Îngrijorare în toată lumea după răsunătorul faliment bancar. Antreprenor român: „A venit ca un șoc”

×
Codul embed a fost copiat

Îngrijorare în toată lume după cel mai răsunător faliment bancar al ultimilor 15 ani din America.

Președintele Joe Biden a ieșit să calmeze piețele financiare și a dat asigurări că deponenții au banii protejați după închiderea și preluarea controlului de către autorități a Băncii Sillicon Valley, favorita companiilor din domeniul tehnologiei.

Falimentul le-a dat mari emoții inclusiv antreprenorilor din România din domeniul IT cu conturi deschise la banca americană. Asta în vreme ce oficialii BNR spun că sistemul nostru bancar nu are nicio legătură cu banca respectivă, intrată în criză în Statele Unite.

Falimentul Băncii Sillicon Valley, cu sediul în California, a luat prin surprindere lumea întreagă. Dintr-un gigant, banca favorită a companiilor din tehnologie a fost pusă pe butuci în nici două zile. Sistemul bancar global a intrat pe roșu la toate bursele.

Alin Dobra este cofondatorul unei companii de IT cu sediul în Palo Alto, Statele Unite, și povestește cum a aflat că banca la care are bani a intrat în colaps.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Alin Dobra, antreprenor în IT, firmă în SUA: ”Am aflat de pe Twitter că banca se închide și a venit ca un șoc. Vineri am reușit să plasăm ordinul, că am avut acces la conturi și am reușit să plasăm ordinul de mutare a banilor, dar nu a fost procesat. Nu suntem în pericol de a pierde banii. Noi avem firmă în State, ca să ai acolo firmă trebuie să ai cont acolo”.

Până când totul se va clarifica, președintele american Joe Biden dă asigurări că depozitele clienților băncii sunt acum în siguranță, iar micile companii vor avea acces la bani să plătească salarii și facturi.

Joe Biden, Președintele SUA: ”Americanii pot fi liniștiți - sistemul nostru bancar este în siguranță. Depozitele dumneavoastră sunt în siguranță„.

"Furtuna perfectă" care a scufundat banca americană s-a petrecut cu o repeziciune nemaivăzută. Deși joia trecută conducerea ei dădea asigurări că banca e stabilă, a doua zi se închidea, după ce acțiunile s-au prăbușit și deponenții au dat fuga să scoată banii. S-a ajuns la 42 de miliarde de dolari cerute într-o singură zi, adică 20% din totalul activelor, și la cel mai mare eșec financiar al ultimilor 15 ani.

Colapsul băncii americane a agitat piețele financiare și îi face pe investitori să se gândească din nou la efectul de contagiune din sistemul bancar care a dus la criza financiară globală din 2008-2009. Oficialii Băncii Naționale de la noi spun că nu ar trebui să avem îngrijorări pentru sistemul nostru bancar.

Suciu: Situația e complet diferită față de 2008

 

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale: ”Situația e complet diferită față de 2008, iar sistemul bancar românesc nu are nicio legătură cu băncile care au intrat în criză în Statele Unite acum, cu atât mai mult cu cât sistemul nostru de supraveghere financiară e mult mai strâns. Pentru a nu avea surprize de genul celor din Statele Unite, unde într-adevăr a fost un faliment surpriză”.

Totuși, falimentul băncii s-ar putea răsfrânge asupra companiilor de succes autohtone care au intrat pe piața americană, spun investitorii de la noi.

Cristian Munteanu, partener în fond de investiții: ”Start-up-urile sunt companii tinere, în domeniul tehnologiei extrem de fragile - gândiți-vă ce înseamnă să-i tai accesul la bani unei companii care are de plătit salarii, servicii practic, aceste firme vor avea dificultăți enorme și cu siguranță unele vor da faliment. Cine lucrează cu Sillicon Valley de obicei e singura bancă la care are banii, impactul fiind cu atât mai grav”.

Andrei Perianu, cofondator platformă financiară: ”Vorbim de banca start-up-urilor de tehnologie sau banca în general a categoriei de tehnologie și de aici problema - pentru că toată zona de tehnologie e sub presiune. Dobânzile mari la nivel planetar afectează anumite părți ale economiei și cea mai afectată e cea a tehnologiei”.

Multe companii, de la nume celebre și până la afaceri noi, foloseau Banca Sillicon Valley pentru a-și depozita banii pe care îi primeau de la fonduri de capital de risc. În contextul creșterii dobânzilor - folosite pentru a combate valul inflaționist de pe tot globul - banca a ajuns în situația de a face rost de lichidități pentru a-și plăti companiile care voiau să-și retragă banii. Problemele au apărut când investițiile făcute de bancă în titlurile de stat și-au pierdut din valoare pe măsură ce dobânzile au crescut.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.