Biden spune că „a fost foarte direct cu israelienii în ceea ce privește civilii”. Europenii cer o pauză umanitară

×
Codul embed a fost copiat

„Președintele Biden a dictat guvernului Netanyahu, noi reguli ale jocului însă nu a reușit să-i câștige și pe liderii arabi de partea sa”.  

În aceşti termeni comentează presa internațională vizita-fulger, făcută de liderul american în Israel. După ce miercuri au refuzat să-l primească pe Joe Biden, joi regele iordanian și președintele egiptean s-au întâlnit la Cairo, ca să discute despre criza care riscă să cuprindă întreaga regiune.

Pe de altă parte, europenii cer o pauză umanitară a conflictului dintre Israel și Hamas, dar şi că principalele platforme de socializare, Meta, X și Tik Tok, să ia măsuri pentru a elimina dezinformările și conținutul instigator la ură, greu de stăvilit, în aceste zile.

Departe de a se stinge, ecourile exploziei produse marţi seară în parcarea unui spital din Gaza alimentează un intens război al informaţiilor.

Mahmoud Saber Basal, purtător de cuvânt protecţia civilă Gaza NOU: Am sosit în primele clipe de după explozie, iar locul era plin de trupuri arse și făcute bucăți. Un masacru cum nu am mai văzut niciodată.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Totuşi, potrivit unui responsabil al unui serviciu european de informaţii, citat de France Presse, bilanţul real al victimelor exploziei ar fi de ordinul zecilor, şi nu al sutelor, cum indica cifrele anunţate de Hamas.

Armata israeliană şi-a repetat şi întărit dezminţirea că s-ar fi aflat în spatele deflagraţiei. După declaraţia făcută la cald de preşedintele Biden, la Tel Aviv, responsabilii americani au confirmat că acceptă argumentele israelienilor.

Jonathan Finer, Consilier pe probleme de Securitate la Casa Albă: În baza datelor colectate de serviciile noastre de informaţii, a discuţiilor cu partenerii, a monitorizărilor video din zonă şi a informaţiilor din surse deschise, inclusiv fotografii şi filmulete de acolo, concluzia este că nu Israelul este responsabil pentru explozie. După ce am analizat toate datele, suntem împăcaţi cu această concluzie.

Însă, oricâte dovezi şi argumente ar prezenta, israelienii nu au şanse să-şi convingă şi vecinii.

Ayman Safadi, ministrul iordanian de Externe:Toată lumea aici crede că Israel e responsabil. Armata israeliană neagă asta, dar, să fim sinceri, încercați să găsiți pe cineva care îi va crede (pe israelieni) în această parte a lumii.

Hamas și Social Media

Realitatea este ca Hamas se foloseşte abil de reţelele de socializare ca să-şi răspândească propaganda şi să câştige popularitate.

Pe 7 octombrie, în timp ce masacrau comunităţile israeliene de la graniţa cu Fâşia gaza, teroriştii postau în neştire pe Telegram imagini ca să se laude.

Hamas nu postează doar dezinformări şi interpretări distorsionate, ci şi o cantitate imensă de falsuri şi trucaje.

Evident, asta n-ar fi posibil fără cooperarea platformei Telegram. Cu peste 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, Telegram este condusă, din Dubai, de rusul Pavel Durov.

Caitlin, Specialistă, Centrul pentru Studii Strategice: Telegram s-a autopromovat drept platformă a libertăţii de exprimare, fără strop de cenzură. Nu elimină conţinut, nu-l cataloghează, ceea ce înseamnă că organizaţii teroriste precum Hamas pot posta ce doresc pe Telegram fără să-şi facă griji pentru consecinţe.

Tot pe Telegram îşi răspândesc şi ruşii propaganda virulent anti-ucrainenă.

În acest timp, lipsiţi de alimente, apă, medicamente, civilii palestinieni aşteaptă intrarea unui convoi umanitar dinspre Egipt, aşa cum a promis liderul american.

Joe Biden:Până la 20 de camioane. A fost o negociere foarte dură. Vrem să ducem acolo cât mai multe camioane, vreo 150. Nu vor merge toate în prima tranșă”.

Joe Biden:Am fost foarte direct cu israelienii.Argumentul meu a fost următorul „Dacă puteţi uşura suferinţa civililor, atunci ar trebui s-o faceţi! Punct. Dacă n-o faceţi, pierdeţi credit şi sprijin. Cred că toţi înţeleg asta.”

Înţelegerea va cădea însă dacă ajutoarele umanitare ar fi confiscate ori deturnate de Hamas.

Liderii occidentali îşi continuă eforturile diplomatice în Israel

Pe de altă parte, liderii occidentali îşi continuă eforturile diplomatice în Israel, cu dubla misiune de a-şi exprima solidaritatea şi de a tempera planurile de război ale guvernului de la Ierusalim.

Rishi Sunak, prim-ministru al Marii Britanii: Suntem mândri să fim alături de Israel în cele mai întunecate ore ale istoriei sale, ca prieteni solidari şi ne dorim să câştigaţi (împotriva Hamas).Sprijinim fără rezerve dreptul Israelului de a se apăra în acord cu legislaţia internațională, de a-i elimina pe teroriştii Hamas, de a-şi recupera ostaticii şi de a-şi consolida securitatea pe termen lung. Plângem pierderea oricărei vieţi inocente şi recunoaştem că poporul palestinian este el însuşi o victimă a Hamas.

În altă ordine de idei, israelienii nu exclud posibilitatea ca pe teritoriul lor să se mai afle teroriști infiltraţi pe 7 octombrie.

Daniel Hagari, contramairal: Ţin să subliniez că nu am terminat încă de scanat zona de graniţă. Încă nu este curăţată. Miercuri am prins un terorist epuizat care încerca să se întoarcă în Gaza.

Între timp, un raid al aviaţiei israeliene a eliminat-o pe cea supranumită mama Hamas, Jamila al-Shanti, văduva cofondatorului organizaţiei teroriste, eliminat de israelieni în 2004. Fusese prima și singura femeie aleasă în biroul politic al grupării Hamas. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.