Programa la Română pentru Bacalaureat 2022. Ce autori trebuie învățați pentru examen

BAC 2021. Subiecte la Fizică
StirilePROTV

Absolvenții de liceu susțin anul acesta examenul de Bacalaureat 2022, iar primul test scris este la Limba Română.

Programa de la Limba Română de anul acesta este aceeași ca în 2021 și cuprinde mai mulți autori canonici care trebuie studiați.

Toți absolvenții de liceu, indifferent de profilul la care au studiat, trebuie să dea examen scris la limba și literature română. Materia pe care trebuie să o învețe este aceeași, dar subiectele vor fi diferite în funcție de profilul uman, tehnologic sau real.

Programa la Limba Română - Bacalaureat 2022

Potrivit programei la Limba şi literatura română, publicată de Ministerul Educației, această probă urmărește să evalueze competențele generale și specifice formate pe durata învăţământului liceal.

Programa este structurată pe două domenii mari și subiectele sunt la rândul lor împărțite la fel: literatura română și limbă şi comunicare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

La partea de literatură, conform programei şcolare în vigoare, examenul de Bacalaureat 2022 nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.

Ce autori trebuie studiați pentru Bac 2022

În programa de la limba română pentru Bac 2022 este prevăzută lista autorilor canonici care trebuie studiați:

• Mihai Eminescu
• Ion Creangă
• I. L. Caragiale
• Ioan Slavici
• G. Bacovia
• Lucian Blaga
• Tudor Arghezi
• Ion Barbu
• Mihail Sadoveanu
• Liviu Rebreanu
• Camil Petrescu
• G. Călinescu

Absolvenții trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti .

Competențe de evaluat la Limbă și comunicare

La partea de limbă și comunicare se verifică dacă absolvenții au competențe în ceea ce privește aplicarea, în diverse situaţii de comunicare, a normelor ortografice, ortoepice, de punctuaţie, morfosintactice şi folosirea adecvată a unităţilor lexico-semantice.Se evaluează și nivelul de constituire a mesajului: Nivelul fonetic, nivelul lexico-semantic, nivelul morfosintactic, nivelul ortografic şi de punctuaţie și nivelul stilistico-textual.

Structura subiectelor la Limba Română de la Bac 2022

În cadrul examenului, candidații trebuie să arate că sunt capabili să scrie un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) din program.

Proba scrisă la limba și literatura română este compusă din trei subiecte, fiecare cu câte un grad diferit de dificultate.

Primul subiect are două subpuncte și presupune citirea unui text nonliterar, la prima vedere, și rezolvarea câtorva cerințe pornind de la informațiile din acest text.

Subpunctul A va avea cinci întrebări, iar răspunsul se va regăsi în textul dat. Subpunctul B presupune redactarea unui text argumentative pornind de la o idee regăsită în textul respectiv.

Al doilea subiect începe cu un text literar (epic, liric sau dramatic) și are o cerință referitoare la genul sau curentul literar în care se încadrează fragmentul, caracterizarea scurtă a unui personaj, prezentarea perspectivei narative, prezentarea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice, stabilirea rolului notațiilor autorului sau altă cerință de acest gen.

Cel de-al treilea subiect presupune scrierea unui eseu de minimum 400 de cuvinte pornind de la o opera a unuia dintre autorii canonici prevăzuți în program.

Punctajul este următorul: subiectul I - 50 de puncte, subiectul II - 10 puncte, subiectul III - 30 de puncte.
Modele de subiecte la Română pentru Bac

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie

• 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților
• 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

Probele orale de la Bac 2022

• 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
• 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
• 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
• 14 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

Probele scrise de la Bac 2022

• 20 iunie 2022: Limba și literatura română
• 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului
• 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării
• 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2022

• 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00)
• 27 iunie 2022: depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 –18:00
• 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
• 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Modele de subiecte pentru Bac 2022 la Limba Română

 Descarcă de mai jos modele de subiecte publicate de edu.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Rezultate dezastruoase la simularea de Bacalaureat 2024: 40 % dintre elevi au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română
Rezultate dezastruoase la simularea de Bacalaureat 2024: 40 % dintre elevi au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română

Aproape jumătate dintre elevii care au susținut Simularea Națională a Bacalaureatului nu ar lua examenul dacă s-ar ține acum. 40 la sută au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română. Și, din 124.000 de elevi, numai 22 au 10 curat.

Rezultate simulare Bacalaureat 2024. Notele au ajuns în unele școli, în alte județe vor fi transmise elevilor până marți
Rezultate simulare Bacalaureat 2024. Notele au ajuns în unele școli, în alte județe vor fi transmise elevilor până marți

Ministerul Educației a anunțat, vineri, 15 martie, că rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat 2024 au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București.

Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Biologie vegetală și Anatomie
Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Biologie vegetală și Anatomie

Simularea examenului de Bacalaureat 2024 continuă cu proba la alegere a profilului, ultimul test scris pentru majoritatea elevilor. Mulți dintre liceenii de la profil real au ales să dea examenul din Biologie, fie că este Anatomie umană, fie Biologie vege

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.