Anunțul ministrului Teodorovici despre OUG114: "Asta e procedura legală corectă"

Eugen Teodorovici
Agerpres

Miniștrii de Finanțe, al Energiei și Comunicațiilor au anunțat în ce constau modificările OUG 114 în domeniile pe care le conduc. 

Declarațiile ministrului Teodorovici:

"Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică zilnic pe site-ul BNR. Indicatorul va fi calculat la finalul fiecărei trimestru", a confirmat şi ministrul Teodorovici după anunţul făcut de premierul României în şedinţa de guvern.

Ministrul Finanţelor a precizat că modificările Ordonanţei 114 au acceptul Băncii Naţionale a României, iar Banca Centrală Europeană a fost informată cu privire la acest subiect.

"Dorința noastră de reducere a costurilor pentru români, se aplică contractului în derulare atunci când se face o cerere de refinanțare. Aceasta este procedura legală corectă. A fost informată și Banca Centrală Europeană, dar având în vedere că nu dorim să taxăm băncile, s-a decis în Guvern să modificăm aceasta OUG 114."

Citește și
Viorica Dancila
Dăncilă anunță modificarea OUG 114: "Obiectivul este să scădem costul creditelor românilor"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Declarațiile ministrului Energiei, Anton Anton:

Guvernul a decis în şedinţa de vineri modificarea OUG 114/2018, astfel încât preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul şedinţei Executivului.

"Aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh - n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic", a spus Anton.

OUG 114/2018 prevedea plafonarea preţului gazelor la 68 de lei pe MWh atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.

Declarațiile ministrului Petrescu:

Prevederile care sancţionează operatorii de telefonie mobilă pentru lipsa unor avize sau autorizaţii în construcţii ce ţin de reţea şi infrastructură vor fi suspendate până la 1 septembrie 2019 şi, concomitent cu această suspendare, se gândeşte un pachet simplificat de avize şi autorizaţii, a declarat vineri, la Palatul Victoria, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

"Există o singură schimbare la 114 din decembrie 2018 (OUG 114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare nr.) şi se referă la suspendarea prevederilor ce sancţionează operatorii de telefonie mobilă pentru lipsa unor avize sau autorizaţii în construcţii ce ţin de reţeaua şi infrastructura de telecomunicaţii. Suspendarea va fi până în data de 1 septembrie 2019. Cred că 114 a fost o bună ocazie de a aprofunda o serie de probleme pe care industria de telecomunicaţii din România le întâmpină, probleme de natură structurală, de natură sistemică, şi am identificat multe subiecte pe care trebuie să îndreptăm, subiecte ce se regăseau ca problematică în acest domeniu poate de 10-12 ani", a spus Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a precizat că, în acest context, concomitent cu suspendarea, se are în vedere un pachet simplificat de avize şi autorizaţii şi identificarea unui cadru normativ pentru ca operatorii de telefonie mobilă să le obţină mult mai uşor.

"Concomitent cu această suspendare, gândim împreună cu industria şi un pachet simplificat de avize şi autorizaţii pe zona telecomunicaţiilor şi identificarea unui cadru normativ astfel încât operatorii de telefonie mobilă să poată obţine mult mai uşor, mai facil, aceste autorizaţii, astfel încât să nu mai fie cazuri în care exista reţele de infrastructură de telecomunicaţii fără avize sau fără autorizaţii. Dialogul continuă cu industria şi sunt convins că vom găsi un echilibru şi o armonie în ceea ce priveşte toate prevederile din 114 şi, în mare, tot ce înseamnă legislaţia ce ţine de domeniul telecomunicaţii", a mai spus Petrescu.

Potrivit Ordonanţei 114, în sectorul telecom, companiile vor plăti o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, faţă de 0,4% anterior.

Vineri dimineață a avut loc și o ședință de Guvern în care premierul Dăncilă a anunțat modificarea OUG 114. Astfel, "ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite", a anunțat șefa Executivului. s

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum justifică CNAIR banii pentru
Cum justifică CNAIR banii pentru "imagine pozitivă"

Cum justifica CNAIR banii pentru "imagine pozitivă": Trebuie să plăteşti ca să se spună adevărul despre tine

Dăncilă anunță modificarea OUG 114:
Dăncilă anunță modificarea OUG 114: "Obiectivul este să scădem costul creditelor românilor"

Guvernul va modifica în ședința de vineri OUG 114. Anunțul a fost făcut de premierul Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.