COVID-19 a devenit principala cauză a decesului în rândul populaţiei, în SUA

×
Codul embed a fost copiat

La nivel mondial, bilanţul deceselor provocate de coronavirus a depăşit 170.000, iar cel al infectărilor sare de 2,4 milioane.

În Statele Unite, COVID-19 a devenit principala cauză a decesului în rândul populaţiei, cu 1.800 de oameni pe zi, în medie, depăşind bolile de inimă şi cancerul.

În total, au murit peste 42.000 de americani, iar numărul celor infectaţi se apropie de 800.000.

Dar există semne că vârful pandemiei ar fi fost atins peste Ocean, iar rata contaminării este în scădere.

În aceste condiții, se înmulțesc protestele prin care li se cere guvernatorilor să lase oamenii la muncă.

Citește și
medicament
Americanii încep testarea clinică a unui medicament pentru malarie în tratarea Covid-19
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Mai multe state și-au anunțat intenția de a redeschide treptat economia. Autoritățile din Texas, de pildă, vor să repornească afacerile în faze succesive, începând cu 1 mai. Dar acolo, responsbilii au testat mai puțin de 1% din populația de 29 de milioane de locuitori.

Între timp, tot mai mulți guvernatori cer testări în masă cât mai rapid.

Larry Hogan, guvernator de Maryland: „Fiecare guvernator din America face presiuni şi se zbate să obţină mai multe kituri de testare”.

Proiectul unui nou pachet financiar de ajutor prevede 25 de miliarde de dolari pentru testarea pe scară largă. Dacă pandemia nu este controlată, redresarea economică nu va deveni realitate, a avertizat, din nou, epidemiologul Anthony Fauci.

Dr. Anthony Fauci, expert guvernamental: „Dacă ne repezim să redeschidem totul şi apoi creşte dramatic numărul de infectări, ne întoarcem de unde am plecat. Prin urmare, oricât ar fi de dureros să respectăm calendarul unei reveniri graduale la normalitate, dacă n-o facem, asta se va întoarce ca un bumerang împotriva noastră”.

Demonstrațiile pentru ridicarea măsurilor de izolare continuă. Însă responsabilii din statele lovite nemilos de pandemie spun că, întâi, este nevoie de o testare în masă.

Bill de Blasio, primarul New York-ului: „Nu poţi să testezi cu apă chioară. Se presupune că guvernul federal gestionează resursele din ţara asta. Preşedintele nu s-a folosit pe deplin de Legea privind Producţia pentru Apărare, nu s-a ocupat cu adevărat de rezolvarea crizei”.

Drept răspuns, președintele Donald Trump se încăpățânează să dea vina pe guvernatorii democrați, pe care îi acuză de rea-voință și de ostilitate.

Donald Trump, președintele SUA: „Guvernatorii pur şi simplu nu vor să se folosească de capacităţile create de noi. Avem o capacitate uriaşă. Şi ei ştiu asta, guvernatorii ştiu asta. Numai guvernatorii democraţi se plâng”.

Dar mesajele care vin de la Casă Albă sunt dezaprobate atât de democrați, cât și de republicani.

Guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan: „Să spui că guvernatorii au la dispoziţie o mulţime de teste şi cumva nu-şi fac treaba este absolut fals”.

Guvernatorul statului Virginia, Ralph Northam: „E dezamăgitor că de la Washington se fac asemenea declaraţii. Noi ne luptăm să putem face teste pe scară largă. Dar să spui că avem tot ce ne trebuie este pur şi simplu iresponsabil”.

Cercetătorii de la Harvard insistă într-un nou studiu că Statele Unite trebuie să tripleze numărul de teste efectuate înainte de a redeschide economia fără riscuri majore. Ținta ar trebui să fie de 500.000 de teste zilnic, față de aproximativ 150.000 în prezent.

Din epicentrul crizei sanitare, guvernatorul New Yorkului spune că, în statul său, pandemia încetinește, nu crește. „Putem controla bestia, dar este încă vie. Nu am ucis-o încă, iar bestia se poate ridica din nou”, a avertizat oficialul.

Argumentele specialiștilor sunt întărite de mărturiile celor care au supraviețuit după ce s-au îmbolnăvit și au ajuns în stare gravă în grija medicilor. De exemplu, o femeie de 35 de ani.

Supraviețuitoare: „Prima oară când m-am ridicat din nou în picioare, mă simțeam că și cum aș fi avut o tonă. A fost groaznic. Practic, a trebuit să reînvăț să merg”
Reporter: „A fost vreun moment când ai crezut că nu vei scăpa?”
Supraviețuitoare: „A fost înfricoșător să nu am pe nimeni care să mă țină de mână... Cei care se plâng de carantină n-au pierdut pe nimeni sau nu cunosc pe nimeni care să fi trecut prin asta”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
VIDEO Proteste în Rusia pentru anularea măsurilor de izolare. Ce au mai cerut manifestanții
VIDEO Proteste în Rusia pentru anularea măsurilor de izolare. Ce au mai cerut manifestanții

După protestele din SUA, peste o mie de persoane au ignorat măsurile de izolare și au protestat în Rusia, într-o piață centrală din orașul Vladikavkaz.

Americanii încep testarea clinică a unui medicament pentru malarie în tratarea Covid-19
Americanii încep testarea clinică a unui medicament pentru malarie în tratarea Covid-19

Grupul elveţian Novartis a obţinut acordul Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) în vederea efectuării unui test clinic pentru medicamentul pentru malarie hidroxiclorochină, pentru tratarea bolii COVID-19.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.