avem, şi anume acela de a reuşi până în data de 31 decembrie să oferim României şi românilor un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realităţile economice şi să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme, fiecărei autorităţi locale, să ştie la ce să se aştepte pentru anul 2020 din partea legii bugetului de stat. De asemenea, este foarte importată adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru ca fiecare părinte şi bunic să ştie clar la ce se poate aştepta din partea bugetului şi din partea Guvernului pe anul în curs", a precizat Orban, la începutul şedinţei Executivului.

El a adăugat că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să poată fi finalizat bugetul în termenul pe care Guvernul l-a stabilit.

"Angajarea răspunderii va permite fiecărui parlamentar şi fiecărui grup parlamentar să prezinte amendamente la proiectul de lege al bugetului, va trebui să analizăm cu mare atenţie fiecare amendament şi orice amendament care poate genera efecte favorabile pentru un domeniu de activitate sau pentru economia în ansamblu de acum vă anunţ că am deschiderea de a ţine cont şi de a amenda proiectele de lege în funcţie de amendamentele bine intenţionate, care într-adevăr să poată să genereze efecte benefice", a menţionat Orban, potrivit Agerpres.

Orban a mai spus că Guvernul PNL este hotărât să îşi angajeze răspunderea pentru "corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări".

"Ordonanţa de urgenţă 114 se află la ora actuală în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Fiind o ordonanţă care a vizat aproape toate domeniile de activitate, ea trebuie să treacă prin fiecare comisie de specialitate din Cameră, iar posibilitatea efectivă a corectării prevederilor ei şi a reparării efectelor negative prin dezbaterea la nivelul Camerei Deputaţilor este egală aproape cu zero. Dacă noi, Guvernul, nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanţă, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult, există riscul să se adauge şi alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele", a afirmat premierul.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2020 şi proiectul Legii bugetului asigurărilor de stat pentru 2020 se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Proiectul de buget pe anul 2020 este construit pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2020 şi proiecţia acesteia pe anii 2021-2023 publicat marţi dimineaţa pe site-ul MFP.

Proiectul de lege de abrogare şi modificare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 114 a fost dezbătut în primă lectură în şedinţa de Executiv de vinerea trecută, context în care miniştrii au venit cu o serie de propuneri la actul normativ.

Astfel, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că în cadrul şedinţei de Guvern a propus, printre altele, menţinerea sporurilor şi indemnizaţiilor la nivelul anului 2019 în proiectul privind modificarea OUG 114.

Totodată, ministrul Economiei a venit cu propunerea ca proiectul de lege de modificare a OUG 114 să conţină prevederi în domeniul energiei precum ridicarea barierelor de preţ la producător "pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020".

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat că exigenţa referitoare la majorarea suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abrogă prin modificările la OUG 114. Tot el a precizat că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desfiinţare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Deputații, raport de respingere al proiectului privind abilitarea Guvernului de a da ordonanțe în vacanță
Deputații, raport de respingere al proiectului privind abilitarea Guvernului de a da ordonanțe în vacanță

Comisiile juridică şi de buget ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raport de respingere în cazul proiectului de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.

Orban vrea ca bugetul pe 2020 să fie votat până la Revelion. Reacţia PSD
Orban vrea ca bugetul pe 2020 să fie votat până la Revelion. Reacţia PSD

Liberalii au decis că bugetul pe anul viitor ar trebui adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvern cu două zile înainte de Crăciun.

PSD depune moțiune de cenzură dacă Guvernul își asumă răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi
PSD depune moțiune de cenzură dacă Guvernul își asumă răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi

Partidul Social Democrat va depune moţiune de cenzură doar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale, respectiv alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.