Viața în Italia după ce toată țara a intrat în carantină. Mărturiile unor români din Peninsulă

Romani
Pro TV

Italia este de marți în carantină. Nimeni nu mai intră şi nu mai iese decât dacă are motive întemeiate, pe care trebuie să le dovedească în faţa autorităţilor.

Măsura drastică a fost anunţată luni seară de premierul Giuseppe Conte, după ce țara a înregistrat cea mai mare creştere a deceselor de la izbucnirea crizei în Peninsulă într-o singură zi.

Bilanţul a ajuns la 463 de morţi şi peste 9.100 de pacienţi testaţi pozitiv. Italia are astfel cel mai mare număr de cazuri după China.

Un medic italian din Bergamo a descris într-o lungă postare pe Facebook ca spitalul unde lucreza a fost copleşit de un "tsunami" de pacienţi. "Un război a explodat şi bătăliile sunt neîntrerupte zi şi noapte" - spune doctorul Daniele Macchini.

Medicii italieni au înregistrat, însă, şi o mică victorie, după ce pacientul zero a fost scos de la terapie intensivă, întrucât starea sa s-a îmbunătăţit considerabil, pentru prima oară după ce a fost testat pozitiv pe 21 februarie.

Citește și
Marcel Vela
Ministrul Vela a anunțat că suspendă trenurile spre Italia. Acum câţi a circulat ultimul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Totuși, în nordul Italiei situaţia este gravă. Şeful spitalului de boli infecţioase din Milano a precizat că numărul total al infecţiilor înregistrate satpamâna trecută, în Lombardia, este similiar cu cel raportat în Wuhan, în ianuarie.

Femeie: "Vreau să vă spun tuturor: Stați acasă! Stați acasă, renunțați la orice activitate! Dacă statul nu are grijă de noi, să avem noi grijă!"

Mesajul dramatic al unei italience care și-a pierdut tatăl din cauza coronavirusului - şi nici măcar nu l-a mai putut vedea, pentru ultima oară, pentru că şi ea este în carantină - este distribuit de mii de ori pe reţelele sociale.

Femeie: Se întâmplă ca la 2:00 noaptea să te sune mama ta și să îți spună: "Vino repede, că tata se simte rău!". Se întâmplă că ambulanța ajunge, stă la telefon pentru a afla unde să-l ducă pe tatăl tău. Pe care tu nu-l mai poți saluta, nu-l mai poți auzi, nu-l mai poți îmbrăca, nu-i mai poți fi aproape.

Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit astăzi în prima zi de carantină naţională.

Giuseppe Conte, premierul italian: "Un decret pe care îl pot rezuma astfel: "Stau acasă". Nu va mai exista o zonă roşie. Nu va mai fi zona 1 sau zona 2 în Peninsulă. Toată Italia va deveni o zonă protejată."

Pe un ton sobru, premierul italian a venit cu o veste pe care mulţi sperau să nu o audă - măsurile valabile până acum doar pentru nord, se extind în toată Peninsula. Asta înseamnă că trebuie evitate toate deplasările pe teritoriul țării, cu excepţia călătoriilor în interes de serviciu sau pentru urgenţe în familie. Dar oamenii vor fi obligaţi să prezinte o dovadă în acest sens.

Giuseppe Conte, premierul italian: "Nu mai este timp de pierdut. Datele ne arată că avem o creştere importantă a cazurilor de contaminare, a persoanelor spitalizate la terapie intensivă şi, din păcate, a persoanelor decedate."

Ce înseamnă? Toate deplasările vor fi restricţionate, cu excepţia celor care au o justificare întemeiată. Şi trebuie prezentată o dovadă în acest sens.

Magazinele trebuie să se asigure că între clienţi este menţinută o distanţă de cel puţin un metru.
La fel, este cerută această distanţă de siguranţă între clienţii localurilor şi restaurantelor, care se închid obligatoriu la şase seara.

Noile măsuri au fost luate după ce numărul persoanelor infectate a trecut de 9.000, iar cel al morţilor de 460. 97 de decese s-au înregistrat doar în 24 de ore.

