Cum trebuie să mâncăm sarea, zahărul și grăsimea pentru a rămâne sănătoși. Lucruri pe care nu le știam

×
Codul embed a fost copiat

Reduceți consumul de sare, zahăr și grăsimi. Este recomandarea specialiștilor pentru o viață sănătoasă.

Sarea este un element vital, dar excesul ne face rău. Mai ales că unele alimente conțin deja sare din belșug. Iar zahărul este inutil pentru organism. Nu are valoare nutritivă, doar calorii, care îngrașă.

Cât despre grăsimi... ei bine, nu toate sunt la fel. Unele sunt bune, altele - dăunătoare.

Psihologii și-au dat seama că în momentul în care spui cuiva ”reduce consumul de sare, zahăr și grăsimi” automat concluzia este că sarea, zahărul și grăsimile sunt rele pentru sănătate și atunci, dacă se poate, ar trebui să le eliminăm complet.

Cert este că nu se poate și atunci sentimentul nostru de vină este tot timpul prezent, pentru că sunt nesănătoase, iar noi, ca niște păcătoși, le consumăm în continuare.

Citește și
hot dog
Studiu: Un hot-dog scade speranța de viață sănătoasă a unui om cu 36 de minute
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

 

Sarea nu face rău, excesul de sare, da

 

Din cauza asta, trebuie să lămurim aceste mituri, tocmai pentru că, iată, fără sare, organismul nostru s-ar deshidrata și ar muri.

Este un element vital, nu întâmplător pe vremuri ”salariul” venea de la sare, pe vremea romanilor se plătea în sare, atât era de valoroasă.

E adevărat, natura a pus sare într-o mulțime de produse alimentare, această clorură de sodiu există în sol și atunci grija noastră e să nu supra-adăugăm, să nu existe solnița pe masa, pentru că tendința este să pui sarea înainte să guști mâncarea.

De ce punem sare înainte să gustăm? Sarea este un potențiator de gust, este un gest care ne garantează satisfacția gustului.

Însă trebuie să știm că organismul când primește foarte multă sare, are niște hormoni care stabilesc echilibrul dintre minerale, iar tendința este să bei mai multă apă, pentru ca prin urină să elimini sodiul.

Punem inima și rinichii la un efort suplimentar și atunci acest exces de sare poate duce la hipertensiune.

Avem sare din belșug în toate produsele procesate, în murături, în brânzeturi, în mezeluri, pentru că sarea este adăugată și ca agent de conservare. Nu trebuie să mâncăm nesărat, sarea nu este un dușman al sănătății, excesul de sare însă, da.

 

Zahărul este absolut inutil pentru organism

 

La zahăr nu avem însă ce compromis să facem. Zahărul este absolut inutil din punct de vedere al nutriției, al sănătății, însă teribil îi place capului nostru, relația cu zahărul este cu totul specială.

De când suntem mici, zahărul, pe lângă rolul lui de conservant, are o relație specială cu organismul nostru. Zahărul este egal dulce, bun și bine, are chiar rol anestezic, la propriu.

Copiii când sunt circumciși, înainte li se dă apă cu zahăr și nu mai simt durerea. Unui bebeluș dacă îi dai apă cu zahăr, automat zâmbește, instinctiv.

Deci nu trebuie să ne certăm pentru relația noastră cu zahărul, dar trebuie să știm că înainte de calorii goale și o relație apropiată cu mintea noastră, care se simte anesteziată de zahăr, alte beneficii nu are în organism.

Mai degrabă face rele, este principalul agent de îmbătrânire, el crește efectiv ”ruginirea” organismului. Ar fi bine să ne limităm la zahărul conținut natural de fructe.

 

O sticlă de ulei de floarea soarelui ar trebui să ne țină o lună de zile

 

Nu toate grăsimile sunt rele; ce nu știm noi românii, care le consumăm din belșug, este că uleiul de floarea soarelui, cu omega 6, este pro-inflamator și atunci degeaba ne îndopăm cu suplimente alimentare cu umega 3 și mâncăm pește gras, că atât de multă inflamație face uleiul de floarea soarelui că nu putem să o combatem.

Reduceți cantitatea de ulei de floarea sorelui cât puteți de mult, dacă se poate ca o sticlă să vă țină o lună de zile, e perfect.
Iar la capitolul pește gras, măcar de două ori pe săptămână, până și o conservă banală de sardine e bună, este și omega 3 și calciu acolo.

La capitolul grăsimi animale saturate, nu dați vina doar pe animal, pentru că, mai nou, grăsimea de cocos și de palmier, care pare a fi vegetală, dacă le privim arată ca un unt.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Doctor de bine” cu Mihaela Bilic, este difuzată zilnic la Știrile PROTV. „Educația se face prin televizor în România”
„Doctor de bine” cu Mihaela Bilic, este difuzată zilnic la Știrile PROTV. „Educația se face prin televizor în România”

De luni, începe la PRO TV noua emisiune de sănătate, "Doctor de bine". În fiecare dimineaţă, vom afla lucruri utile despre organismul uman.

Studiu: Un hot-dog scade speranța de viață sănătoasă a unui om cu 36 de minute
Studiu: Un hot-dog scade speranța de viață sănătoasă a unui om cu 36 de minute

Un hot dog este ieftin și ușor de mâncat, dar ați mai mânca dacă ați ști că vă poate scurta speranța de viață?

PRO TV a lansat site-ul DoctorDeBine.ro
PRO TV a lansat site-ul DoctorDeBine.ro

Într-o perioadă în care sănătatea este unul dintre cele mai aprinse subiecte discutate, echipa de Digital a PRO TV a lansat un site pentru toți cei care caută răspunsuri în acest domeniu: DoctorDeBine.ro.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.