Ministrul israelian al Apărării: „Gaza nu va mai fi ce a fost. Vom elimina totul”. Localnic din Gaza: „Cu ce am greșit?”

×
Codul embed a fost copiat

Salvele de rachete Hamas cad și acum peste Israel. A fost lovit și un spital din Așkelon, în sudul țării. Rachete lansate spre aeroportul Ben Gurion au fost interceptate.

Președintele american Joe Biden a descris atacul Hamas drept un „act absolut malefic" și a confirmat că 14 americani au fost uciși, în timp ce alții sunt ostatici în Fâșia Gaza. Sunt și 17 britanici morți, ori dați dispăruți. De asemenea, mai mulți copii francezi s-ar număra printre captivi. Se estimează că, în total, teroriștii au răpit între 100 și 150 de oameni.

Armata israeliană a securizat bariera din jurul Fâșiei Gaza. Și a trimis mari unități de infanterie și blindate, plus 300.000 de rezerviști aproape de frontiera cu Gaza. Sunt gata să execute misiunea pe care le-a dat-o guvernul israelian - să se asigure că Hamas, la sfârșitul acestui război nu va mai avea capacități militare care ar putea să amenințe ori să ucidă civili israelieni.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Gaza nu va mai fi ce a fost. Vom elimina totul. Dacă nu va dura o zi, va dura o săptămână, va dura săptămâni sau chiar luni, vom ajunge în toate locurile. Nu se poate ca frații noștri, copiii noștri, părinții noștri să fie uciși și noi să nu reacționăm, pentru că suntem un stat. Hamas a vrut o schimbare în Gaza, dar situația se va schimba la 180 de grade față de ce au crezut ei. Vor regreta amarnic”.

Până la ofensiva terestră care pare iminentă, aviația israeliană bombardează fără încetare în Gaza.

Citește și
ostatici Gaza
Ostatici în ascunzătorile grupării teroriste Hamas din Gaza. Cine sunt oamenii care au fost răpiți din Israel
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În Fâșia Gaza, bombele au căzut în apropierea unui hotel, dar și peste Universitatea Islamică din orașul Gaza, considerată a fi "un centru operațional, politic și militar al Hamas".

Un cartier din Fâșia Gaza a fost distrus aproape în întregime.

Localnic din Gaza: „M-am căsătorit anul acesta. Cu ce am greșit? Ați distrus un cartier întreg”.

Mulți s-au mutat spre partea de sud a orașului, sperând că acolo sunt în siguranță. Spitale și școli s-au transformat în tabere de refugiați. Iar ONU vorbește despre 200.000 de refugiați în interiorul acestui teritoriu palestinian - cam 10 la sută din întreaga populație a Fâșiei Gaza.

În timp ce asediul israelian continuă, singura uzină electrică din Gaza nu mai funcționaeaza. Lipsesc și alimentele, medicametele și apa potabilă.

Pe de altă parte, rachetele Hamas au căzut iarăși la Așkelon în repetate rânduri. Un bloc și un spital au fost lovite.

Chiar și ministrul britanic de externe a fost nevoit să fugă în adăpost, în cursul unei vizite în sudul Israelului. De marți seară, după ce a expirat un ultimatum dat de militanții din Gaza, zeci de rachete au fost trase simultan spre Așkelon.

Clarissa Ward, corespondent CNN: „Au pornit sirenele. Am auzit o mulțime de explozii, rachete care par să treacă pe deasupra noastră acum. Puteți vedea chiar cum se aprinde cerul din cauza exploziilor. Cred că am auzit și niște intercepții reușite de sistemul Iron Dome, dar ritmul este unul infernal. În ultimele 3 ore, totul a fost... foarte rar să avem o pauză de 10 minute”.

La celălalt capăt al țării, în nord, Israelul a bombardat cu artileria pe teritoriul libanez ca răspuns la un atac cu rachete revendicat de Hezbollah.

Secretarul american Anthony Blinken vine în Israel, iar premierul Benjamin Netanyahu i-a mulțumit președintelui Biden într-o convorbire telefonoică pentru ajutorul oferit de America.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Am fost loviți sâmbătă de un atac a cărui brutalitate, pot spune, că n-am mai văzut de la Holocaust. Adică am avut crime în masă, sute de oameni uciși, familii distruse în propriile paturi, în propriile case, femei violate brutal și ucise, peste o sută de oameni răpiți, inclusiv copii. Au luat zeci de copii, i-au legat, i-au ars și i-au executat. Au decapitat soldați. Sunt chiar mai răi decât ISIS și trebuie să-i tratăm ca atare”.

Joe Biden, președintele SUA: „Aceasta a fost un act al răului absolut. Peste 1.000 de civili uciși, nu doar omorâți, ci executați, în Israel”.

De la Washington, președintele american a transmis un mesaj fără echivoc de sprijin pentru Israel, inclusiv ajutor militar și financiar.

Joe Biden, președintele SUA: „Trebuie să fim cât se poate de clari. Suntem alături de Israel, suntem alături de Israel. Pierderile de vieți nevinovate sunt sfâșietoare, ca peste tot în lume. Israelul are dreptul să riposteze. Israelul are datoria să riposteze la aceste atacuri cumplite”.

Ne vom asigura că Israelul nu va rămâne fără muniții pentru Iron Dome - a declarat președintele Biden. Primul avion cargo, transportând arme pentru Israel a sosit în sudul țării.

Dincolo de echipamente militare și muniție pentru apărarea antiaeriană, americanii au trimis în Israel echipe de consilieri pentru a-i ajuta pe israelieni să elibereze ostaticii. Iar într-una din țările NATO din apropierea Israelului, așteaptă o unitate de elită a armatei Statelor Unite, gata să opereze în Gaza pentru eliberarea celor răpiți, mai ales că printre ostaticii deținuți de Hamas în Gaza s-ar afla și 20 de cetateni americani.

Lloyd Austin, secretar al Apărărăii SUA: „Îi avertizăm cu tărie pe alții să nu încerce să influențeze acest conflict. Avem, de altfel, abilitatea de a desfășura cu rapiditate și alte resurse în regiune”.

Pe lângă grupul de luptă al portavionului Gerald Ford, Statele Unite iau în calcul să trimită în regiune și portavionul Dwight Eisenhower. Prezența americanilor le-ar putea oferi israelienilor siguranța necesară ca să declanșeze o operațiune terestră în Gaza.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Iohannis: Acest atac terorist asupra Israeului e evident în sprijinul Rusiei. Vom afla cine a stat în spatele acestui atac
Iohannis: Acest atac terorist asupra Israeului e evident în sprijinul Rusiei. Vom afla cine a stat în spatele acestui atac

Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că atacul terorist din Israel este ”evident în sprijinul Rusiei” și că ”în plan global vor exista anumite schimbări de abordări”, după declanșarea acestui război în Orientul Mijlociu.  

Ostatici în ascunzătorile grupării teroriste Hamas din Gaza. Cine sunt oamenii care au fost răpiți din Israel
Ostatici în ascunzătorile grupării teroriste Hamas din Gaza. Cine sunt oamenii care au fost răpiți din Israel

Până la 150 de persoane au fost luate în captivitate atunci când Hamas a lansat atacul surpriză din 7 octombrie, a anunțat oficial Israelul. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.