La scurt timp după anunţul făcut de premierul italian, au apărut primele efecte. Aproape de miezul nopţii, sute de oameni au luat cu asalt supermarket-urile din Peninsulă pentru a-şi face provizii.

Înainte ca Italia să intre în carantină, luni au apărut controale sporite în gări şi aeroporturi pentru că staţiile feroviare au fost aglomerate de oameni disperaţi care voiau să plece din nordul Peninsulei spre sud.

În Milano, străzile sunt tot mai pustii, iar în zona obiectivelor turistice nu mai sunt mulţi oameni. Românii captivi şi ei alături de italieni trebuie să se adapteze regulilor.

Mihaela Viola, româncă din Milano: "E linişte, pe trotuar e gol, restaurantele sunt închise. E o stare pe care nu poţi să ţi-o imaginezi... te simţi sechestrat, închis în casă."

Aceeaşi situaţie este şi în Veneţia. Muzeele şi restaurantele sunt închise, gondolele stau nefolosite, iar magazinele - inclusiv farmaciile - au grilajele trase.

Daniel Oprican, român stabilit lângă Veneția: "Ar fi bine să nu te deplasezi decât dacă este necesar să faci cumpărături sau lucruri esenţiale pentru traiul de zi cu zi. Provincia este blocată, atâta Padova, Veneţia şi Treviso. Lumea este intrată în panică. Primarul a închis un bar pentru că la 8 era plin de lume, nu trebuia să funcţioneze. L-a închis pe loc. În 5 minute a închis acel bar."

Evenimentele culturale şi sportive au fost, de asemenea, suspendate. Chiar şi înmormântările şi cununiile religioase au fost anulate.

Localurile se închid la ora 18, iar între clienţi trebuie să existe o distanţă de cel puţin un metru. Aceeaşi distanţă trebuie păstrată şi în trenuri.

Ramona Voiculescu, jurnalist român stabilit în Italia: "În gări şi în interiorul trenurilor exista distribuitoare cu dezinfectant iar biletele sunt vândute ţinând cont că locurile să fie alternante pentru a se putea păstra distanţa de cel puţin un metru între persoane."

Premierul italian a spus că - în următoarele zile - se va decide dacă va fi prelungită perioadă de închidere a şcolilor - stabilită iniţial pentru 3 aprilie.

Stefana Arhire, româncă din Bologna: "S-au închis facultăţile, profesorii trimit online cursurile şi atunci ies doar să-mi fac cumpărăturile."

Institutul Superior de Sănătate din Italia - care a analizat cazurile a 155 de persoane decedate în Peninsulă - a transmis că vârsta medie a pacienţilor italieni răpuşi de COVID-19 este de 81 de ani. Cei mai mulţi aveau boli preexistente.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Toată Italia intră în carantină din cauza coronavirusului. Sunt 463 de morţi şi peste 9.000 de bolnavi
Toată Italia intră în carantină din cauza coronavirusului. Sunt 463 de morţi şi peste 9.000 de bolnavi

Cu un număr uriaş de morți şi bolnavi, întreaga Italie intră în carantină. Anunţul a fost făcut luni seară de şeful Guvernului. 

Ministrul Vela a anunțat că suspendă trenurile spre Italia. Acum câţi a circulat ultimul
Ministrul Vela a anunțat că suspendă trenurile spre Italia. Acum câţi a circulat ultimul

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat în cursul zilei de luni că se va suspenda un tren care nu mai circulă de mai bine de 10 ani, în contextul amenințării epidemiei cu coronavirus.

O vedetă YouTube a aflat din presă că are coronavirus. Mesajul primit de la soție
O vedetă YouTube a aflat din presă că are coronavirus. Mesajul primit de la soție

După Italia, Franța este cea mai afectată țară europeană, cu peste 1.200 de cazuri de infectare și mai mult de 20 de decese.

Restricții fără precedent. Toate zborurile din și către Italia, suspendate
Restricții fără precedent. Toate zborurile din și către Italia, suspendate

Pentru prima dată, în ultimele 3 decenii, autorităţile române au luat decizia să suspede total legăturile aeriene cu o altă ţară, din cauza unei epidemii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.