SUA anunță că iau în serios amenințarea nucleară a lui Putin: „Am monitorizat cât de bine am putut capacitățile sale”

sua rusia, atac nuclear
Getty

SUA au transmis, joi, că iau "în serios" amenințările lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare pentru a apăra zone din Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

John Kirby a declarat, pentru BBC, că SUA nu își schimbă "postura de descurajare strategică", dar că Vladimir Putin a vorbit iresponsabil.

Miercuri, liderul Rusiei a avertizat că țara sa va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a-și proteja teritoriul.

Aceasta a avut loc în timp ce patru regiuni ucrainene parțial ocupate de forțele rusești sunt pe cale să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia.

Ucraina și aliații săi cataloghează aceste voturi anticipate drept un exercițiu simulat, conceput pentru a conferi o legitimitate falsă unei anexări ilegale.

Citește și
nuclear, rusia, nato
Scurt istoric al amenințărilor nucleare din partea Rusiei. Când și de ce joacă această carte
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Este un precedent periculos pentru Putin să folosească acest tip de retorică în contextul unui război pe care în mod clar îl pierde în interiorul Ucrainei", a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

SUA: „Anexarea, nimic mai mult decât o manevră a lui Putin”

"Trebuie să luăm în serios aceste amenințări nucleare și o facem... Am monitorizat, cât de bine am putut, capacitățile sale nucleare, pot să vă spun că nu vedem niciun indiciu că ar trebui să ne schimbăm postura de descurajare strategică în acest moment", a dăugat el.

Kirby a respins planurile Rusiei de a anexa alte părți ale Ucrainei ca fiind "nimic mai mult decât o manevră a lui Vladimir Putin pentru a încerca să obțină... prin politică și chestiuni electorale, ceea ce nu poate obține din punct de vedere militar".

"Dar nu va funcționa", a spus el. "Nimeni nu o va recunoaște. Iar ceea ce trebuie să se întâmple este că domnul Putin trebuie să părăsească Ucraina. El trebuie să oprească acest război".

Acțiunile Rusiei în Ucraina au fost condamnat cu fermitate joi, în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU la New York.

"Săptămâna aceasta, președintele Putin a declarat că Rusia nu va ezita să folosească ‘toate sistemele de armament disponibile’ ca răspuns la o amenințare la adresa integrității sale teritoriale - o amenințare cu atât mai amenințătoare cu cât Rusia intenționează să anexeze mari porțiuni din Ucraina în zilele următoare...", a declarat secretarul de stat american, Anthony Blinken.

"Acest lucru vine din partea unei țări care în luna ianuarie a acestui an s-a alăturat celorlalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate în semnarea unei declarații în care se afirmă că 'războiul nuclear nu poate fi câștigat niciodată și nu trebuie să fie purtat niciodată'", a mai transmis Blinken.

Fostul lider rus Dmitri Medvedev a declarat, joi, că printre mijloacele prin care Rusia se va apăra se numără "armele nucleare strategice".

Kremlinul acuză Kievul de crime în estul Ucrainei

Însă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat unii membri ai Consiliului de Securitate că încearcă să impună o narațiune falsă asupra operațiunilor Moscovei în Ucraina și a reafirmat acuzațiile potrivit cărora etnicii ruși au fost persecutați de forțele guvernamentale ucrainene.

"Există o încercare astăzi de a ne impune o narațiune complet diferită pentru a arăta agresiunea rusă ca fiind originea întregii tragedii", a declarat Lavrov.

"Acest lucru ignoră faptul că, timp de peste opt ani, armata ucraineană și luptătorii din formațiunile naționaliste au ucis și continuă să ucidă cu impunitate locuitorii din regiunea Donbas, din estul Ucrainei, pur și simplu pentru că au refuzat să recunoască rezultatele loviturii de stat de la Kiev. Aceștia au decis să își susțină drepturile garantate de Constituția ucraineană, inclusiv dreptul de a folosi liber limba rusă, limba lor maternă", a continuat Lavrov.

În discursul său de miercuri, președintele Putin a anunțat, de asemenea, chemarea rezerviștilor, într-o mișcare despre care analiștii spun că este un semn că forțele rusești din Ucraina se luptă să mențină fâșia de teritoriu pe care o ocupă în est și sud.

La scurt timp după, s-au format cozi uriașe de-a lungul granițelor Rusiei, în timp ce bărbații încearcă să părăsească țara pentru a evita încorporarea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Rușii mobilizați au fost luați din paturi, noaptea, urcați în mașini și duși la antrenamente:
Rușii mobilizați au fost luați din paturi, noaptea, urcați în mașini și duși la antrenamente: "Am plecat în prima linie"

În seara zilei de 21 septembrie au început să fie emise citațiile pentru bărbații din Buriația supuși serviciului militar, după ce Vladimir Putin a anunțat începerea "mobilizării parțiale".

Scurt istoric al amenințărilor nucleare din partea Rusiei. Când și de ce joacă această carte
Scurt istoric al amenințărilor nucleare din partea Rusiei. Când și de ce joacă această carte

Încă din 2008 încoace, președintele rus Vladimir Putin obișnuiește să lanseze amenințări nucleare de fiecare dată când lucrurile încep să arate rău pentru Kremlin.  

Șantajul nuclear al Moscovei: ce arme nucleare are Rusia și ce daune ar putea provoca
Șantajul nuclear al Moscovei: ce arme nucleare are Rusia și ce daune ar putea provoca

Miercuri, Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a militarilor în rezervă pentru a putea fi trimiși în Ucraina - o mișcare care ar putea aduna aproximativ 300.000 de militari.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.